Invitatii lui Sorin Freciu in emisiunea "Ringul" (The Money Channel), Cristian Sima, directorul WBS si presedinte al WBS Holding si Petru Prunea, profesor universitar si presedinte SSIF Broker Cluj, au dezbatut scaderile de la SSIF Broker Cluj si problemele principale ale pietei bursiere din Romania.

Cristian Sima spune ca problema de la Broker Cluj a crescut din cauza faptului ca cei de la Cluj au detinut un portofoliu de actiuni foarte mare la BVB, iar portofoliul lor a fost foarte bun atata timp cat bursa a crescut, insa comisioanele erau mari, volumul de tranzactionare mic si nu puteau sa acopere cheltuielile.

"Am crescut foarte mult fara sa avem fundamente, iar acum am scazut foarte mult tot fara fundament. S-ar putea spune ca cine e cumparator sa aiba de castigat enorm in scaderile de azi, pentru ca adevarul nu era nici atunci cat BET era 96 de mii cum nu e nici acum cand e 40 de mii. Capitalul se afla in maini putine, dar in cantitati mari", spune Cristian Sima.

Petre Prunea a incercat sa linisteasca zvonurile din piata argumentand ca sunt cei mai mari actionari ai BVB, ca au peste 200 de miliarde lei vechi credite pentru operatiuni in marja, iar daca firma ar merge rau nu ar avea bani sa le dea oamenilor pentru a face operatiuni in marja. "Zvonurile sunt lansate de neprieteni si nu am de gand sa le raspund", spune Prunea.

Cristian Sima sustine ca s-ar putea pune simplu capat acestor speculatii daca cei de Broker Cluj ar publica tot portofoliul, cate actiuni au si la ce preturi medii au cumparat. "Transparenta ajuta enorm", spune Sima.

Prunea spune insa ca nu poate face acest lucru fiindca lumea nu ar cumpara cand ar vrea sa iasa de pe o firma sau pretul ar scadea la actiuni. Presedintele WBS Holding sustine insa ca oricum toata lumea va afla daca Broker Cluj detine 5% din actiuni undeva fiindca vor face public acest lucru.

"Pentru actionarii Broker Cluj conteaza insa faptul ca stiu exact unde au lichiditatea pusa si daca au o problema de lichiditate sa stie de unde sa o stranga", spune Sima.

Nici in ceea ce priveste cea mai mare problema actuala a pietei bursiere din Romania cei doi invitati nu au cazut de acord. Astfel, daca Prunea crede ca increderea e marea problema, Cristian Sima spune ca inca nu avem suficienta transparenta.

Cea mai grava constatare din emisiune, lansata de Cristian Sima se refera la modul in care BVB isi trateaza investitorii: "Sunt banci care sunt reprezentate în Consiliul Bursei, care fac niste tranzactii dimineata pe numele clientilor si dacă acţiunea n-a crescut vin frumos la domnul Farmache (n.r. - directorul BVB) si zic: Anulam tranzactia initială si le punem pe numele lui X si Bursa accepta. Astea sunt probleme care trebuiesc discutate. Asta strica imaginea Bursei. Clientul acela care este strain si foarte mare il pacalesti o dată. Sa ii pacalesti pe toti mereu nu se poate" ...