Ucraina deține șase centrale nucleare funcționale, iar cea de la Zaporojie este cea mai mare din Europa. Aceasta centrală este, pentru moment, „cel mai periculos loc de pe continent” - susține directorul adjunct al Agenției de stat pentru managementul zonei de excludere, Maksym Shevchuk. În prezent, centrala se află sub ocupația forțelor ruse și deține o mare cantitate de combustibil nuclear, fiind un loc incompatibil cu orice activități militare - transmite corespondentul RRA, Ilie Pintea.

Maksym ShevchukFoto: Ilie Pintea/RRA

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost ocupată de armata rusă pe 4 martie 2022 și de atunci se află sub controlul acesteia, chiar dacă este operată de personalul tehnic ucrainean.

”Centrala nuclear-electrică Zaporijjie se află sub ocupaţie. Este cea mai mare centrală nuclear-electrică din Europa, cu şase reactoare, cu o cantitate mare de combustibil nuclear, cu depozite de combustibil nuclear uzat, cu un volum mare de deşeuri radioactive. Aşadar, eu cred că în acest moment este cel mai periculos loc din Europa.

Desigur că ar trebui să exercităm presiuni asupra Rusiei, prin Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, să părăsească acest obiectiv, pentru că toate obiectivele de energie atomică nu sunt concepute pentru acţiuni militare de orice fel.

Foto: Ilie Pintea

„Există acorduri internaţionale care interzic astfel de acţiuni, ceea ce este absolut normal, este periculos. Nimeni nu trebuie să facă niciodată asta” - a declarat Maksym Shevchuk.

El a mai spus că centrala de la Zaporojie furnizează energie pentru Ucraina, nu în sistemul energetic al Federației Ruse, pentru că tehnologic este foarte complicat să fie mutată electricitatea în direcţia Rusiei, de exemplu prin Crimeea.

Centrala de la Zaporojie are 6 reactoare, generând un total de 5.700MW, suficient pentru a alimenta aproximativ 4 milioane de locuințe.

Ce se întâmplă acum la Cernobîl?

O altă centrală nucleară care a fost ocupată de forțele ruse încă din primele zile ale războiului a fost cea de la Cernobîl. Nivelul radiațiilor, care crescuse o dată cu activitatea ocupanților în zonă, a scăzut, dar distrugerile provocate în perimetrul de excludere și în apropierea centralei sunt catalogate de către autoritățile de la Kiev drept ”terorism nuclear”.

Foto: Ilie Pintea/RRA

După primele două zile de război, zona centralei nucleare de la Cernobîl a fost ocupată în întregime. Situația a rămas neschimbată până la 31 martie, când forțele ucrainene au recucerit perimetrul.

Foto: Ilie Pintea/RRA

”Noi considerăm că aceste acțiuni se înscriu în categoria actelor de terorism nuclear. Ceea ce se întâmplă acolo este foarte periculos nu doar pentru zona propriu-zisă, pentru aceste obiective și nu doar pentru Ucraina; este periculos pentru întreaga Europă.

Aș putea să o spun mai simplu: în 1986, la reactorul 4 erau aproape 2.000 de ansambluri în interiorul său, iar acum, într-unul dintre depozitele de combustibil nuclear uzat, avem peste 20.000.

Vorbim despre elemente active ale acestor obiective, care sigur vor produce o catastrofă globală, dacă ceva se va întâmpla cu ele. Deci, este extrem de periculos. Nu este de conceput să avem dispozitive militare la aceste obiective, să fie depozitate arme în jurul acestor obiective, să fie survolate de avioane sau elicoptere.

Aşadar, partea ucraineană nu va ataca trupele şi tehnica rusă în această zonă, pentru că noi înţelegem care sunt consecinţele unui astfel de demers.

Prin urmare, a fost vorba de terorism nuclear, pur şi simplu. Rusia este un stat terorist, iar din perspectiva nucleară este un stat terorist prin posibilitatea de a folosi arma nucleară”, a mai spus Maksym Shevchuk.

Foto: Ilie Pintea

Militarii ruși care au ajuns în zonele radioactive riscă probleme de sănătate

Sute de soldați ruși au ocupat regiunea, inclusiv în jurul centralei nucleare sau în Pădurea Roșie, locuri cu o radioactivitate ridicată. Maksym Shevchuk: ”Ei au săpat tranşee, au trăit acolo, au gătit, au făcut focuri.

În acest teritoriu există multe elemente radioactive diferite şi cele mai periculoase sunt cele care pot fi inhalate, prin respiraţie. Iar ei au inspirat mult praf radioactiv. Toţi militarii care s-au aflat pe acest teritoriu vor prezenta consecinţe foarte complicate pentru sănătatea şi viaţa lor.

Cu siguranţă. Nu cunoaştem o statistică legată de rănile suferite de ei, însă ştim cu siguranţă că se vor confrunta cu consecinţe grave. Acest fapt demonstrează, de asemenea, că, pentru Rusia, valoarea vieţii umane este zero, nimic”, a adăugat Maksym Shevchuk.

Foto: Ilie Pintea

Monitorizarea radiaţiilor de la Cernobîl, „grav afectată de ocupația rusă”

În prezent, nivelul radiațiilor la Cernobîl a revenit la valorile dinainte de război, dar urmele ocupației ruse se văd peste tot. De asemenea, perimetrul a fost minat, ceea ce pune probleme în plus pentru supravegherea nivelului radiațiilor.

Alexandr Barsukov, directorul adjunct al Centrului de Măsurare a Radioactivității din Cernobîl a declarat că ocupanți rușii au desfăcut toate calculatoarele pe care le-au găsit la centrală. ”Ei susțineau că noi, aici, ne pregăteam pentru crearea armamentului nuclear. Au stricat toate calculatoarele și softul cu care lucram pe toate echipamentele pe care le avem aici.

Probabil au căutat informații, au scos toate hard-disk-urile și le-au aruncat prin jur. Am încercat să le căutăm și să le montăm din nou, dar până acum, acest lucru a fost imposibil.

Comisia Europeană ne-a ajutat să creăm acest laborator și în scurt timp ne-au promis că ne vor aduce softuri noi și vom încerca să repornim aceste echipamente”, a adăugat Alexandr Barsukov.

Zona de excludere de la Cernobîl a fost creată după catastrofa din 1986 și are o suprafață, de aproape 2.600 km pătrați, care cuprinde un sector de aproape 10 km, unde poluarea și contaminarea au fost foarte puternice, iar Ucraina nu a atacat forțele de ocupație aflate în zonă, ca să nu provoace un dezastru generat de posibila afectare a depozitelor cu materiale radioactive.