Reactia BNR in fata reaprinderii inflatiei, prin majorarea dobanzii de politica monetara la 10%, a fost dezbatuta, luni seara, la The Money Channel, de catre Florin Catu, director ING Bank, si de catre analistul bursier Cristian Sima.

Florin Catu spune ca reactia BNR este mai buna decat se astepta si are sanse de reusita daca reduce inflatia in anii viitori.

Si Cristian Sima apreciaza reactia BNR, dar spune ca se puteau obtine rezultate mai bune daca Banca Nationala "intervenea cand leul era pe la 3,20-3,30 prin inasprirea creditului si taierea dobanzilor. Daca atunci taiau dobanzile pe lei, romanii nu s-au mai fi imprumutat asa de mult pe euro, iar acum le puteau ridica mult mai drastic", spune Sima.

Sima a facut o comparatie intre deciziile luate de Bernanke si Isarescu, aratand ca primul a taiat dobanzile desi stia ca inflatia va creste si va depasi dobanzile, tocmai pentru a atrage multi bani in economie, pentru a salva bancile, in ideea ca inflatia va reusi sa coboare cat de cat si va da o crestere economica.

"Noi am dat o crestere economica neasteptata, facuta pe credit, pe inflatie, dar nu am avut niciun trimestru inca pe minus. In Romania, daca cresterea economica scade un pic si se reuseste ca inflatia sa scada la 7%, nu va asteptati ca Mugur Isarescu sa duca dobanzile de la 10 la 8 ci poate le duce la 9,75%", spune Sima.

Catu spune insa ca deciziile BNR de anul trecut au fost diferite fiindca atunci se urmarea mai mult aprecierea leului si nu pericolul inflationist.