Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, este de părere că un atac chimic din partea Rusiei este puţin probabil, susţinând că nu este cazul ca populaţia să intre în panică. El afirmă că militarii români sunt "pregătiţi pentru astfel de riscuri", relatează News.ro.

Vasile DincuFoto: AGERPRES

"Există ameninţarea din partea Rusiei că va folosi arme chimice. Eu cred că este puţin probabil să se folosească asta. (...) În activarea forţei de răspuns a NATO care a început acum câteva săptămâni există atât acel răspuns gradual (...) Posibilităţile unor atacuri chimice sunt luate în scenarii. La noi, Ministerul Apărării, cred că Ministerul de Interne, sunt scenarii pentru asemenea situaţii, activarea unui răspuns legat de pregătirea populaţiei. Noi nu am activat în acest moment aceste scenarii din punct de vedere militar”, a afirmat Vasile Dîncu, joi seară, la B1 Tv.

Pregătirea trupelor militare pentru un eventual atac chimic nu a început

El a spus că trupele militare sunt pregătite pentru acest fel de riscuri, "dar încă nu a început această pregătire”, menţionând că "un atac chimic ar însemna un atac direct la o ţară NATO" şi este puţin probabil. Dîncu a subliniat că nu este nevoie ca populaţia să intre în panică.

Ministrul Apărării a precizat că în România va mai veni un grup de luptă, subliniind că astfel de grupuri au aproximativ o mie de soldaţi, iar naţiunea-cadru care va răspunde de coordonarea acestui grup este Franţa.

Potrivit acestuia, Armata Română reuneşte aproximativ 700.000 de oameni.

Ministrul a afirmat că România are "în perioada de prospecţie şi achiziţie” un program de drone, în care doreşte să fie implicată şi industria românească de apărare.

"Ne-am gândit mereu că lucrurile nu pot reveni, că istoria nu face paşi înapoi. N-o să mai spun niciodată că istoria nu face paşi înapoi pentru că vedem că aici avem o istorie care face paşi tragici înapoi”, a mai spus ministrul Apărării, de profesie sociolog.

Președintele american Joe Biden a avertizat din nou, miercuri, înainte de plecarea sa în Europa, unde s-a întâlnit cu liderii NATO şi ai Uniunii Europene, că amenințarea ca Rusia să folosească arme chimice în războiul contra Ucrainei este „reală”.

Joi, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că Rusia încearcă să creeze pretexte legate de folosirea armelor chimice și biologice, acuzând Ucraina sau aliații NATO că ar pregăti utilizarea acestora.

  • Suntem îngrijorați pentru că am văzut că Rusia vrea să creeze pretexte legat de armele chimice și biologice, să acuze Ucraina și aliații NATO că pregătesc arme chimice și biologice.
  • Este o încercare de a crea un pretext.
  • Acuzațiile sunt absolut false.
  • Orice folosire a armelor chimice ar fi o încălcare flagrantă a legilor internaționale și ar avea consecințe extinse.
  • Ar afecta Ucraina, dar există și un risc să fie afectați direct și oamenii din statele NATO.