Îi place să vorbească cu jurnaliști în limba română, pe care o stăpânește foarte bine și conduce cu ușurință discuția. ”Limba română este un pic dificilă, dar îmi place să vorbesc limba țării care mă găzduiește pentru câțiva ani” - declară, cu zâmbetul pe buze, Therese Hydén, ambasadoarea Suediei în România.

Therese HydénFoto: Hotnews

”Am fost primită cu multă căldură iar România este o țară sigură și foarte frumoasă. Din punctul meu de vedere, România este o țară interesantă, dar e cumva necunoscută în Europa. În profesia pe care mi-am ales-o, trebuie să fii obișnuit să te muți dintr-un loc în altul și să începi de fiecare dată o nouă viață. În București, adaptarea a fost destul de simplă” - susține Therese Hydén, într-un interviu la Radio România Actualități.

Povestește că a făcut câteva călătorii în afara Bucureștiului:”Sunt plăcut surprinsă să constat că se poate merge în oraș și cu bicicleta. Ar fi grozav să existe mai multe benzi pentru biciclete. Am reușit să fac câteva deplasări în afara Capitalei și vreau să mai fac astfel de călătorii cât se poate de des, pentru a cunoaște foarte bine țara. Am fost foarte impresionată de Delta Dunării, dar și de Transfăgărășan”.

Așa cum fac, de regulă, străinii care ajung în România, unul dintre punctele de atracție este bucătăria românească.

”Pot să mă laud că am mâncat câteva feluri de mâncare tradițională, îmi plac micii și papanașii. Sunt sigură că am multe de experimentat la acest capitol. Sunt impresionată de peisajele frumoase, de munții și de satele din România”, spune Hyden.

Excelența sa mai povestește că ceea cee nu se știe foarte bine este că în Suedia se poate folosi un teren sau o pădure, chiar dacă nu ești proprietarul. „Atât timp cât nu deranjați natura, animalele și nu lăsați gunoi, puteți să vă plimbați, să înotați și vă așezați cortul în acel loc, dar doar pentru o noapte, apoi trebuie să vă mutați în altă locație”, a declarat ea.

Therese Hydén s-a referit, de asemenea, și la situația din Ucraina. ”Războiul lui Putin a schimbat foarte mult situația actuală. Decizia Suediei de a adera la NATO se bazează pe faptul că ne vom simți mai în siguranță și sperăm că aderarea țării mele va consolida această alianță. Încă nu suntem membrii complet, dar când se va întâmpla acest lucru, Suedia va contribui la securitatea NATO în ansamblu, în toate teritoriile de la Marea Neagră până la Marea Baltică, într-un spirit de solidaritate”, a mai spus ambasadoarea Suediei.

Therese Hydén a preluat funcția de ambasador extraordinar al Suediei în România în septembrie 2019. Înainte de aceasta, a fost consul general al Suediei la Istanbul în perioada 2016 – 2019. Excelența sa este angajată la Ministerul suedez pentru Afaceri Externe din 1997.