Ministerul Sănătăţii (MS) prezintă principalele caracteristici ale medicamentelor antivirale orale utilizate în tratamentul COVID-19. De asemenea, sunt oferite răspunsuri la potenţiale întrebări punctuale privind administrarea acestora, potrivit News.ro.

FavipiravirFoto: Hotnews

Astfel, acestea nu pot fi utilizate de femeile însărcinate sau de persoanele cu afecţiuni hepatice ori renale, iar fiecare pacient trebuie să fie evaluat de medic înainte de a urma un astfel de tratament. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că "sunt produse cu anumit grad de toxicitate şi trebuie foarte serios luat lucrul ăsta în considerare", iar pe altă parte produse precum Arbidol sau Ivermectina nu au "în spate nici măcar un studiu relevant, credibil" care să le recomande pentru tratarea COVID-19.

Potrivit ministrului Sănătăţii, sunt disponibile trei antivirale folosite în România pentru tratamentul infecţiei cu SARS-CoV-2, care au demonstrat o anumită eficacitate.

"Favipiravir are utilizare limitată pentru că pe de o parte este toxic şi nu poate fi administrat decât după o evaluare foarte serioasă a stării de sănătate a persoanelor şi din păcate nu face altceva decât să reducă durata bolii şi mai puţin cazurile grave şi mortalitatea”, a explicat ministrul Sănătăţii, miercuri seară, la Antena 3.

În ceea ce priveşte antiviralul Molnupiravir, produs de compania Merck, Rafila a explicat că acesta "reduce atât cazurile grave cât şi mortalitatea".

Pe lângă cele două mai există şi noul produs al companiei Pfizer de care pacienţii români vor beneficia.

"Cum le vom distribui aceste produse? Pentru produsele inovative ele vor exista în spitale şi în centrele de evaluare ambulatorii, pentru Favipiravir în spitale, în centrele de evaluare ambulatorii şi încercăm o soluţie ca să se găsească şi în farmacii însă eliberarea lor în farmacii va fi strict condiţionată de o prescripţie medicală, iar acea prescripţie medicală se eliberează de către medicul prescriptor doar după investigarea pacientului pentru că nu ne jucăm cu astfel de produse. Sunt produse cu anumit grad de toxicitate şi trebuie foarte serios luat lucrul ăsta în considerare”, a adăugat Alexandru Rafila.

Medicul a mai spus că produse precum Arbidol (Umifenovir) sau Ivermectina "nu au în spate nici măcar un studiu relevant, credibil" care să le recomande pentru tratarea COVID-19.