Într-o postare intitulată „Atentat cu moaștele Sf. Parascheva”, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a reacționat joi seara după ce a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de către Liga Studenților Iași, după ce jurnalistul i-ar fi comparat pe cei 350.000 de pelerini care s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva la Iași cu teroriștii Hamas.

Cristian Tudor Popescu - CTP la podcastul RecorderFoto: Captura de ecran

„Nu mi-am îngăduit să sper că ce se întâmplă acum în întreaga lume, pornind din Orientul Mijlociu, poate să-i trezească pe oameni, făcându-i mai lucizi, mai responsabili. Dar nu mi-am închipuit că unii vor evolua în sens contrar, și asta în România, la Iași, oraș al culturii și inteligenței”, spune CTP.

Potrivit lui, prin declarațiile sale de la din emisiunea CAP la CAP, realizată împreună cu RECORDER, acesta compară „credința unor oameni în bunătățile care, potrivit Coranului, îi așteaptă în Rai cu credința altor oameni că niște rămășițe umane mumificate pot face minuni pentru ei. Nu spun, potrivit Bibliei, pentru că rolul miraculos al moaștelor nu este povestit acolo, e fabricat ulterior. Și nu fac altceva decât să râd, căci zic, tot în emisiune: „Să nu râdem de cei care cred în vinul, carnea și fecioarele din Rai, că râdem de noi” – după care fac comparația de mai sus”.

  • „Cum aș fi putut să compar ACȚIUNILE unora, puțini, dintre cei ce cred în raiul islamic, care se aruncă în aer folosind centuri explozive, cu pelerinajul pașnic al fidelilor Sf. Parascheva, care, după vizita la moaște, se duc pur și simplu acasă? Am râs de naivitatea ambelor categorii. Atât, măi băieți și fete, am râs, n-am cerut interzicerea cultului Sf. Parascheva sau a celui islamic”, spune Cristian Tudor Popescu.
  • „Sunt și eu credincios, cred în libertate, și, prin urmare, deși nu sunt religios, cred că oamenii trebuie lăsați să practice religia pe care o doresc, în bună pace”, spune CTP.
  • „Citesc, deci, cu ochii mari, această frază din comunicatul L.S. Iași: „Declarațiile domnului Cristian Tudor Popescu aduc atingere demnității creștinilor ortodocși, batjocorindu-i, umilindu-i și degradându-i pe aceștia la stadiul de teroriști islamici”. Pe cale de consecință, „presa” titrează că Popescu a zis: creștini ortodocși = teroriști islamici. O, Doamne, mânca-ți-aș curu!, cum zicea bunica mea.
  • Mai mult, băieții și fetele de la Ligă se bagă în seamă și în legătură cu evreii religioși, pretinzând că aș fi afirmat că: „membrii cultului mozaic au o viziune identică despre moarte și viața de apoi cu teroriștii sinucigași, afirmație falsă, de natură să inducă publicul în eroare”. Fals e ce ziceți domniile-voastre, ori cu intenție ori n-ați ascultat ce-am spus: atât simplii cetățeni evrei, cât și teroriștii islamici sinucigași, trăiesc nu cu moartea așteptând la sfârșitul vieții, ci cu moartea lângă ei în fiecare zi a vieții lor. Dar din motive total opuse!... Evreii pentru că pot fi uciși oricând într-un atentat, lucru cu care s-au obișnuit, și dădeam exemplu sacoșa rezervată de un om care mergea la piață pentru bucățile din el ce ar mai putea fi strânse de Zaka după explozie, iar ceilalți pentru că trăiesc de mici cu ideea că se vor sinucide de tineri, omorând cu această ocazie evrei. Nicidecum că asasinii și victimele ar avea o VIZIUNE identică despre moarte și viața de apoi, domnilor studenți!... Faceți și Logică la facultate?
  • Închei menționând că toate acuzațiile la adresa subsemnatului înaintate CNCD în ultimii ani s-au soldat cu condamnarea, din partea CNCD, și apoi cu desființarea condamnării de către Justiție – Dăncilă, pavian cu mantie, Patriarhul Daniel, mutarea moaștelor a dat jos comunismul, oamenii Sf. Parascheva își scot masca și ling pepsiglasul... Asta studențească, atentat terorist cu moaștele Sf. Parascheva, în opinia mea nu va trece de CNCD”, scrie CTP.

Plângere la CNCD pe numele lui CTP pentru declarațiile făcute la un podcast Recorder

Liga Studenților Iași a anunțat miercuri că a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în legătură cu afirmațiile pe care le-a făcut CTP în cadrul primei emisiuni „Cap la cap”, realizată împreună cu Anca Simina, difuzată exclusiv online pe canalul YouTube Recorder Talks.

„Liga Studenților (LS IAȘI) a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu umilirea de către jurnalistul Cristian Tudor Popescu (CTP) a celor peste 350.000 de pelerini care s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva la Iași, pe care i-a comparat cu teroriștii sinucigași Hamas care se aruncă în aer și omoară oameni cu credința că vor întâlni în viața de apoi 72 de fecioare”, a anunțat asociația.

În cadrul emisiunii din 17 octombrie, CTP a spus, referindu-se la pelerinii de la Iași, „deci oameni care cred că o să se vindece, că o să se îmbogățească, că nu știu eu ce o să mai primească ducându-se la moaștele acelea nu sunt cu nimic deosebiți de cei care cred că îi așteaptă o masă împărătească și 72 de fecioare în rai”.

Liga Studenților Iași reclamă și faptul că jurnalistul „a afirmat că membrii cultului mozaic au o viziune identică despre moarte și viața de apoi cu teroriștii sinucigași, afirmație falsă, de natură să inducă publicul în eroare”.

Studenții ieșeni acuză că declarațiile lui Cristian Tudor Popescu „aduc atingere demnității creștinilor ortodocși, batjocorindu-i, umilindu-i și degradându-i pe aceștia la stadiul de teroriști islamici”.

  • „Liga Studenților apără libertatea religioasă și de conștiință, consfințită de art. 53 din Constituția României, care reprezintă un drept fundamental al omului și un reper de bază în orice regim liberal, călcat în picioare doar de regimurile totalitare. Pentru noi, nu doar în calitatea noastră de studenți, majoritar creștini ortodocși în cadrul organizației, pentru care cultul sfinților reprezintă o componentă esențială a credinței noastre, cât inclusiv ca reprezentanți ai societății civile, astfel de declarații în spațiul public, care sunt de natură să aducă atingere demnității creștinilor, umilindu-i și degradându-i pe pelerinii Sfintei Cuvioase Parascheva la stadiul de teroriști islamici sunt total inacceptabile și trebuie sancționate.
  • Pentru majoritatea studenților din Iași, participarea la slujbele care se desfășoară la Catedrala Mitropolitană și închinarea la moaștele Sfintei Cuvioase Paraschiva le oferă acestora alinare în necazuri, nădejde și putere pentru a trece peste greutățile vieții, credința acestora fiind manifestată în deplinătatea libertății de religioase și de conștiință, pe care nimeni nu are dreptul să o batjocorească, nevoia acestora de trăire spirituală nefiind împlinită de altcineva sau de altceva, cu atât mai puțin de vorbele de duh ale domnului Popescu.
  • Libertatea religioasă a fost recâștigată de români cu prețul vieții după jumătate de secol în care puteai face ani grei de pușcărie sau puteai fi trimis în lagăr, deportat sau ucis dacă convingerile tale religioase nu conveneau regimului politic, iar pentru acest fapt nu îl putem lăsa pe domnul Cristian Tudor Popescu să batjocorească credința oamenilor!” a declarat Toma Tataru, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).