Niciun magazin nu era deschis la Borodianka, aproape de capitala Ucrainei, iar singurele alimente pe care puteau fi cumpărate se găseau într-o piaţă improvizată pe marginea drumului, aproape de centru. Acolo se vindeau doar fructe și cartofi.

Cozi la alimente în UcrainaFoto: Alex Buzica/RRA

Oamenii încep să se întoarcă la casele lor, mai ales în vestul ţării, iar acum una din cele mai mari probleme este aprovizionarea cu alimente. ONG-uri, dar si voluntari fac tot posibilul pentru a le oferi locuitorilor din zonele afectate măcar o masă caldă pe zi, dar si produse neperisabile, care să îi ajute să supraviețuiască până când infrastructura grav afectată va fi reabilitată.

World Central Kitchen este un ONG fondat de chef Jose Andres, care le duce ucrainenilor mâncare, săptămânal. Încă din 2010, această organizație ajută oamenii afectați de conflicte sau de dezastre naturale din lumea întreagă.

În parcul din faţa bisericii, câteva sute de oameni stăteau la coadă. Corespondentul de război Alexandru Buzică (trimisul special Radio România Actualități în Ucraina) a stat de vorbă cu o parte dintre ei.

VIDEO: Alex Buzică/RRA

”Stau de patru ore, ne împart ajutoare o dată pe săptămână. Noi de abia ne-am reîntors, am fost plecați de aici, voiam să o salvăm fetița de bombardamente, ca să nu moară”, povestește o femeie tânără, bucuroasă că i-a venit rândul, după ore întregi de așteptare.

Lângă ea, zâmbește o fetiță blondă, de aproape șapte ani. ”Nu mai aveam unde sta”, continuă femeia. ”Dar nu credeam că la întoarcere vom găsi orașul distrus..”

Foto: Ilie Pintea/RRA

În spatele ei, stau la coadă alte două doamne, amândouă trecute de 70 de ani. Și ele așteaptă de mai multe ore. ”Este prima oară când venim aici, am primit pensia pe card, așa cum se întâmpla înainte de război. Dar degeaba, magazinele sunt închise sau distruse complet. Nu avem ce să cumpărăm. Aici se împart produsele alimentare de care avem nevoie”

Anastasia are 25 de ani și așteaptă la rând alături de tatăl său. ”Nu am mai fost aici, dar nu avem ce face. Avem bani, dar nu sunt magazinele deschise. Cei mai mulți dintre cei care stau la rând nu mai au locuri de munca sau sunt pensionari care au pierdut totul..”.

Organizaţiile internaţionale fac apel în continuare la donaţii, care să ajute la cumpărarea de alimente pentru oamenii din zonele afectate de război, cum sunt cele din regiunea Harkov, care încep să fie eliberate de armata rusă şi au nevoie de asistenţă umanitară de urgenţă.

Situația este gravă în împrejurimile Kievului, dar oamenii spun că la Mariupol se poate vorbi despre o criză umanitară. În localitățile aflate în jurul capitalei, oamenii revin acasă sau la ceea ce numeau, cândva, ”acasă”. Totuși, primarul Kievului nu le poate garanta acestora o siguranță. El a declarat că armata rusă se poate reîntoarce oricând.

Totodată, în zonele din Ucraina eliberate de ocupaţia rusă, continuă deminarea teritoriilor în care s-au dat lupte şi asanarea muniţiei neexplodate. Potrivit autorităţilor guvernamentale, o suprafaţă uriaşă de peste 300.000 de kilometri pătraţi are nevoie de astfel de operaţiuni.