Invitat la emisiunea "Stirea Zilei" (Antena3), presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Alexandru Macovei, a declarat ca 17 parlamentari sunt in prezent investigati si un senator este cercetat si in afara tarii pentru o avere impresionanta stransa peste hotare. Acesta a refuzat insa sa spuna numele senatorului in cauza din ratiuni de confidentialitate.

Alexandru Macovei avertizeaza ca demnitarii care nu si-au depus declaratiile de avere vor fi sanctionati prin amenzi de 500 de lei si ca averile acestora oricum vor fi investigate. "Subiectii nostri sunt in numar de 300.000, dar pana acum doar o treime din acestia si-au depus declaratiile de avere. Sub investigatie pot ajunge rectori, medici, inspectori scolari, politisti si chiar si procurori DNA", a declarat Macovei. Acesta a mai precizat ca nici inspectorii ANI nu scapa de supraveghere: "Exista mijloace si o anumita structura in cadrul companiei care monitorizeaza averile angajatilor ANI. Le dam incredere, dar asta nu inseamna ca nu suntem cu ochii pe ei".

Alexandru Macovei a tinut sa explice diferenta dintre ANI si Departamentul National Anticoruptie si a declarat ca: "Intre noi si DNA este o mare diferenta. Noi nu facem filmulete si nu veti vedea niciodata filmulete difuzate de ANI. Noi suntem o institutie administrativa, pe cand DNA este organ de urmarire penala. Si noi si DNA suntem in zona de combatere a coruptiei, dar cu arme si obiective diferite".

Presedintele ANI a tinut sa precizeze in final ca numele si declaratiile tuturor inspectorilor vor fi facute publice pe site-ul agentiei care se va lansa in curand.