Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, dacă legea pensiilor speciale nu va trece de Curtea Constituţională, va fi organizată o sesiune extraordinară a Parlamentului, în luna august, pentru această lege, relatează News.ro.

Marcel Ciolacu, la guvernFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

”Chiar dacă nu va trece de Curtea Constituţională, am făcut un calendar întreg la grupurile parlamentare şi le-am explicat colegilor că va fi nevoie de o sesiune extraordinară, cred că în luna august. Ştim cu toţii că există o perioadă în care şi Curtea este în concediu. O să vedem termenele date de către Curte”, a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3.

Premierul a explicat că are dreptul constituţional de a se adresa CCR pe această temă.

”Am dreptul constituţional să mă adresez Curţii Constituţionale, fiind un lucru atât de important pentru România, de îndeplinit o reformă, astfel încât să putem depune cererea de plată numărul trei. O să fac să fac acest demers, astfel încât termenul să fie unul mai rapid ca, în luna august, începutul lunii august, dacă este nevoie, dacă Curtea va considera necesar să facem o sesiune extraordinară, să transpunem ce decide Curtea”, a declarat Ciolacu.

Curtea Constituţională va discuta pe 26 iulie sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu şi la legea privind cumulul pensiei cu salariul.

Legea privind eliminarea pensiilor speciale, adoptată de Parlament / Modificările PSD și PNL: reforma se amână 5 ani și se finalizează în 2043 / Impozit doar de 15%, și nu de 30% cum era anunțat inițial

Parlamentul a adoptat, săptămâna trecută, proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale, contestat de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Proiectul de lege a suferit modificări față de varianta asumată de guvern și convenită cu oficialii europeni. Mai exact, parlamentarii PSD și PNL au introdus derogări și excepții care amână aplicarea reformei în următorii 5 ani și prelungește eliminarea pensiilor speciale pe o perioadă de 20 de ani. USR a refuzat să voteze proiectul de lege, precizând că acesta nu elimină nicio pensie specială.

Parlamentarii PSD și PNL au modificat în comisiile de specialitate proiectul de lege care reglementează statutul pensiilor speciale față de varianta prezentată de Guvern. Astfel, potrivit noilor modificări procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate.

Mai exact, modificarea instituie o perioadă de grație de cinci ani pentru pensionarii speciali.

De aceleași condiții de pensionare prevăzute de legile în vigoare acum beneficiază și celelalte categorii de pensionari speciali și pensionarii militari, în următorii cinci ani.

Inițiatorii amendamentului sunt parlamentarii PSD și PNL care au motivat că această prevedere este necesară „pentru menţinerea în activitate a celor care ar îndeplini condiţiile de pensionare, fără a destabiliza sistemul public prin ieşirea la pensie a unui număr foarte mare de angajaţi”.

O altă modificare operată față de varianta asumată și anunțată prevede o impozitarea cu doar 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net și nu 30% așa cum anunțaseră inițial.

Vârsta de pensionare crește de anul viitor etapizat, de la 50 de ani, în 2024, la 60 de ani în 2035.