Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației, a declarat marți, pentru B1 TV, că în luarea deciziilor privind funcționarea școlilor, în contextul pandemiei, ia în calcul opiniile specialiștior de la Ministerul Sănătății și de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), nu a altor experți și „autointitulați specialiști”.

Sorin CimpeanuFoto: captura video

Reacția vine în urma criticilor pe care le-a primit privind deciziile legale de funcționarea școlilor.

Ministrul Educaţiei a declarat luni că şcolile în care rata de vaccinare a personalului este sub 60% în ziua de vineri,iar incidenţa infectărilor cu noul coronavirus în localitatea respectivă este mai mare de 3 la mie vor intra în online.

  • Potrivit ordinului comun, se ia în considerare rata de vaccinare raportată vineri, astfel că trecerea în online ar urma să se facă de luni, 17 ianuarie pe baza raportărilor de vineri, 14 ianuarie, adică odată cu începerea semestrului al doilea, în cazul în care nu apar alte modificări între timp.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că este „total de acord” cu varianta ca elevii să-și facă testele de salivă singuri, însă sub supravegherea cadrelor didactice, posibilitate invocată de șeful DSU, Raed Arafat.

„Sunt 100% pe aceeași lungime de undă cu Raed Arafat. Sun țări în care așa se face. Administrarea testelor se face în școală, nu de către profesori de multe ori, se autoadministrează de către elev, dar, într-adevăr, în fața cardrului didactic care nu intervine, dar raportează. Ionel, Gigel, Costel sunt negativi, Vasile este pozitiv. Deci există acest minim control. (...) Despre ce a spus Raed Arafat, sunt total de acord, ar fi un control mult mai bun și sunt convins că rezultatul ar fi altul cu privire la numărul de cazuri care sunt confirmate prin teste PCR identificate inițial prin teste de salivă”, a spus Cîmpeanu, la B1 TV.