Cum ar arata o lume fara tranzactii futures? O întrebare, un exercitiu de imaginatie şi nu în ultimul rand, o provocare, lansata joi la The Money Channel.

Andrei Floroiu, senior analyst la Invus New York, a declarat la The Money Channel, ca evolutiile din ultima perioada au pus accentul doar pe partea negativa a tranzactionarii pe futures. "Problema este ca cei care se uita la activitatea speculativa nu se uita decat la partea negativa a futures-urilor, care au insa si foarte multe parti pozitive. De exemplu, in cursul businessului normal, producatorii si cumparatorii folosesc piata futures in fiecare zi. Mi se pare imposibil sa vad cum o economie avansata poate functiona fara piata futures", a mai declarat Floroiu.

Valoarea tranzactiilor futures si options pe actiuni este de 13 ori mai mare decat pe pietele spot. Valoarea tranzactiilor cu contracte futures si options cu suportul pe actiuni reprezinta pana la 1.300 la suta din valoarea tranzactiilor realizate pe pietele Spot.

Presedintele Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu, Teodor Ancuta, crede ca o lume fara futures ar fi mai saraca, deoarece principalul rol al acestor instrumente este acela de a proteja investitorii de riscuri. Analistul economic Liviu Voinea crede, la randul sau, ca daca acest tip de contracte n-ar exista, ar fi inventate, cu siguranta, alte forme de tranzactionare.

Potrivit datelor furnizate de Federatia Europeana a Burselor de Valori, cea mai lichida piata din Europa, pe segementul de derivate pe actiuni este Eurex, detinuta de Deutsche Borse, unde pe primele 4 luni ale lui 2008, contractele incheiate au avut o valoare de peste 13.000 miliarde de euro.

La cealalta extrema se afla state precum Cehia, unde valoarea tranzactiilor cu derivate pe actiuni a fost de doar putin peste 10 milioane de euro. In 2007, graul s-a scumpit cu peste 20% in India, in lipsa tranzactiilor futures. In creionarea unei posibile lumi fara futures, modelul indian poate da o idee.