Liderul liberal Nicolae Ciucă a dat asigurări, marți seară, la Digi 24, că actuala Coaliție de guvernare va avea banii necesari pentru mărirea de pensii și salarii deoarece România va avea creștere economică, iar anumite domenii vor cunoaștere o crește accelerată.

Nicolae Ciucă și Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / George Calin

Printre aceste domeniii, Ciucă dă exemplul industriei IT care aduce 8% din PIB.

„Cred că este o chestiune de minute, dacă nu, sper că nu mai mult de un ceas, să avem bugetul în transparenţă... Bugetul a fost construit în baza tuturor măsurilor care au fost luate pentru a putea să gestionăm cheltuielile bugetare şi să creştem veniturile şi să asigurăm României creşterea economică”, a declarat Ciucă la Digi 24.

Pas înapoi după ce l-a supărat pe Ciolacu

Deși ieri l-a întrebat pe Marcel Ciolacu dacă promite că nu se va atinge de Pilonul II de pensii, întrebare care l-a iritat pe liderul PSD, Ciucă spune acum că nu are niciun dubiu că PSD nu va face altceva față de ce a spus.

„Poate am pus eu întrebarea pe un anumit ton, dar nu am avut nicio intenție rea. Sunt sigur că actuala Coaliție va respecta Pilonul II de pensii. Îl asigur pe domnul Ciolacu că sunt același Nicolae Ciucă din fruntea Armatei”, s-a repliat lideurl liberal.

Premierul Marcel Ciolacu a răspuns luni seară, într-un interviu la Digi24, unor întrebări adresate de liderul PNL, Nicolae Ciucă, pe tema taxelor şi a Pilonului II de pensii, dar a menţionat că aceste întrebări „puse de consultanţi” sunt o surpriză pentru el, având în vedere că este vorba despre subiecte convenite deja în coaliţie.

„Îmi plăcea mai mult domnul Nicolae Ciucă cel natural, adevăratul Nicolae Ciucă. Întrebările puse de consultanţi sunt o surpriză pentru mine, mai ales în vocea domnului Nicolae Ciucă, ştim cu toţii foarte bine. (...) Domnul ministru al Finanţelor este de această dată de la PNL. Doamna ministră de la Educaţie este de la PNL. Presupun că au fost nişte întrebări retorice”, a răspuns el.

„Am discutat cu Marcel Ciolacu și discutăm în fiecare zi legat de aceste măsuri, inclusiv de aspectele care țin de tot ce s-a discutat în spațiul public vizavi de asigurarea veniturilor necesare pentru construcția bugetului și am reușit să ne impunem această asumare, care este absolut normală pentru orice decident politic atunci când ia măsuri care impactează mediul de afaceri și am explicat foarte clar că acestea sunt măsurile și că nu va fi o altă măsură fiscală pe 2024”, a explicat Ciucă.

Alianța cu PSD a fost cea mai bună decizie

Întrebat, la rândul lui, de Marcel Ciolacu dacă regretă alianța cu PSD, liderul liberal a spus că nu și că a fost cea mai bună decizie care se putea lua având în vedere contextul politic.

„Sigur, sunt oameni pe stradă care ne reproșează alianța cu PSD, dar alții înțeleg că nu se putea altfel, că am avut atitudinea corectă și România avea nevoie de stabilitate”, a argumentat liderul liberal.

”Coaliţia va rezista în anul 2024. Trebuie să ne asumăm guvernarea ţării, urmează un an electoral (...) sunt patru examene electorale, cinci tururi. Nu va fi un an simplu, va fi un an cât se poate de complicat. Dacă noi ne prierdem răbdarea, uzul raţiunii şi ajungem să destabilizăm situaţia politică înseamnă că am muncit atâţia ani degeaba”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.

PNL va merge singur la toate alegerile din 2024, inclusiv prezidențiale

Ce se va întâmpla pe mai departe cu această Coaliție? Ciucă spune că o decizie va fi luată după alegerile parlamentare din 2024.

Ciucă spune că PNL va merge singur la toate alegerile din 2024, inclusiv cele prezidențiale.

Liderul liberal nu știe cine va fi candidatul partidului pentru prezidențiale, dar spune că dacă „va primi această sarcină de la partid” va fi onorat.

De asemenea, Ciucă spune că nu va face niciodată o alianță politică cu AUR pe care-l consideră un partid extremist.

Despre Klaus Iohannis

Ciucă spune că președintele Iohannis nu este „o piatră de moară” pentru PNL, ci din contră, el este „exponentul partidului” și al valorilor liberale.