Într-un sat de lângă Cernihiv, între capitala Ucrainei și granița cu rușii, a venit pe lume o fetiță, care s-a născut în timp ce pe ulițele din sat trăgeau tancurile, iar din cer cădeau bombe.

Victoria, fetița născută sub bombardamenteFoto: Ana Mordiukova

Povestea fetiței născută printre bombardamente a fost relatată de corespondentul de război, Ilie Pintea, trimisul Radio România în Ucraina. Fetița s-a născut în beciul Irinei Terehova, din Lukașivka, și a primit, firesc, numele de Victoria.

VIDEO: Ilie Pintea/RRA

”Pe timpul ocupaţiei, am stat aici, în beci, mai întâi noi, iar mai târziu, încetul cu încetul, au venit şi vecinii noştri. Când au ajuns ruşii, eram 32 de oameni, cu tot cu copii.

În faţă erau două transportoare blindate. În fiecare curte erau maşini ruseşti. Cât despre copil, s-a născut la o lună după ce a început războiul. I-am pus numele Victoria.

Au venit un ofiţer, un asistent medical militar rus şi o moaşă de la noi din sat. Ea a fost cea care a stat lângă mamă. Militarii ruşi aveau tot ceea ce era necesar din punct de vedere medical. Ei erau acolo pentru orice eventualitate.

După naştere, mama a mai stat un pic, până seara, după care a fost dusă în altă parte a satului, pentru cu acolo nu se trăgea atât de puternic şi se putea locui într-o casă” - povestește Irina.

Jurnalistul român a vizitat beciul, pentru a vedea mai exact unde s-a născut fetița. ”Am intrat în beciul ăla ca să văd cu ochii mei unde s-a născut Victoria. Din tavan se scurgea apa, iar rafturile devenite priciuri încă mai păstrau urmele celor ce se adăpostiseră aici.

Cu toate astea, parcă tot nu-mi venea să cred povestea acestei nașteri, așa că am sunat-o pe Ana, ca să aflu de la ea cum s-au petrecut lucrurile. Ana Mordiukova e bucătăreasă, iar ea și soțul ei, Yuri mai au o fetiță, pe nume Anghelina. Copilul ei a venit pe lume în adăpostul improvizat, și e bucuria familiei, care s-a mutat în satul Iujne.

”Cinstit să vă spun, nu credeam ca o să nasc așa, credeam că voi naște în condiții obișnuite. Pe 24 februarie trebuia să ajung la spital, aveam programare, auzeam împușcături dar am crezut până în ultima clipa că în secolul XXI nu se mai poate să fie război.

I-am pus numele Victoria în cinstea biruinței. Am mai avut și alte variante: Carolina, și Corina, dar după ce am născut în beci a rămas un singur nume: Victoria”, povestește Ana, mama fetiței.

”O fi el război, dar oamenii se mai și nasc, nu doar mor, și copii s-au mai născut cu sutele în Ucraina de când au început luptele, dar pentru mine Victoria rămâne nu doar cea mai frumoasă poveste pe care am găsit-o până acum pe frontul din Ucraina, ci și simbolul speranței, care vine pe lume oricât de grea ar părea bătălia.

Victoria Ucrainei e cât se poate de reală: eu am văzut locul în care s-a născut. Există povești care par atât de neverosimile, încât ai zice că-s inventate, dar e deja lucru știut că viața bate orice ficțiune” - mai spune Ilie Pintea.