Șeful Executivului de la Chișinău a susținut miercuri seară, la TVR 1, că Rusia nu are resurse suficiente pentru escaladarea conflictului din Ucraina și nici nu poate ajunge militar în Republica Moldova.

Dorin ReceanFoto: Agerpress

"Republica Moldova se află într-adevăr chiar alături de acest război. Noi, pe de altă parte, trebuie să înțelegem că există diferență între pericolul de escaladare militară și încercările de destabilizare. Nu există un pericol de escaladare militară în Republica Moldova, asta este foarte important de înțeles și de apreciat, iar riscul de destabilizare era mai mult prezent, inclusiv în toamnă. Acum noi am mai văzut această istorie, noi de mai mult timp suntem provocați, în același timp autoritățile de la Chișinău au învățat să asigure ordinea, să asigure stabilitatea, să asigure pacea din Republica Moldova", a subliniat noul premier de la Chișinău, Dorin Recean, în debutul interviului acordat TVR1.

"Instituțiile din Republica Moldova au capacitatea să gestioneze, pe de o parte, necesitatea oamenilor de a protesta, dar din ăștia sunt mai puțini, pe de altă parte sunt, cum am zis, grupările pro-ruse și grupările criminale care încearcă să destabilizeze, iar autoritățile au mâna fermă să stopeze orice tentativă de destabilizare", a subliniat Recean, referitor la protestele înregistrate recent.

Acesta susține că Republica Moldova are suficiente capacități consolidate de a face față eventualelor escaladări din Transnistria și apreciază că locuitorii din Transnistria „sunt foarte și foarte aliniați, pentru că asta am făcut noi, i-am aliniat la obiectivul nostru de pace și securitate în regiune”.

Rusia nu face altceva decât să promoveze agresiv un război care astăzi se numește război hibrid - să bage multă propagandă, să dezinformeze, să escaladeze anumite narative pro-război sau anumite narative care să producă disensiuni în societatea și nu doar din Republica Moldova, dar și în alte părți din Uniunea Europeană chiar și din alte părți din lume. Sunt încrezător că asta nu va reuși", a ținut să explice premierul Republicii Moldova (integral pe TVR 1).