Eugen Radulescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat la "Money Show" (The Money Channel) ca masurile recente luate de BNR in privinta creditarii sunt menite sa incetineasca creditarea, iar rezultatele stres testului raman la aprecierea bancii in privinta acordarii creditului.

Radulescu spune stres testul are relevanta mai degraba in situatia in care se vede daca clientul mai are posibilitatea sa returneze creditul sau nu. "Daca banca acorda credit pana la un grad de indatorare maxim de 60% si, conform analizei de stres, rezulta ca indatorarea s-ar putea duce catre 80% atunci, dupa mine, ar trebui sa ramana la latitudinea bancii daca acorda creditul in cuantumul cerut sau acorda o suma mai mica. Trebuie insa sa discutam cand in urma testului de stres rezulta o indatorare de 120%", a declarat Radulescu.

Eugen Radulescu a laudat si fermitatea Guvernului in privinta refuzului de a majora salariul minim pe economie, "deoarce o marire a salariilor ar duce inflatia la doua cifre si ar avea sanse sa ramana mult timp in acea zona".

El este sustinut de consilierul Adrian Vasilescu care spune ca o astfel de masura era necesara pentru a pune ordine in falsurile din adeverintele prezentate bancii. Vasilescu spune ca nu este vorba de o masura finala ci doar pusa in discutie.

Bogdan Baltazar catalogheaza insa masura drept "stalinista si absurda, iar prevederile ei sunt aprope ridicole". "Sa obligi la acest stres test un raport de schimb de 20 de lei pentru un euro e ceva care tine de domeniul absurdului si cred ca BNR a dorit prin aceasta masura sa intre in cartea ridicolului", spune Baltazar.