Costel Busuioc, romanul care continua sa-i incante pe spanioli si romani cu vocea sa, a declarat intr-un interviu acordat pentru Radio Romania International si preluat de Rador ca a semnat un contract cu celebra casa de muzica Sony BMG, contract care fi influentat insa si de pozitia finala a lui Costel in finala concursului spanio "Hijo de Babel". Costel spune ca a ramas in continuare acelasi om modest si credincios, cu aceeasi pasiune enorma pentru muzica clasica si opera. "Am preferat sa lucrez in constructii si sa nu cant altceva in Romania. Cred ca am spus destul", spune Costel.

Reporter: La concursul Hijos de Babel - sa vin eu repede in sprijinul tau, spunand inainte ca te-ai nascut intr-un sat din Moldova, te-ai mutat apoi in judetul Timis, in localitatea Ghilad.

Costel Busuioc: Da, Ghilad.

Reporter: Ai 4 copii si lucrezi de 2 ani in constructii, in Spania.

Costel Busuioc: Da, este adevarat. M-am nascut in Iasi, am stat intr-o comuna care se numeste Tomesti si am plecat de la 14 ani de acasa, am trait vreo 10 ani in Hateg, in Reia, judetul Hunedoara, si dupa aceea m-am casatorit in Maramures si acum familia mea si casa mea este intr-un sat de langa Timisoara care se numeste Ghilad.

Reporter: Costel, ai un destin destul de zbuciumat, cu multe drumuri, multe mutari. Ca foarte multi romani ai avut nevoie de bani si, iata, te-ai sacrificat ajungand in Spania la o munca foarte grea. N-as vrea sa insistam pe aceste detalii oarecum dureroase. As vrea sa mergem spre lucrurile care mi s-au parut mie foarte interesante in destinul tau, si unul dintre aceste momente este chiar ajungerea ta in cadrul emisiunii Hijos de Babel.

Costel Busuioc: Pot sa va spun cum s-a intamplat.Eu am vrut de mult sa ma inscriu la un concurs de acesta, pentru ca doream foarte mult in Romania, unde, dupa cum stiti, nu am fost sprijinit in ceea ce priveste muzica si am zis ca o sa incerc in partea aceasta din Europa, in Spania sau in Italia a fost gandul meu.

Voiam sa ma inscriu prima data la "Ploaia de stele" (Lluva de estrellas), aici, in Barcelona, si au fost ocupate toate locurile. Bine, am incercat sa ma inscriu singur - n-am putut sa ma inscriu, ma refer la Hijos de Babel -, am vazut 3 camere la televizor cu numarul de telefon la care putem sa ne inscriem si era un robot care raspundea si dadea detalii despre concurs si vorbea foarte repede, iar eu nu intelegeam ceea ce spune pentru ca vorbea foarte repede - bine si spaniola mea nu este una dintre cele mai bune, l-am rugat pe un prieten cu care am lucrat mai demult, l-am sunar si i-am spus ca il rog frumos sa ma ajute sa ma inscriu, m-a inscris si dupa aceea m-am prezentat singur la casting-uri, la preselectii si aici m-am descurcat foarte bine.

Reporter: Se cheama ca ai har de la Dumnezeu si uite ca nu conteaza... Drumul tau acesta trebuia sa fie, sa mergi pe aceasta linie a cantoului. Studiile muzicale sunt foarte costisitoare.Tu ai facut canto in Romania, spuneai ca acele cursuri ti le-a platit nasul tau.

Costel Busuioc: Am facut 3 ani de canto in Timisoara. Primul an mi l-a platit nasul meu, care este acum in Canada, dupa aceea restul de 2 ani mi i-a platit o doamna minunata tot din Canada, Maria Mihalteanu, din donatiile unor romani de acolo, multor romani care sunt in Canada si carora vreau sa le multumesc pe aceasta cale, daca se poate.

Am reusit sa fac 3 ani de canto, dar mare lucru nu am reusit sa fac, pentru ca conditiile asa au fost. Mergeam la orele de canto si faceam 10 minute. In 10 minute nu poti invata mai nimic, dar asa era situatia. Si dupa aceea, conditiile mele erau foarte grele, eu lucram la CFR, ma trezeam dimineata la 3, ajungeam la 10 seara acasa, ce puteam sa mai fac. Eram obosit, nu puteam sa fac mare lucru.

Reporter: De altfel, tu ai avut foarte multe meserii.Ai spus de Caile Ferate Romane, dar ai muncit din greu ca sa reusesti ca sa-ti intretii familia si, bineinteles, sa-ti platesti si aceste cursuri de canto.

Costel Busuioc: Exact.

Reporter: Ce-ti doresti tu de la concursul Hijos de Babel?

Costel Busuioc: Pana acuma mi-am dorit sa-mi pregatesc fiecare melodie, cred ca mai sunt cateva tururi. Pentru romani, pentru ca am vazut ca sunt foarte - presa cel putin este de partea mea - si am inteles ca foarte multi romani, ca eu nu prea sunt la curent cu ceea ce se intampla, pentru ca am de invatat mult si un pic dupa amiaza merg la biserica.

Dimineata, sincer, nu prea am pentru ca vreau sa dedic o parte din timpul meu si pentru presa, pentru ca vin foarte multi din Romania sa-mi ia interviu si e un pic complicat.Si dupa amiaza am hotarat sa merg la biserica, la vecernie, la tot ce se intampla in biserica.

Reporter: Am sa-ti spun eu care este reactia romanilor. Sunt toti alaturi de tine si pe forumuri apar pareri ale romanilor de pe tot mapamondul. Am avut reactii din Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, deci, iata, de foarte de departe, care intrebau ce ar putea face ei sa te ajute si cum ar putea sa te voteze.Din pacate, nu te pot vota decat romanii din Spania...

Costel Busuioc: Da.

Reporter: ... sa precizam acest lucru pentru ca au aparut diverse informatii in presa nu tocmai corecte. Deci, numai romanii din Spania te pot vota. Sau daca cineva are un card SIM de Spania si chiar daca se afla in alta tara poate vota.

Costel Busuioc: Da, asa este. Dar am uitat sa va spun, pentru presa si pentru toti romanii din intreaga lume, pentru ca am vazut foarte multe incurajari pe Internet, vreau sa castig. Daca Dumnezeu vrea, as dori sa termin pe locul I pentru simplul fapt ca nu e chiar simplu, pentru ca am vazut ca toata lumea este de partea mea si toata lumea vrea sa ma ajute si sunt foarte multe vorbe frumoase spuse la adresa mea si as vrea sa termin pe locul I. Daca se poate. Mi-as dori foarte mult.

Reporter: Cred ca nu este gratuit si in primul rand vei incheia concursul pe locul I gratie talentului tau. Si, iata, aici as vrea sa citez ceea ce afirma la un moment dat doamna profesoara Eleonora Enachescu, sefa catedrei de Canto de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, citez: "Are o voce fenomenala, mare, calitativa, e foarte dotat de la natura. Culoare, timbru frumos, isi conduce bine vocea, canta foarte legat. E ca un poet care scrie din inspiratie. Are mai multa voce decat Bocelli", spune doamna Eleonora Enachescu.

"Ca stil, se apropie de genul clasic, aduce cu Placido Domingo". Repet, este vorba de Eleonora Enachescu, sefa catedrei de Canto de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Deci, iata ca si specialistii te sustin si nu te sustin doar pentru ca esti roman, ci pentru ca ai talent, sunt convinsa.

Costel Busuioc: Vai de mine, ma emotionati! Le multumesc foarte mult, sunt vorbe foarte frumoase, Dumnezeu sa le dea sanatate! M-as bucura sa iasa ceva din toata treaba asta si eu cred, sunt credincios, cred in Dumnezeu si cred ca se va termina bine.

Reporter: Trebuie sa mai spun ca tu ai pornit in acest concurs impotriva a 10 concurenti din Togo, Ecuador, Venezuela, Siria, Cuba, Indonezia, Argentina, Columbia si Mexic. Ca, in cazul in care vei castiga Hijos de Babel, vei semna un contract cu Sony BMG, care iti va scoate un CD pe piata.

Costel Busuioc: Da. Si daca CD-ul se va vinde bine, se va ocupa de intreaga mea cariera artistica.

Reporter: Costel Busuioc, de ce muzica clasica?

Costel Busuioc: Este cea ce ma incanta pe mine, imi da liniste, ma simt foarte bine si nu pot sa fac altceva. Daca am preferat sa lucrez in constructii si am ales alt gen de muzica cred ca am spus totul, nu? Am preferat sa lucrez in constructii si sa nu cant altceva in Romania. Cred ca am spus destul.

Reporter: Da, ai spus, ai spus. Deducem de aici ca nu esti dispus sa faci compromisuri. Ce mai pregatesti in cazul in care vei avea aceasta reusita? Banuiesc ca primul CD va fi pe muzica clasica. Vei continua pe acelasi drum?

Costel Busuioc: Cred si mi-ar face o deosebita placere sa inregistrez si balade clasice, cum canta Andrea Bocelli, Divo sau altii.

Reporter: Da.

Costel Busuioc: Imi face o deosebita placere si cred ca o sa cant si din acestea. Depinde, este o echipa mare, depinde de multe. Totul e cu daca.

Reporter: Costel, ne apropiem de finalul discutiei noastre. Nu pot sa trec peste acele oferte pentru a-ti continua studiile pe care le-ai primit, de la Viena una, din Bucuresti, de la ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, p

entru o bursa de perfectionare pentru canto. Ai declarat insa - si as vrea sa verificam si aceasta informatie in acest moment -, ca, deocamdata, prioritatea pentru tine este castigarea concursului Hijos de Babel si apoi o sa e hotarasti pe care drum vei merge.

Costel Busuioc: Da, ati auzit bine. Eu am semnat

un contract provizoriu cu Sony si in cazul in care voi castiga locul I sau locul II sau locul III, va depinde de dansii ce voi face in continuare si nu numai de dansii depinde ci si de familia mea, pentru ca pe primul loc este familia mea si dupa aceea restul. Este complicat pentru ca totul e cu daca, e cu semnul intrebarii.

Reporter: E greu sa-ti pastrezi modestia si sa nu uiti de unde pleci?

Costel Busuioc: Dar sa stiti ca eu nu m-am schimbat deloc, tot asa sunt. Si nici n-am de gand sa ma schimb. Chiar as vrea sa schimb caracterul meu, sa fiu cat mai bun, sa fiu cat mai credincios lui Dumnezeu, sa fiu recunoscator lui Dumnezeu pentru ca m-a ajutat de foarte multe ori si nu pot sa fiu altfel. Mai mandru de atat nu pot sa fiu.

Reporter: Costel Busuioc, acum nu stiu

daca te intereseaza punctul nostru de vedere, dar cred ca si daca nu vei incheia concursul pe locul I, tu deja ai pornit pe un drum care nu are nici un fel de oprelisti - asta pentru ca tot vorbeai de acel contract provizoriu pe care l-ai semnat deja cu Sony. Cred ca undeva destinul tau este prestabilit.

Costel Busuioc: Sa dea Dumnezeu sa fie asa! Cum zic spaniolii: Ojalá!