In interviul acordat pentru Deutsche Welle, presedintele Traian Basescu a vorbit despre adoptarea monedei europene unice, despre Raportul pe Justitie al CE privind Romania si despre reformarea clasei politice.

Presedintele crede ca 2014 este o tinta realista privind trecerea la euro si este convins ca avem mijloacele si timpul necesar sa aducem inflatia medie la 3,2% pe an. "Obiectivul nostru este sa nu introducem politici monetare care sa franeze dezvoltarea", spune presedintele.

Referindu-se la raportul pe Justitie al CE privind Romania, presedintele Basescu a declarata ca este convins ca raportul CE nu va recomanda sanctiuni, dar avertismentul este binevenit si ,aceasta, nu din cauza incapacitatii instituiilor politice romanesti de a lupta impotriva coruptiei ci din cauza clasei politice.

"Desi procurorii au muncit si definitivat dosare importante, din cauza deciziilor Curtii Constitutionale, ale Parlamentului, trimiterea in instanta a oamenilor politici este intarziata, in conditiile in care avizul pentru trimiterea in instanta a unui numar mare de politicieni a fost dat chiar de presedintele Romaniei", a explicat seful statului.

In ceea ce priveste reforma clasei politice din Romania, Traian Basescu spune ca aceasta nu se poate face nici prin decrete, nici prin lege, ci prin alaegeri, introducerea votului uninominal fiind cea mai mare victorie pe aceasta linie.

"Votul uninominal a facut ca un numar foarte mare de tineri sa fie numiti in fruntea Consiililor Judetene si locale si sunt convins ca la alegerile geneerale acelasi lucru se va produce si in Parlament", a mai declarat presedintele Basescu.