Într-un interviu acordat RFI, Andrei Pleșu avertizează că „Vladmir Putin nu poate fi oprit din afara Rusiei”. „Mijloacele pe care le folosesc occidentalii pentru a încerca să-l potolească sunt absolut ridicole”, spune scriitorul. „Războiul din Ucraina este un simptom de gravă dezordine mondială, care dovedește că putem fi oricând la îndemâna unui delir politic”. Așa descrie situația din statul vecin scriitorul Andrei Pleșu.

Andrei PlesuFoto: AGERPRES

Întrebat cum vede faptul că unii oameni de cultură îl susțin pe liderul de la Kremlin și girează războiul pe care acesta l-a declanșat în Ucraina, Andrei Pleșu afirmă că am intrat într-o nouă pandemie de prăbușire planetară a IQ-ului, „o pandemie a prostiei”.

Andrei Pleșu: Ceea ce se întâmplă la ora asta în Ucraina e dincolo de cultură, în sensul că nu mai e nevoie de argumente intelectuale fine ca să reacționezi prompt, cu un fel de disperare, cu un fel de dezgust, cu un fel de neîncredere în ceea ce înseamnă umanitate, politică, diplomație. Pentru mine, ceea ce se întâmplă acum e un simptom de gravă dezordine mondială, care dovedește că putem fi oricând luați de mâna oricărui delir politic. E deprimant.

Pe mine așa ceva mă deprimă, așa cum mă deprimă și imaginile pe care le văd cu femei, cu copii, cu oameni de toate soiurile care suferă. Sunt amenințați să moară și nu au cum să găsească soluții. Până și Președintele Ucrainei, domnul Zelenski, pare să fie, după atâta vreme, demoralizat și nu își mai face mari iluzii că va fi cu adevărat ajutat.

RFI: Credeți că poate fi convins în vreun fel, domnule Pleșu, Vladimir Putin să renunțe la această nebunie, să oprească ororile de acolo?

AP: Nu cred că poate fi convins. Problema e mai complicată. Am citit de curând în Neue Züricher Zeitung un articol, pe care vreau să-l preiau și în România să îl traducem, al unui scriitor rus de succes, care locuiește în Germania. Îl cheamă Sergei Lebedev.

El demonstrează că ceea ce nu înțelege occidentul sau nu pare să perceapă este că nu numai Putin e problema. Aproape că nu el e problema. Ci este o tradiție imperialistă rusească, care se vede întotdeauna ca aparținând unei specii de forță, de merit, de orgoliu, de îndreptățiri, ca nicio altă națiune. E vorba de un sens de imperialism rusesc care face ca un personaj ca Putin să fie absorbit și asumat până la urmă.

Dacă nu se întâmplă ceva în Rusia, el nu poate fi oprit din afară. Mijloacele pe care le folosesc occidentalii, Statele Unite pentru a încerca să îl potolească, sunt absolut ridicole. Pentru el astea sunt fleacuri la care se acomodează. Mult mai important e să fie mereu câștigător și dominator.

Rep: Oamenii de cultură au luat poziție și în mare parte, evident, sunt contra războiului. Însă sunt și oameni de cultură din Rusia și din alte zone ale lumii care s-au pronunțat în favoarea domnului Putin, în favoarea abordării sale și în favoarea războiului. Cum explicați această apartenență a unui om de cultură care poate susține așa ceva?

AP: Nu mi-o explic. Trăim acum o pandemie care s-ar putea diagnostica drept o prăbușire planetară a IQ-ului, pe scurt, o pandemie de prostie. Iar stângismele pe care le vedem înflorind în toată lumea apuseană și în America dovedesc că nici experiența istorică, nici cultura istorică, nici bunul simț, nici inteligența minimală nu funcționează. Gândim ideologic. Gândim sideral, cu vorbe mari și principii grandioase și realitatea ne scapă printre degete. E o formă de opacitate, de destrămare spirituală care face posibile asemenea fenomene.