Europarlamentarul Dacian Cioloş afirmă că se aştepta ca politicienii din Olanda să caute şi în alte state susţinere cu privire la opoziţia referitoare la aderarea României la Spaţiul Schengen, potrivit News.ro.

Dacian CiolosFoto: Agerpres

Cioloş consideră că, în contextul în care politicieni din partide afiliate la grupurile socialiştilor şi popularilor din Parlamentul European încep să exprime puncte de vedere similare cu cel al Olandei, aşteaptă implicarea politicienilor de la Bucureşti care să susţină punctul de vedere al României în cadrul acestor familii politice.

”Din câte am înţeles, preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene intenţionează să menţină acest subiect pe agendă, deci acela (8 decembrie - n.r.) va fi momentul adevărului. (...) Mi se pare injust pentru cetăţenii români care au aceleaşi drepturi cu ceilalţi cetăţeni europeni, mi se pare injust ca ei să piardă această oportunitate de a circula cu adevărat liber în spaţiul european din cauza politicienilor şi a felului în care politicienii şi-au făcut sau nu şi-au făcut treaba şi a discuţiilor acestora, care unele dintre ele ţin de politica internă din anumite state membre, dar care, iată, sunt speculate, atâta vreme cât decizia din Consiliu se ia la nivel de miniştri şi acolo e o decizie politică”, a afirmat Dacian Cioloş, luni, la Euronews România.

Fostul prim ministru a arătat că există partide din grupul socialiştilor din Parlamentul European, dar şi din Partidul Popularilor Europeni, care se opun aderării României la Spaţiul Schengen.

”Mă aşteptam la Olanda să caute susţinere şi în altă parte, să nu fie singură la această discuţie. (...) Eu mă aştept ca şi liderii politici ai PSD şi cei ai PNL să facă şi ei, acum, aceleaşi demersuri pe lângă familiile lor politice şi să îi convingă în aşa fel încât cetăţenii români să beneficieze de la sfârşitul acestui an de libera circulaţie, pentru că o merită cu adevărat”, a adăugat eurodeputatul.

El a reafirmat că ”dacă nu ar fi fost atacul la legile Justiţiei în 2017, cel mai probabil MCV-ul s-ar fi putut închide atunci”, Cioloş considerând că la acel moment România ar fi avut o şansă de a accede în Spaţiul Schengen.

Olanda se opune aderării României la spaţiul Schengen, context în care o echipă mixtă de experţi, formată din reprezentanţi ai CE şi ai unor state membre, printre care şi Olanda, a făcut săptămâna aceasta o vizită în România.