Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că, după părerea sa, viitorul este impozitarea progresivă, însă numai după ce ANAF, Ministerul Finanţelor şi Vama vor trece la digitalizare. Ciolacu a explicat că toate statele lumii, mai puţin Rusia şi Estonia, au astfel de impozitare.

Marcel CiolacuFoto: Agerpres

Întrebat luni seară, la Digi 24, de când ar trebui să intre în vigoare impozitarea progresivă, Ciolacu a explicat că după ce se va face digitalizarea unor instituţii ale statului, relatează News.ro.

„După ce statul român - prin ANAF, Ministerul Finanţelor şi Vamă - va face digitalizarea în România. Nu există alt viitor decât impozitarea progresivă, doar dacă rămânem în logica Rusiei. Mi se pare că şi Estonia e în această logică”, a precizat Ciolacu.

Liderul social-democrat a susținut că impozitarea progresivă nu va aduce mai multe impozite.

„Asta nu înseamnă că va aduce mai multe impozite. Va fi impozitat capitalul, diferenţiat. Este un lucru normal, este şi în Statele Unite, e peste tot în lume. Trebuie să ieşim din această retorică cu cota unică. Nu mai există în România cota unică. Sunt foarte multe excepţii în Codul Fiscal. E iarăşi o retorică pentru că trebuie să existe un climat concurenţial, la fel, trebuie scoase din acele excepţii din Codul Fiscal şi trebuie făcută digitalizarea ANAF”, a adăugat Ciolacu.

Ciolacu, întrebat dacă urmează ultima creştere de pensii pentru următorii 50 de ani: „Este posibil, dacă nu se îndepărtează acest 9,4%”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a admis că este posibil să avem ultima creştere de pensii pentru următorii 50 de ani, precizând că mai avem o marjă mică, de până la 12%. Potrivit lui Ciolacu, suntem singurul stat european cu acest procent trecut în PNRR, relatează News.ro.

Întrebat luni seară, la Digi24, dacă urmează ultima creştere de pensii pentru următorii 50 de ani, Marcel Ciolacu a precizat că se discută schimbarea procentului prevăzut în PNRR.

„Este posibil, dar eu cunosc anumite detalii că acest 9,4 va fi înlocuit din PNRR. Nu e o speranţă, e o discuţie avută de către domnul prim-ministru şi mai ales de ministrul Muncii şi cu comisarul Nicolas Schmit, mie mi-a transmis că e o aberaţie să fie trecut 9,4. Cu adevărat, dacă vom avea o criză economică, o recesiune, nu avem o creştere a PIB-ului nominală, este posibil, dacă nu se îndepărtează acest 9,4, să avem ultima creştere de pensii. Mai avem o marjă foarte mică, de până în 12% pentru următorii 50 de ani”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a subliniat că, după părerea sa, ar trebui ca România să aibă prevăzut acelaşi procent cu media statelor europene, de 12,6%.

„Suntem singurul stat european cu acest procent trecut. Părerea mea este că e corect să rămânem într-o medie a UE, care e de 12,6. Obligativităţi de creştere a veniturilor sunt cu totul alt lucru. Nu poţi să vii să impui un procent fix care nu are nicio treabă cu realitatea. Mai avem o mică majorare de până în 12%. Este la fel ca şi cu închiderea minelor şi a termocentralelor. Reprezentanţii Comisiei Europene spun că nu ei au cerut aceste lucruri”, a declarat Ciolacu.