VIDEO/ Traian Basescu: D-le Putin, veniti sa fiti partenerul nostru, pentru ca amenintarile nu mai sunt aceleasi
" N-o sa gasiti nicaieri ca statele NATO reprezinta o amenintare la adresa Rusiei", a mai adaugat presedintele Basescu.
De la Moscova vin intotdeauna astfel de semnale, care arata ca NATO e privit in contextul Razboiului rece, a spus seful statului. "Daca Georgia, Ucraina au optiunea intrarii in NATO, de ce exista amenintari ca ne indreptam rachetele asupra lor?"
Rusia este afectata de atentate teroriste si acesta este un element comun cu NATO: "Oare de ce nu iesim din logica Razboiului rece? Cine-si imagineaza ca Rusia va ataca vreodata statele NATO?"
"Noi nu avem in momentul de fata certitudinea, ca tara organizatoare, ca presedintele Putin va fi aici", a mai precizat presedintele Basescu.
Romania nu va fi un furnizor neconditionat de trupe in Afganistan
Presedintele Basescu a declarat, luni, la TVR, ca Romania nu va fi un furnizor neconditionat de trupe in continuare in Afganistan."Sigur va veni o noua solicitare de suplimentare, dar Romania va avea o abordare corecta a dat asigurari seful statului. Traian Basescu a declarat ca un esec in Afganistan ar afecta inclusiv securitatea Romaniei, precizand ca tara noastra este gata sa puna forte la dispozitie, dar nu in timp ce altii si-au retras trupele sau le-au dislocat in zone mai putin periculoase: "facem apel la aliatii nostri sa aiba acelasi tip de participare".
In Afganistan aparam credibilitatea NATO, adica a structurii de securitate din care Roamania face parte, a mai spus presedintele Basescu.
Traian Basescu despre securitatea Summitul NATO: N-am fi gresit cu nimic daca am fi pus cod portocaliu, si nu galben
Masurile de securitate pentru Summitul NATO sunt normale, iar toate structurile statului sunt in alerta, a declarat presedintele Basescu in cadrul unui interviu acordat televiziunii publice. "N-am fi gresit cu nimic daca am fi pus cod portocaliu, si nu galben", a spus seful statului. Traian Basescu a enumerat si cele trei mari teme ale summitului: extinderea Aliantei, Afganistanul si Balcanii de Vest, precum si trei din amenintarile secolului XXI: amenintarea terorista, securitatea energetica, amenintarea cu racheta balistica.
T. Basescu: Rabd de prea mult timp obraznicia celor care si-au dat tara pe nerasuflate
"Rabd de prea mult timp obraznicia celor care si-au dat tara pe nerasuflate", a declarat presedintele referindu-se la Tratatul cu Ucraina: "nu ni se cerea sa dam lucruri in Tratatul cu Ucraina... nu trebuia sa cedam lucruri care mai trebuiau negociate". Seful statului a spus despre cei raspunzatori de Tratatul cu Ucraina ca "si-au lasat interesul national dupa usa, atunci cand au semnat Tratatul.
Traian Basescu despre semnarea Tratatului cu Ucraina

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Ce ne mira pe noi insa e cum naiba unii apar ca potirnichile sa critice tot ce zice Basescu, fara a aduce macar un singur argument in sprijinul criticilor lor...
Atunci cand s-a semnat tratatul am ramas cu un gust amar deoarece politicienii tot vorbeau de compromisuri. Oare despre ce compromisuri era vorba ? Asta nu s-a explicat clar niciodata.
Imi pare foarte rau ca nu a devenit Basescu presedinte cu 10 ani in urma. Am fi avut alta vitalitate si alta capacitate de a ne impune punctul de vedere.
Daca teoria mea de mai sus este adevarata, atunci am numai vorbe de lauda pentru Constantinescu. Cand ajunge un om cu un caracter slab si un intelect chestionabil la putere, mai totdeauna apar consecinte negative pe termen lung.
Pierderea petrolului din jurul insulei Serpilor precum si pierderea controlului gurilor Dunarii sunt consecinte dezastruase pentru Romania.
NB raspund aici ca sa pun si eu intrebarea asta mai in fata ca spre coada nu mai citeste asa multa lume...
http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=29226
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act?ida=11433
http://www.icj-cij.org/docket/index.php?p1=3&p2=1&code=ru&case=132&k=95
m.of. p. I nr. 157/16.07.1997.
O alta persoana care poate atrage atentia asupra politicii externe este ministrul de externe. Subliniez ca ministrul de externe este doar un “instrument” de comunicare in sensul ca NU ministrul de externe stabileste directiile politicii externe. Acest ministru ar fi putut sa isi dea demisia in semn de protest, dar in nici un caz ministrul de la sanatate, transporturi, agricultura etc. Chiar si cu demisia ministrului de externe pe masa, planurile de ratificare a tratatului ar fi continuat fara nici o problema daca aceasta ar fi fost decizia presedintelui.
Tu de ce nu ai facut nimic in 1997 ? Daca tu il consideri vinovat pe Basescu pentru tratatul semnat in 1997 atunci eu te consider vinovat pe tine. Ai la fel de multa legatura cu semnarea acelui tratat cum a avut si Basescu in 1997.
Mentalitatea de “Ceausescu” se sterge foarte greu in Romania. Exista inca oameni care nu au nici cea mai vaga idee cu ce se ocupa diverse puteri in stat.
Ma indoiesc ca ar fi fost scos un tratat diferit.
Oricum, prostia clasica a romanului care tot timpul negociaza in defavoarea lui si care semneaza fara sa citesca contractele.
Din emisiune am inteles 1 singur lucru:AVEM UN PRESEDINTE RESPONSABIL.
Si cum si ce spun acum va fi interpretat ca fiind anti Basescu nu ma vor mira minusurile primite.
Cu stima!
Intrarea in NATO avea ca cerinta primordiala lipsa oricarui diferend teritorial cu vecinii. Care NATO? Ala pe care'l primiti acum in Bucuresti. In fine tupeul Manelistului e urias pe masura disponibilitatii aplaudacilor de a inghiti goange populiste.
Insula Serpilor era DE FACTO in componenta Ucrainei la acea data. Pe de alta parte tratatul cu Ucraina nu este ceva bautut in cuie forever asa cum Basea lasa sa se inteleaga in lamantarile lui demagogice. E un tratat pe 10 ani care poate fi revizuit de oricare din parti, deci si de cea romana, deci si de Basea care daca tot are atata tupeu mai bine negociaza el la o vodca sau un JD poate'i iese mai bine cu Insula Serpilor.
In fine tot ceea ce Basea declara "tare" pentru manelisti e doar continuarea episodului Bricheta sau a "tamponarii responsabile", pentru a mai culege ceva voturi.
Hai mai, va fie mila de el si votati'l pe Basea. Poate ne iarta si nu ne mai zgarie urechile cu tuipeul lui maximal.
Sa mai mire pe cineva de ce hotnews si'a transformat porecla (oficina) in renume?
Si cu toate astea tupeul lui e maximal. Dupa ce n'a spus nici Miau la momentul respectiv astazi pozeaza in rol de Vadim Tudor al anilor 97.
Oare aplaudacii sunt aceiasi?
Pe mine ma deranjeaza alte chestii: naivitatea cu care l-a sfatuit pe Putin sa nu mai fie Putin... sau subiectul terorism, care e o isterie si o facatura ordinara. Teroristii Al Qaeda sunt la fel de reali ca teroristii nostri din '89. Nici macar unul nu a fost condamnat! (nu omorit, condamnat de un tribunal) Daca cineva nu crede sa-mi spuna si mie numele unui terorist AlQaeda condamnat. Si unul din '89, va rog.
"-Nu fac asta pentru ca mai demult m-am facut vinovat de ... "
"-Nu spun asta pentru ca mai demult am gresit ..."
Tu vezi ce aberatii scrii ?! Asta este o logica care o intalnesc numai in Romania, o logica care imi provoaca cea mai sincera repulsie – logica "bubelor", care se rezuma asa:
"-Cum dracu si-a gasit tocmai asta sa iasa in fata ? Nu vezi ca este plin de bube pe orice parte il intorci ?"
Asta nu este logica, este invidie si neputinta manifestata in relatia cu ceilalti.
Minima decenta ii impune lui Basescu sa apere interesele Romaniei cu orice pret. Nu exista nici o alta "minima decenta" pentru un presedinte, fie ca este presedinte in Uganda, in SUA, in Franta sau in Romania.
Nu vreau sa te jignesc si de asta fac apel la paranormal.
Pe bune, tu chiar crezi tampenia asta cu Basea marele aparator al interesului national si chiar si primul dupa 89? Sau esti insarcinat?
Cine era antemergatorul, Ceauchescu?
Inca zul asta raspunsul e: Clorect!
Presupunand ca intr-o zi ar aparea un astfel de presedinte cum l-ati recunoaste?
Ati vorbit concis, fara inflorituri, direct, asa cum face si Presedintele Basescu.
Nu stiu cum se face ca toti cei ce spun ceva impotriva Presedintelui sunt violenti, vulgari, necivilizati?
Parca ar fi o banda tocmita, de haidamaci cu cap patrat.
Daca ar vorbi civilizat, argumentat, ar fi luati in serios. Dar asa, cu limbaj birjeresc, provoaca dezgust.
Corect domnilor, nimeni nu-si imagineaza ca Rusia va ataca NATO. Rusia, China, India,... CUMPARA tarile NATO bucatica cu bucatica, deci de ce sa-ti distrugi avutul?
Problema este ca tarile NATO vor incerca sa atace Rusia pentru a-si recupera intreprinderile vindute pentru energie, si cind nu vor mai avea nimic de vindut, vor incerca sa atace Rusia pentru resurse, pentru a supravietui! Occidentu nu a fost niciodata in stare sa negocieze, sa se inteleaga! Mereu a incercat sa se impuna DOAR cu forta. Istoria domnilor, istoria vorbeste!! Dar Rusia nu a mai fost infrinta! SI NOI SINTEM IN PRIMA LINIE DOMNILOR! Aceasta este problema!!!
Stimata redactie, a inceput sa se inmulteasca posturi cu reclama sau reclama ascunsa si devin IRITANTE!!
Nu pot decat sa-l sustin pe Presedine in acest demers/discurs, la teritoriu national nu renunti pentru aliante vremelnice.
Ca veni vorba - ma adresez "pragmaticilor" (de fapt sunt imaturi) care or sa zica ca nu mai avem ce face, ca suntem in UE, ca granitele nu mai conteaza bla bla - traiesc in Cernauti romani mai romani decat in mijlocul Bucurestiului. Si indiferent din ce aliante ai face parte, teritoriul si populatia intotdeauna conteaza (sunt bunuri fundamentale pe care le oferi acelei aliante; dc nu ai ce oferi, nu mai contezi).
Aveti dreptate. "Dar naravul din fire n-are lacuire" asa si cu Rusia. Prea mult timp au stat la pupitru de comanda. In prezent Rusia este precum un barbat destul de puternic - dar sfatuit sa iasa la pensie. Pensionarea este o stare confuza. Nu mai esti ceea ce ai fost dar mai te simti in stare...sa faci lucruri marete.In special cand mai ai si amintiri glorioase....care in prezent reprezinta de fapt istoria recenta....comuna. Cred ca Rusia ar trebui sa abordeze putin altfel tarile vecine.Mai cu incredere,mai cu prietenie adevarata. Nu se stie niciodata cand ai nevoie de un prieten , fie el si "mic si neinsemnat" ca ROMANIA.
VULPY
In rest, "gaby" are dreptate. Priviti in cate domenii rusii au deja cuvant hotarator. In timp ce americanii isi castiga banii prin tranzactii financiare blablabla, rusii isi asigura discret, dar eficace, materiile prime (metale feroase si neferoase, gaz, etc.). Metalurgia feroasa, neferoasa, ramuri nespectaculoase (toata lumea vorbeste de IT si alte asemenea), dar esentiale. Fara ele, celelalte industrii sunt blocate. De aici vine amenintarea Rusiei si ei au toate motivele sa-si apere avutul. Ma tem ca Ursul abia acum incepe sa iasa cu adevarat din hibernare.
Deci ce propuneti domnilor? Sa incercam recuperarea regiunilor pe faptul ca au apartinut Romaniei 20 de ani? Cred ca mai degraba vreti sa recuperati o idee (Romania rotunda) ce v-a fost inoculata de manualele nationaliste a ultimilor 40 de ani. Faptul ca au fost regiunile respective au fost pierdute in mod umilitor e adevarat; inseamna asta ca acum ar trebui sa le recuperam? Reveniti pe pamant, informati-va care era structura etnica a regiunilor respective in momentul cand au fost pierdute, uitati-va ca avem si noi minoritati care au apartinut mai mult de 20 de ani altor tari dar pe care le trimitem sa plece in tara lor si apoi discutam rational si cu argumente.
Basescu prin faptul ca a facut parte din guvernul care a semnat tratatul si nu a protestat, prin faptul ca nu numeste problemele specifice la care se refera si ca nu aduce solutii nu face decat sa adopte un populism care cum altfel e popular si printre cititorii mai educati ai acestui site.
Tu cine esti?
oricum, noroc cu ei, ca altfel cine mai merge la razboi sa apere "tara"?
eu sigur nu simt prea multe indemnuri sa merg sa lupt pentru pensii si salarii de magistrati/deputati..
eh, dar sa lasam prostiile. sa ne bucuram de pace si de-un salar de 10 milioane
oricum, noroc cu ei, ca altfel cine mai merge la razboi sa apere "tara"? eu sigur nu m-as duce.
In perioada 2000 -2004, el si ziaristii care-l aserveau abordau foarte des subiectul Bastroe. Cum a ajuns la putere a uitat de aceasta problema, si chiar a fost penibil prin plecaciunea in fata porocaliului de la Kiev. Acum, simtind ca vin alegerile, iarasi se umfla in pene si-si da aere de lider regional. Pentru mine, un simplu votant, prin ceea ce face acest personaj, da dovada de amatorism pur si mai ales de incompetenta. Oare cand dracu' mai scapa tara asta de caricaturi!
Ar trebui sa fim fermi si sa conditionam accesul Ucrainei in orice structura in care depinde de noi de rezolvarea a trei probleme importante:
-situatia minoritatii romanesti in Ucraina
-Insula Serpilor
-Canalul Bastroe
Nu in ultimul rand, daca tot il avem aici pe dl Bush, ar trebui discutata neoficial si problema vizelor pentru romani.
Dar in loc de asta, noi ne grabim sa invitam x, y, z tari sa intre in Nato, sa aplaudam ce zic americanii si sa fim de acord neconditionat cu ei si sa suplimentam trupele din Afganistan.
Daca ar putea onor prezidentul, onor guvernul si onor parlamentul sa se opreasca din pupat funduri americane si sa vada si de interesele romanesti, ar fi foarte bine.
«La Roumanie entretient un vieux rêve de puissance régionale, estime un diplomate. Regardez Bucarest: l'arc de triomphe, le fameux palais de Ceausescu, les statues partout. Ils ont un complexe de grande nation. La proximité avec les Etats-Unis est aussi pour eux un moyen d'influence»
http://www.letemps.ch/template/international.asp?page=4&article=228920
"Romania intretine un vechi vis de putere regionala, apreciaza un diplomat. Priviti Bucurestiul: arcul de triumf, faimosul palat al lui Ceausescu, statui peste tot. Ei (romanii) au un complex de mare natiune. Apropierea de Statele Unite este astfel pentru ei un mijloc de influenta"
Probabil poate fi tradus mai corect si elegant dar cred ca se intelege.
Interesanta parerea; restul articolului e un amestec despre Bush, NATO, Romania, Rusia, baze americane, conducte de gaze si parerile generalului Mihail Ionescu, directorul Institutului roman de istorie militara.
Putem conditiona accesul lor in orice organizatie unde depinde de noi de rezolvarea:
-situatiei romanilor din Bucovina de Nord si Herta
-oprirea lucrarilor la canalul Bastroe
-retrocedarea Insulei Serpilor