La Cernăuți, la 200 de kilometri distanță de cel mai apropiat oraș ucrainean bombardat, viața pare să-și urmeze cursul, dar nu atât de firesc ca în vreme de pace. Oamenii se adună pe pietonale aproape la fiecare colț să intoneze Imnul de Stat. Pare să le dea putere și să-i ajute să meargă mai departe - transmite Ilie Pintea, corespondentul Radio România Actualități în Ucraina.

Copii in CernautiFoto: Captura - Ilie Pintea/RRA

Vasili are 72 de ani și cântă imnul Ucrainei în Piața Teatrului. Trecătorii se opresc și îi lasă un bănut, gest pe care muzicianul îl răsplătește cu un zâmbet sincer.

Înainte de război, Vasili cânta cântece românești, ucrainene și chiar klezmer pentru turiștii din oraș. Acum, nici nu mai poate fi vorba de așa ceva..

Foto: Ilie Pintea/RRA

În ciuda războiului, oamenii încearcă să ducă o viață normală și se bucură de primăvară. În centrul vechi al orașului, altcineva cântă imnul Ucrainei la pian. Ceilalți se strâng ad-hoc și fac câteva fotografii, în timp ce câtiva copiii sfidează războiul și aleargă fericiți pe o pietonală.

Foto: Ilie Pintea/RRA

Oamenii obișnuiți și manifestă patriotismul în toate ocaziile și îl consideră ceva firesc. Cele mai apropiate bombardamente au avut loc la Vinița, la 200 km distanță de oraș. Între timp, utoritățile au făcut apel la înrolarea celor care au deja pregătire militară.

VIDEO: Ilie Pintea/RRA

În războiul din Ucraina este nevoie de oameni cu experiență de luptă și se pot înrola direct bărbații care au absolvit cursuri de instruire de la catedrele militare, precum și recruții care au specialități necesare forțelor armate - relatează Alexandru Buzică, trimisul special Radio România Actualități în Ucraina.

Apelul a fost făcut de Tetiana Popovici, purtătorul de cuvânt al Centrului Regional de Recrutare și Asistență Socială din Cernăuți.: "De o lună, Ucraina rezistă în război și încearcă să recapete teritoriile de la ocupanți.

În aceste momente facem apel la toți cei care au fost antrenați în departamentele militare din țară și care au experiență militară să vină să se înroleze pentru că unitățile de apărare teritorială, armata, dar și țara are mare nevoie de voi în aceste momente grele" - a adăugat Tetiana Popovici. Potrivit funcționarei, la comisariatele militare vin mulți oameni care nu au experiență militară, dar sunt dispuși să lupte pentru patrie.

Ei sunt direcționați spre unitățile sau centrele militare pentru a fi antrenați. Femeile sunt recrutate în mod voluntar, iar pregătirea militară durează de la 7 la 20 de zile. Alarmele antiaeriene au sunat din nou la Cernăuți, iar oamenii se adăpostesc, ca de fiecare dată, în subsoluri și buncăre.

FOTO: Ilie Pintea. RRA