Premierul Republicii Moldova, Dorin Reacean, a vorbit miercuri seară, la TVR 1, despre statutul de neutralitate al țării sale pe care îl dorește păstrat, dar este convins în același timp că este vremea pentru o consolidare a capacității de apărare.

Dorin Recean în Parlamentul Republicii MoldovaFoto: Rodion Proca / Sputnik / Profimedia

„Noi am acceptat statutul de neutralitate când negociam pacea pe Nistru și astăzi ne-am trezit că nu ne ajută. Nu putem în caz de agresiune să ne luăm geamantanul și să plecăm. Avem obligația să explicăm cetățenilor ce înseamnă acest statut, care sunt limitările și cum putem să ne consolidăm mai bine capacitatea de apărare împreună cu prietenii noștri”, a declarat oficialul moldovean.

Recean spune că societatea din R. Moldova preferă astăzi neutralitatea și autoritățile trebuie să țină cont de această dorință.

„Astăzi nu se pune problema schimbării statutului de neutralitate, dar se pun în discuție limitările acestui instrument de politică externă. R. Moldova deja merge spre consolidarea capacității de apărare. Sunt țări neutre care au investiții enorme în capacitatea de apărare și nu consideră să schimbe statutul de neutralitate”, a declarat el.

Premierul crede că societatea R. Moldova mai are nevoie de timp și de o discuție deschisă și sinceră, iar autoritățile trebuie să explice mai mult cetățenilor ce înseamnă asta și care sunt limitările, mai ales că acest statut rămâne în Constituție conform voinței exprimate de cetățeni.