Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban, care afirmă că este vaccinat cu trei doze de ser anti-COVID, declară că nici el, nici parlamentarii care îl susţin nu vor vota proiectul implementării unui certificat verde COVID la locul de muncă, el arătând că acesta creează discriminare, restricţionează dreptul fundamental la muncă şi că „acest certificat verde până la urmă nu face altceva decât să creeze în mod pervers o obligaţie de vaccinare”.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

„Atât poziţia mea, cât şi a colegilor mei este aceea de a vota împotriva certificatului verde. Vreau să fac menţiunea, eu sunt vaccinat şi cu a treia doză, sunt un om care cred în vaccin, a salvat milioane şi milioane de vieţi”, a declarat Ludovic Orban, miercuri seară, la România TV, potrivit News.ro.

El a precizat că „vaccinurile anti-COVID încă nu sunt foarte clare”.

Fostul lider liberal consideră că implementarea unui certificat verde „este o prostie”, el explicând că acesta „nu ajută la combaterea pandemiei”.

"Persoanele vaccinate transmit virusul, cu certitudine. Sigur că poate să existe o mică diferenţă care încă nu e cuantificabilă în procente, dar o persoană vaccinată poate să transmită virusul. Păi dacă o persoană vaccinată poate să transmită virusul, ce motiv pot să invoc eu ca să creez o segrerare în societate, ca să creez o discriminare între persoanele vaccinate care transmit virusul şi persoanele... (...) Nu ai niciun fel de motiv legitim pe de o parte să creezi o discriminare între persoanele vaccinate şi persoanele nevaccinate atâta timp cât persoanele vaccinate transmit virusul în egală măsură cu persoanele nevaccinate. Doi: aici e vorba de restrângerea unor drepturi fundamentale, dreptul la muncă”, a afirmat Orban.

El a adăugat că dacă ar fi fost prim ministru, „cu siguranţă” ar fi susţinut acelaşi punct de vedere.

„E contraproductiv inclusiv din punct de vedere epidemiologic, ca nu spun că nu ai niciun fel de legitimitate pentru restrângerea unor drepturi. Eu vă spun: acest certificat verde până la urmă nu face altceva decât să creeze în mod pervers o obligaţie de vaccinare. Practic, îi obligă pe oameni să se vaccineze sau să se testeze”, consideră Ludovic Orban.

Orban a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională o astfel de lege, pentru că reprezintă "o încălcare a unor drepturi fundamentale”.

Citește și: Înțelegere în Coaliție: Certificatul COVID se adoptă prin lege, în sesiune parlamentară (surse)