După ce zeci de redacții, jurnaliști, asociații medicale, organizații nonguvernamentale și personalități din România au semnat un apel contra discursului care incită la ură și discriminare practicat de postul România TV după moartea jurnalistei Iulia Marin, la doar 32 de ani, Victor Ciutacu anunță că postul tv va acorda anual bursa "Iulia Marin" tinerilor jurnaliști, un gest greu de calificat.

Victor CiutacuFoto: Inquam Photos / George Calin

„Mă întreba cineva în singurul interviu pe care l-am acordat în timpul acestui scandal dacă de la începutul scandalului am vorbit cu managementul. Da, doamnelor și domnilor, am vorbit cu managementul și vreau să felicit managementul România TV pentru o idee pe care eu o salut. E un anunț important care m-a luat prin surprindere și pe mine, România TV va acorda anual bursa IULIA MARIN pentru tinerii jurnaliști care au curajul să lupte pentru adevăr. Condițiile în care se va acorda această bursă și criteriile care trebuie îndeplinite vor fi anunțate de managementul România Tv”, a declarat Victor Ciutacu.

Amintim că la România TV, moartea jurnalistei Iulia Marin a fost calificată, la emisiunea lui Victor Ciutacu, prin fraze precum: „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă”, „Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”, „Rătăcită promovată ca experiment de presă” sau „N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”.

Consiliul Național al Audiovizualului a discutat, marți, sesizările făcute în cazul emisiunii realizate de Victor Ciutacu la România TV. Acesta din urmă a susținut aceleași teze, i-a acuzat pe membrii CNA de lipsă de imparțialitate și a reclamat că a fost chemat pentru a i se face un rechizitoriu.

Ședința CNA - în care Victor Ciutacu și-a continuat acuzațiile la adresa redacției Libertatea și le-a răspuns ironic membrilor Consiliului - s-a încheiat brusc, fără o concluzie, transmisiunea pe pagina de Facebook fiind oprită. Președinta CNA, Monica Gubernat, i-a anunțat pe cei aflați în sală că discuțiile vor continua joi.

Până în 21 aprilie, CNA primise în jur de 20 de reclamații de la telespectatori și jurnaliști, la care se adaugă și o autosesizare a Dorinei Rusu, membră a Consiliului, potrivit Pagina de Media.

Cum s-a apărat „Libertatea” în fața atacurilor RTV în cazul Iulia Marin

„Libertatea” a răspuns atacurilor lansate de România TV în cazul jurnalistei Iulia Marin, care a murit săptămâna trecută, la doar 32 de ani. Într-un articol publicat luni, redacția a răspuns, pe puncte, atacurilor aduse de România TV iniţial în emisiunile lui Victor Ciutacu, apoi şi în alte emisiuni ale postului de televiziune.

„Libertatea”a publicat mai multe mesaje postate pe Facebook de către Iulia Marin legate de munca sa în această redacție, unde era angajată din primăvara lui 2020, de la debutul pandemiei.

O parte a unuia dintre mesaje, publicat de Iulia Marin în 11 martie 2023:

 • „Am primit numeroase sfaturi bune, am petrecut timp cercetând fenomene din societate, fenomene despre care vreau să scriu pe viitor și am scăpat de sindromul impostorului care m-a bântuit vreo zece ani.
 • Trăiesc, deci, după trei ani senzația unui nou început și retrăiesc, diminețile, entuziasmul de a merge la birou, dorința de a da un text bun, plăcerea de a documenta, trăiesc cu gândul că, în cele din urmă, am aterizat în picioare după căderi nu tocmai ușoare, iar asta se datorează în primul rând acestei redacții care m-a încurajat și susținut, mi-a acordat încredere când eu nu mai credeam deloc în mine, mi-a cultivat această încredere și m-a ridicat de pe «banca de rezerve» pe care singură mă așezasem”.

„Iulia Marin era aptă de muncă”

Redacția „Libertatea” vorbește și despre documentele Ringier legate de către Iulia Marin:

 • „Potrivit documentelor din dosarul HR al Ringier România și comunicării Ringier către redacție, Iulia era aptă de muncă. Nu există nicio recomandare medicală contrară.
 • Conform legii române, dacă concediul medical depășește 90 de zile calendaristice dintr-un an întreg, e nevoie de un nou control medical care atestă dacă o persoană are sau nu capacitate de muncă. Se formează o comisie de evaluare, alcătuită din medici. Prevederea nu se aplică în cazul Iuliei Marin, care a avut în 2022 un concediu medical de 41 de zile lucrătoare, echivalentul a 57 de zile calendaristice, maximum de concediu medical anual în perioada în care a lucrat la Libertatea.
 • Nu vom dezvălui diagnosticele, iar documentele de certificat de concediu medical, emise de spital și în care boala este codificată, se află exclusiv în posesia departamentului HR, nu a redacției. Niciunul dintre aceste diagnostice nu înseamnă lipsa discernământului”.

„Știam că are o suferință psihică, am ales să lucrăm împreună și am alege la fel”

În articolul de luni, redacția Libertatea mai spune că știa la momentul angajării Iuliei Marin că aceasta avea suferințe psihice, inclusiv o tentativă de sinucidere, dar „legea română și cultura Ringier sunt incluzive”:

 • „Discriminarea este interzisă atât la angajare, cât și în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.
 • În cunoștință de cauză, am ales să lucrăm împreună cu Iulia, așa cum lucrăm laolaltă oameni cu diferite suferințe și boli. Am face aceeași alegere și astăzi, de a munci împreună cu Iulia. Iulia Marin a lucrat trei ani și a fost angajată din prima zi până în ultima zi cu contract de muncă pe termen nedeterminat”.

Potrivit redacției, conducerea editorială a redacției a discutat regulat cu Iulia Marin, care a făcut parte din corpul de reporteri ai ziarului, aproximativ 15 femei și bărbați, din totalul de 42 de oameni care compun echipa editorială.

România TV continuă atacurile la „Libertatea” și la Cătălin Tolontan

România TV a continuat subiectul Iulia Marin - luni, cele mai multe jurnale s-au deschis cu acest caz, cu atacuri şi acuzaţii aduse redactorului-şef Cătălin Tolontan, a scris Pagina de Media.

 • „Anchetarea lui Cătălin Tolontan, ce explicaţi dă şefilor elveţieni”, a fost una dintre burtiere. „Tolontan, interogat de şefi după moartea subalternei”, o alta.

Postul TV a spus, în jurnalele de la amiază, că există o investigaţie internă la nivelul companiei Ringier (informaţia este detaliată şi pe site-ul televiziunii). Afirmaţia a fost contrazisă categoric de oficialii Ringier: „Nu există nicio investigaţie internă, există un puternic suport al grupului. În ceea ce îi priveşte pe cei de la România TV, aş spune că vorbim de "wishfull thinking"", a declarat pentru Paginademedia.ro Mihnea Vasiliu, director general Ringier România.

În deschiderea jurnalelor, realizatorii şi reporterii au vorbit despre „ipocrizia pe care o afişează Tolontan” sau despre „cinismul lui Tolontan, care nu are limite”, conform Pagina de Media.

Moartea Iuliei Marin și atacurile postului România TV

Jurnalista Iulia Marin, cu o experiență de 11 ani în presă, a murit la vârsta de doar 32 de ani. A scris de-a lungul carierei la Adevărul, PressOne, Recorder, Gândul și în ultimii trei ani la Libertatea, care a anunțat decesul acesteia în 13 aprilie.

Trupul neînsuflețit al Iuliei Marin a fost găsit marți, 12 aprilie, de polițiștii Secției 21 din București și de proprietara apartamentului în care locuia tânăra, potrivit Libertatea.

 • „Iulia Marin s-a luptat în ultimii patru ani cu probleme de sanatate mintală, cu diagnostice severe, despre care a ales să vorbească deschis, inclusiv despre tulburarea bipolară.
 • A scris despre bolile psihice atât pe pagina ei de Facebook, cât și pe blogul său „În terapie”. Nu s-a rușinat să recunoască dificultatea unei vieți tot timpul încercate”, a scris redacția Libertatea.

În seara zilei în care „Libertatea” a anunțat decesul Iuliei Marin, postul România TV a început atacurile la adresa redacției, în emisiunea Punctul Culminant, moderată de Victor Ciutacu. Realizatorul Victor Ciutacu a sugerat că ziarista nu ar fi trebuit să lucreze deoarece era „tulburată psihic”.

 • „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, că nu vreau să spun mai mult decât atât, produceau materiale de presă”, a spus realizatorul Victor Ciutacu, miercuri seara, în timpul emisiunii de la România TV, făcând referire și la un jurnalist de la GSP, aflat ca Libertatea în Grupul Ringier, care „a avut niște internări”.

În timpul tiradei lui Victor Ciutacu despre jurnalista Iulia Marin, punând la îndoială că angajata Libertatea ar fi putut face anchete de presă obiective în contextul depresiei pentru care se trata, pe burtiera România TV era titrat: „Cum au folosit-o și au lăsat-o să moară. Controversa decesului”.

România TV a continuat atacurile și în zilele următoare. Moartea jurnalistei a fost calificată, la emisiunea lui Victor Ciutacu, prin fraze precum: „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă”, „Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”, „Rătăcită promovată ca experiment de presă” sau „N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”.

Începând de joi, zeci de redacții (printre care și HotNews.ro), jurnaliști, asociații medicale, organizații nonguvernamentale și personalități din România au semnat un apel contra discursului care incită la ură și discriminare practicat de postul România TVdupă moartea jurnalistei Iulia Marin.

Vineri, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat și va analiza responsabilitatea persoanelor care au comentat în mai multe emisiuni la România TV moartea jurnalistei Iulia Marin, a declarat președintele CNDC, Csaba Asztalos. Mircea Toma, membru CNA, a anunțat și el că unii membri ai instituției s-au autosesizat.

Reacția delirantă a Romania TV după derapajele de la televizor: „Reclamația la CNA și petiția semnată de către cadrele Soroşiste au scopul să-l cenzureze pe Victor Ciutacu”

Vineri, după lansarea apelului față de discursul urii de la România TV, Victor Ciutacu a avut prima reacție: „Are trustul Ringier la dosar documentele medicale cerute de lege conform cărora, după internările repetate la Obregia, fosta sa angajată era aptă medical să-și facă meseria?”.

Sâmbătă, pe site-ul romaniatv.net a fost publicată o reacție virulentă și cu acuzații. puternice.

Într-un articol titrat „Q.E.D. Poziţia oficială a televiziunii România TV în cazul Iulia Marin (jurnalista care s-a sinucis) & Cătălin Tolontan – Libertatea (redactorul-şef care a trecut peste legislaţia muncii şi peste decizia medicului Iuliei Marin)” și semnat de către Alina Costache, articol găzduit de platforma online a televiziunii detaliază problemele medicale ale jurnalistei care a murit și acuză redacția Libertatea,. împreună cu Cătălin Tolontan, că ar fi ajutat-o „să se sinucidă”.

Articolul, scris într-un ton foarte agresiv, într-o formă informală cu repetiții de semne de punctuație și plin de aprecieri personale, susține că „Scandalul declanșat de Tolontan și de redacția Libertatea!!! (nu credem că toți jurnaliștii de acolo îl susțin pe Tolontan) a avut un singur scop: blocarea investigației lui Victor Ciutacu, ascunderea responsabilității legale și morale a domnului Redactor-Șef Cătălin Tolontan.”.