Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, intr-un interviu pentru TVR, referindu-se la relatia Rusia-NATO, ca Rusia nu iese din logica Razboiului rece si ca nu ar mai trebui sa priveasca NATO ca pe o amenintare."D-le Putin, veniti sa fiti partenerul nostru, pentru ca amenintarile nu mai sunt aceleasi", a spus seful statului.

" N-o sa gasiti nicaieri ca statele NATO reprezinta o amenintare la adresa Rusiei", a mai adaugat presedintele Basescu.

De la Moscova vin intotdeauna astfel de semnale, care arata ca NATO e privit in contextul Razboiului rece, a spus seful statului. "Daca Georgia, Ucraina au optiunea intrarii in NATO, de ce exista amenintari ca ne indreptam rachetele asupra lor?"

Rusia este afectata de atentate teroriste si acesta este un element comun cu NATO: "Oare de ce nu iesim din logica Razboiului rece? Cine-si imagineaza ca Rusia va ataca vreodata statele NATO?"

"Noi nu avem in momentul de fata certitudinea, ca tara organizatoare, ca presedintele Putin va fi aici", a mai precizat presedintele Basescu.

Romania nu va fi un furnizor neconditionat de trupe in Afganistan

Presedintele Basescu a declarat, luni, la TVR, ca Romania nu va fi un furnizor neconditionat de trupe in continuare in Afganistan."Sigur va veni o noua solicitare de suplimentare, dar Romania va avea o abordare corecta a dat asigurari seful statului. Traian Basescu a declarat ca un esec in Afganistan ar afecta inclusiv securitatea Romaniei, precizand ca tara noastra este gata sa puna forte la dispozitie, dar nu in timp ce altii si-au retras trupele sau le-au dislocat in zone mai putin periculoase: "facem apel la aliatii nostri sa aiba acelasi tip de participare".

In Afganistan aparam credibilitatea NATO, adica a structurii de securitate din care Roamania face parte, a mai spus presedintele Basescu.

Traian Basescu despre securitatea Summitul NATO: N-am fi gresit cu nimic daca am fi pus cod portocaliu, si nu galben

Masurile de securitate pentru Summitul NATO sunt normale, iar toate structurile statului sunt in alerta, a declarat presedintele Basescu in cadrul unui interviu acordat televiziunii publice. "N-am fi gresit cu nimic daca am fi pus cod portocaliu, si nu galben", a spus seful statului. Traian Basescu a enumerat si cele trei mari teme ale summitului: extinderea Aliantei, Afganistanul si Balcanii de Vest, precum si trei din amenintarile secolului XXI: amenintarea terorista, securitatea energetica, amenintarea cu racheta balistica.

T. Basescu: Rabd de prea mult timp obraznicia celor care si-au dat tarape nerasuflate

"Rabd de prea mult timp obraznicia celor care si-au dat tara pe nerasuflate", a declarat presedintele referindu-se la Tratatul cu Ucraina: "nu ni se cerea sa dam lucruri in Tratatul cu Ucraina... nu trebuia sa cedam lucruri care mai trebuiau negociate". Seful statului a spus despre cei raspunzatori de Tratatul cu Ucraina ca "si-au lasat interesul national dupa usa, atunci cand au semnat Tratatul.

Traian Basescu despre semnarea Tratatului cu Ucraina