​Invazia Rusiei în Ucraina a început exact acum o lună, în 24 februarie. Pentru a face faţă armatei ruse, autorităţile ucrainene au lansat un apel străinilor să se înroleze în aşa-zisa Legiune internaţională. Zeci de mii de combatanţi din peste 50 de ţări au mers deja în Ucraina ca să lupte contra ruşilor, iar printre aceștia se află și români şi moldoveni, scrie RFI, care a stat de vorbă cu unul dintre ei.

Razboiul din UcrainaFoto: Colaj foto

RFI spune că a obținut contactele unui român şi ale unui cetățean moldovean care au mers să lupte în Ucraina, iar cetățeanul moldovean a acceptat, cu condiţia anonimatului.

  • „De când a început războiul, noi, un grup de moldoveni, am înţeles că războiul din Ucraina nu se va opri aici. O să ajungă poate şi în Moldova sau chiar mai departe.
  • Din ce spun americanii, englezii şi nu doar ei, planurile ruşilor sunt foarte mari. Intră în planurile lor şi ţările baltice, Ucraina, Moldova şi posibil chiar şi România. Am înţeles că nu o să se termine doar cu Ucraina.
  • Noi, în Moldova, avem copii, nepoţi, şamd. aşa că am decis să facem un grup ca să mergem să susţinem şi să luptăm alături de ucraineni ca să ţinem forţele ruseşti aici în Ucraina, să nu ajungă la noi în Moldova. Noi avem Transnistria unde se află multă tehnică – tancuri, maşini bronate, etc. pe care noi în Moldova nu le avem - plus armata rusească. Altfel spus, armata transnistreană este niţel mai echipată şi mai puternică decât armata moldoveană”, a spus el.

Întrebat cum este organizată o zi de-a lui, a răspuns:

  • „Nouă ne spune înainte de plecare unde ne ducem și ce avem de făcut. Stăm o zi, două să ne odihnim. După care vreo două, trei, patru zile suntem activi în lupte și nimicim inamicul. După care venim și iar ne odihnim. Trebuie să înțelegeți că sunt două, trei zile fără pace, fără somn, fără mâncare, apă.
  • Deja am înțeles ce trebuie să luăm cu noi, cum trebuie să ne îmbrăcăm, ce arme să luăm, ce muniție”, spune combatantul moldovean.