Mai multe rachete Smerch au fost trase în Harkov într-o perioadă cheie de 48 de ore la sfârșitul lunii februarie, când trupele rusești au luptat pentru a cuceri orașul de la forțele ucrainene. Iar Ucraina nu este primul câmp de luptă pe care forțele rusești au folosit muniții cu dispersie cu efect devastator împotriva civililor.

Alexander JuravliovFoto: uawire.org

Pentru supraviețuitorii războiului civil din Siria, care durează de ani de zile, scenele din Harkov seamănă cu nenumărate altele desfășurate de Rusia după ce aceasta a intervenit pentru a-l ajuta pe președintele Bashar al-Assad în 2015.

Prin analiza imaginilor din satelit în colaborare cu Centrul pentru Reziliență Informațională (CIR) și prin investigații la fața locului, CNN a identificat brigada de artilerie cu rachete care a lansat atacul cu muniție cu dispersie în cartierele rezidențiale ale celui de-al doilea oraș din Ucraina în ziua în care mai mulți civili au fost omorâți sau răniți.

Brigada respectivă se subordona direct aceluiași lider militar - generalul-colonel Alexander Juravliov - care a supravegheat unul dintre cele mai brutale capitole ale războiului din Siria.

Mai mulți experți militari au declarat pentru CNN că Juravliov - echivalentul rusesc al unui comandant de teatru de operațiuni în armata americană - este singurul ofițer care are autoritatea de a ordona un atac cu rachete Smerch în districtul său. Fiind o armă de mare valoare, aceasta are nevoie de ordinul unui superior. Kremlinul și Ministerul rus al Apărării nu au răspuns solicitării CNN de a face comentarii.

Desfășurat în Siria de trei ori, el a devenit pentru prima dată comandantul trupelor rusești din această țară în timpul celei de-a doua misiuni, în iulie 2016.

În perioada în care a fost la comandă, a avut loc, de asemenea, o creștere dramatică a atacurilor documentate cu muniție cu dispersie în Alep punând în aplicare o tactică care a definit intervenția Rusiei în Siria: asediați, înfometați, bombardați și schingiuiți până la supunere.

A fost o escaladare asupra căreia grupurile umanitare au încercat să atragă atenția lumii. La vremea respectivă, directorul de atunci al organizației Save the Children pentru Siria, Sonia Khush, a declarat într-un comunicat: "există copii mici cu membre amputate sau cu bile înțepenite în țesutul muscular din cauza folosirii acestor arme îngrozitoare și nediscriminatorii".

În Harkov, CNN a vorbit cu zeci de martori oculari din mai multe dintre cartierele vizate de cele 11 atacuri cu rachete Smerch care au avut loc pe 27 și 28 februarie.

Aceștia și-au amintit de moartea și distrugerile pe care munițiile cu dispersie le-au provocat în orașul lor. Străzile erau acoperite de oameni răniți, mașini în flăcări și geamuri sparte.

"Nu știu ce anume a fost asta, dar a fost în tot cartierul. Aceste bucățele mici care explodează și împrăștie șrapnel periculos peste tot", a declarat Iuriy Braiko, un analist de programe IT care locuiește în Harkov.

"Creează o mulțime de șrapnele care ajung în diverse locuri, în ferestre și în oameni”, spune el.

Resturile de rachete văzute în Harkov de CNN și urmele lăsate de proiectile au dezvăluit direcția atacului, pe care CNN a urmărit-o până în regiunea rusă Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina.