Cei mai importanti actori de pe piata imobiliara, George Copos, Cristian Sima, Florin Pogonaru, Sorin Ovidiu Vantu, George Becali, Fathi Taher sau Dan Ostahie au au respins, joi, la unison, in cadrul unei editii speciale realizate de The Money Channel, opinia lansata cu numai o zi in urma de omul de afaceri Dinu Patriciu, potrivit careia piata imobiliara autohtona se afla in pragul prabusirii.

Dinu Patriciu, a declarat miercuri, citat de NewsIn, ca piata imobiliara din Romania cade in fiecare zi si ca nu este normal ca pretul locuintelor sa creasca in conditiile in care densitatea medie a oraselor din Romania este de trei ori mai mica decat denistatea medie a marilor orase europene. In acelasi timp, omul de afaceri a mai anuntat ca detine un teren in spatele Casei Presei Libere pe care se va construi noul sediu al Rompetrol si 1.000 de apartamente, investitie care se ridica la 200 milioane euro.

Uniunea Nationala a Patronatului Roman a cerut joi Comisiei Nationale de Valori Mobiliare sa inceapa o investigatie in legatura cu declaratile omului de afaceri Dinu Patriciu si sustine ca semnalele negative legate de scaderea bursei si pietei imobiliare facute recent pun in pericol stabilitatea pietei.

Dinu Patriciu a declarat pentru NewsIn ca initiativa UNPR de a cere CNVM sa inceapa o investigatie referitoare la declaratiile sale este hilara.

Omul de afaceri si-a reluat argumentatia si in emisiunea Stirea zilei (Antena 3) de joi seara. Patriciu a declarat in cadrul emisiunii ca pretul terenurilor nu doar ca va scadea, dar se va si diferentia si ca, pe masura ce calitatile urbane se modifica, "pretul va scadea drastic”.

"Din pacate, la noi s-au invatat toti sa castige” trecand peste lectia ciclicitatii. Acesta este motivul pentru care agentii imobiliari nu cred intr-o scadere a preturilor in aceasta sfera" a mai declarat Patriciu care a atacat si piata financiara de la noi despre care spune ca este imatura si din aceasta cauza nu va investi in viitorul apropiat la Bursa de Valori Bucuresti

In continuare va prezentam cateva opinii exprimate in editia speciala de la The Money Chanel

Nu scadere ci doar stabilizare

George Copos sustine ca cel mult ne putem astepta la o stabilizare a acestei piete, in special sub presiunea crizei care se manifesta la nivel international. Nu vom avea o prabusire, ci o scadere a rentabilitatii pe acest sector, sustine omul de afaceri.

Si Cristian Sima, presedintele WBS Holding, nu crede in prezicerile lui Dinu Patriciu si spune ca si-a schimbat opinia cu privire la criza mondiala.

"Anul trecut sustineam ca declansarea crizei subprime in Statele Unite va conduce la o criza financiara globala. Acum mi-am schimbat parerea... Atunci ma bazam pe faptul ca sistemul bancar este motorul economiei mondiale, acum nu mai cred la fel", spune cunoscutul analist bursier Cristian Sima.

Scadere pe termen scurt, aliniere la preturile din Veste pe temrne lung

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR),spune ca Romania se va confrunta, pe termen scurt, cu o scadere a preturilor in sectorul imobilkiar, insa pe termen lung vom asista la o aliniere a preturilor la nivelul celor din vest. In plus, a mai subliniat Pogonaru, piata imobiliara din Romania nu a ajuns la maturitate

Si omul de afaceri Fathi taher sustine ca in conditiile in care costurile terenurilor din Romania nu reprezinta decat 3-4% din valoarea totala a investitiei imobiliare, iar in Occident aceasta pondere ajunge pana la 40%, nu se poate vorbi de prabusirea pietei imobiliare.

"Analistii care vorbest de o criza mondiala au interese ascunse"

Cei care spun ca piata imobiliara ba o sa creasca, ba o sa scada, sunt niste amatori, in opnia lui Sorin Ovidiu Vantu care mai spune ca ca analistii care vorbesc de criza economica mondiala au interese ascunse.

In schimb, Dan Ostahie, presedintele Altex, spune ca ca ambele opinii si chiar daca par diferite, contin foarte multe adevaruri. Pe de o parte, piata imobiliara din Romania ar putea sa scada datorita evolutiei pietelor externe din ultima perioada, pe de alta parte, Romania va simti un efect pozitiv al investitiilor din ultimii doi ani, cand a reusit sa atraga investitii mari de talia companiilor Nokia si Ford, a mai declarat Ostahie.

Mai multe opinii pe The Money Chanel