Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a spus că „femeile care sunt într-o perioadă de necurăţie”, dar nici fumătorii nu au voie să bea agheasmă de Bobotează. Mai mult, potrivit acestuia, cât se bea agheasmă mare, „nu s-ar cuveni” nici relaţii trupeşti între soţi după Bobotează.

Slujbă de Bobotează în ConstanțaFoto: Inquam Photos / Costin Dinca

Preotul, urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență, a vorbit la Radio Dobrogea, acum două zile, de rânduielile care trebuie respectate cu ocazia Bobotezei.

Arhiepiscopul Tomisului spune cine nu poate bea agheasmă de Bobotează

Astfel, el a spus că „femeile care sunt într-o perioadă de necurăţie” nu pot bea agheasma sfinţită de Bobotează, dar o pot lua şi aduce acasă. De asemenea, nici fumătorii nu trebuie să bea din aceasta, relatează News.ro.

Despre o persoană care fumează, el spune că aceasta nu poate lua agheasmă „nici mare, nici mică, nici anafură, pentru că e mai rău ca un păgân”.

Teodosie a vorbit şi despre prietenia dintre o fată şi un băiat care este fumător: „Nu este bine! Să-l convingă, dacă vrea prietenia, să se lase de fumat”.

Prelatul mai spune că „nu s-ar cuveni” relaţiile trupeşti dintre soţi după Bobotează, cât timp se ia agheasma mare.

ÎPS Teodosie, despre ascunderea păcatelor la spovedanie

În ceea ce priveşte creştinii care ascund unele păcate la spovedanie, Teodosie spune că „nu li se iartă, dacă e vorba să se împărtăşească se osândesc foarte mult”.

El a fost întrebat şi dacă se face parastas în lăcaşurile de cult dacă Sfântul Ioan este duminica. „Nu se fac parastase când Sfântul Ioan este duminica pentru că se cinsteşte învierea Domnului”, a răspuns Teodosie.

În ceea ce priveşte anafura, el spune că aceasta nu se aruncă, ci, „dacă a mucegăit, o ardem”. Cât despre vinul folosit pentru împărtăşanie, Teodosie afirmă: Nu se foloseşte la sfânta împărtăşanie vin din comerţ”.

Întrebat dacă omul poate afla fericirea pe pământ, el a răspuns: „O iluzie, poate, da. Fericirea nu. Nu există fericire pe pământ”.

Citește și:

Arhiepiscopul Tomisului dă vina pe diavol pentru dosarul DNA: „satana mereu ne minte, ne încurcă”