Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, spune că Occidentul va lua noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă aceasta va continua să rămână agresivă. ”Eforturile noastre pentru dialog nu au dat roade”, spune Aurescu la Digi 24.

Bogdan AurescuFoto: AGERPRES

Șeful diplomației românești nu crede că Rusia își dorește cu adevărat negocieri, așa cum s-a exprimat Putin, deoarece toate acțiunile ei indică contrariul, dar crede că această cale a diplomației nu trebuie abandonată.

Aurescu spune că Rusia nu mai este cea mai mare exportatoare de gaz în UE, ci a fost depășită de SUA.

”Românii nu trebuie să fie cuprinși de teamă. România este sub umbrela NATO și ne protejează. Avem cele mai puternice garanții de securitate din istorie și din mai multe direcții”, este îndemnul șefului diplomației.

Aurescu a precizat că 37 de cetăţeni români se află în evidenţa MAE, aceştia fiind în misiuni internaţionale în Ucraina. Autorităţile sunt "în contact permanent” cu aceştia, a subliniat ministrul.

Situația misiunilor noastre din Ucraina:

  • Consulatul General de la Cernăuţi, Consulatul de la Solotvino sunt neafectate, deci nu am redus în niciun fel personalul şi nici nu am adus membrii de familie pentru că sunt într-o regiune care este îndepărtată de zona de posibil conflict.
  • Ambasada de la Kiev şi Consulatul de la Odessa de unde am adus înapoi, acasă, toţi membrii de familie şi am redus personalul neesenţial.
  • Am suspendat pentru câteva zile activitatea Consulatului General de la Odessa pentru lucrul cu publicul,
  • iar la Ambasada de la Kiev avem în continuare în acest moment – şi este deplin funcţional - avem 15 oameni în personalul ambasadei. De acolo am adus toţi membrii de familie în România şi am redus personalul neesenţial cu două persoane.