Războiul din fosta Iugoslavie a făcut ca în Serbia numărul de arme de foc letaleajuns în mâinile oamenilor să fie foarte mare, același risc existând și în privința actualului conflict din Ucraina, susține ministrul român de Interne, Lucian Bode. Acesta a dezvăluit și câți români dețin arme de foc letale în acest moment.

Câți români dețin arme de foc letaleFoto: Photographerlondon | Dreamstime.com

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că în România sunt aproximativ 70.000 de deţinători de arme de foc letale şi că cei mai mulţi dintre ei au arme de vânătoare care periodic sunt verificate de Poliţie. Bode a subliniat încă o dată că România este o ţară sigură.

Întrebat, vineri seară, la Digi 24, dacă incidente precum cele din Serbia s-ar putea întâmpla şi în România, Lucian Bode a explicat că Serbia este prima ţară din Europa ca număr de arme la mia de locuitori, relatează News.ro.

„Sunt aproape 73.000 de deținători de arme de foc letale în România”

„Într-adevăr, vecinii noştri au trecut într-o săptămână neagră cu aceste două tragedii. Trebuie să ne uităm un pic la cauze. Vedem că Serbia este prima ţară din Europa ca număr de arme la 1000 de locuitori şi a 3-a din lume. Poate fi o cauză. Dacă ar fi să ne raportăm, să ne uităm ce se întâmplă în ţara noastră. Sigur că în România sunt aproximativ 70.000, aproape 73.000 de deţinători de arme de foc letale, deţinători legali. La aceştia se adaugă cei care prin prisma atribuţiilor de serviciu, structurile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională deţin în mod legal arme. Nu putem spune că în România există un număr foarte, foarte mare de arme. Majoritatea celor 70.000 de arme de foc sunt arme de vânătoare. Ele sunt verificate periodic, după un grafic foarte bine stabilit de lege de către poliţie. Sunt verificaţi toţi deţinătorii de arme de foc, e verificat modul în care sunt deţinut aceste arme”, a declarat Bode.

Ministrul de Interne este de părere că numărul mare de arme de foc deţinut de populaţie în Serbia se datorează şi războiului din fosta Iugoslavie, el făcând o previziune şi pentru Ucraina care acum se află în război cu Rusia.

O paralelă între războiul din fosta Iugoslavie și actualul conflict din Ucraina: „Sunt premise să se întâmple tragedii”

„Aşadar, nu putem să facem o paralelă cu ceea ce este în acest moment în Serbia şi dacă să dea Dumnezeu să greşesc, dar dacă ne uităm ce s-a întâmplat în războiul din fosta Iugoslavie şi câte arme au rămas la populaţie, dacă ne uităm sper cât mai repede să se termine războiul acesta absurd din Ucraina, dar ne gândim că sute de mii de arme au fost distribuite către populaţie fără niciun inventar. Peste câţiva ani şi în Ucraina vom avea sau sunt premise să se întâmple tragedii, aşa cum iată că din păcate s-a întâmplat în Serbia”, a precizat Bode.

Ministrul de Interne a subliniat că România este o ţară sigură.

„Numărul mare de arme la populaţie într-o ţară este într-adevăr o o cauză a acestor acestor tragedii. Nu cred că se pune problema în România să vorbim despre situaţii de acest gen, pentru că spun încă o dată, România este o ţară sigură şi acest lucru, nu spun eu subiectiv, Ministrul de Interne o spun iată ultima ultima statistică pe care o platformă internaţională a dat-o publicităţii, unde cinci oraşe din România sunt în primele 100 oraşe din lume ca nivel de siguranţă a cetăţenilor”, a mai spus Bode.

Sursă foto: Photo29660168©Photographerlondon|Dreamstime.com