Fostul judecător CCR Augustin Zegrean a declarat marţi, la Prima TV, despre scenariul impozitării titlurilor de stat, că legal nu se poate lucrul acesta pentru că „ar însemna că legea pe care o dau să aibă efecte retroactive”. Cele cumpărate deja nu mai pot fi impozitate, a precizat Zegrean despre includerea unei astfel de măsuri în angajarea răspunderii Guvernului în Parlament, potrivit News.ro.

Augustin ZegreanFoto: Agerpres

Augustin Zegrean a fost întrebat la Prima News, dacă Guvernul poate impozita titlurile de stat.

”Legal nu se poate lucrul acesta pentru că ar însemna că legea pe care o dau să aibă efecte retroactive. Nu poţi să revii asupra acestei situaţii, asta numai dacă te joci de-a statul”, a precizat fostul judecător. .

El a arătat că şi în cazul angajării răspunderii Guvernului în Parlament pe o astfel de măsură, „vor fi impozitate doar cele care sunt impozitate de acum încolo, cele cumpărate deja nu mai pot fi impozitate”.

„Dacă vor face asta şi legea aprobată prin asumare poate fi atacată la CCR sau poate fi atacată de ei care deţin titluri de stat în momentul în care li se va reţine impozit pe banii aceia. Vor da statul în judecată şi vor invoca excepţia de neconstituţionalitate. Ei se joacă cu Curtea, că poate nu atacă nimeni”, a spus Zegrean.

Despre deciziea coaliţiei de a trece pachetul de măsuri fiscale prin angajarea răspunderii, Augustin Zegrean a afirmat că potţi să justifici prin faptul că este o metodă prevăzută de Constituţie dar nu se face exces, iar asta n u îi scuteşte nici de moţiune de cenzură nici de atac la CCR.