Subiectul expozitiei Institutului Cultural Roman de la New York a fost dezbatut, luni seara, atat la "Stirea zilei" (Antena 2) cat si la "Sinteza zilei (Antena 3) unde au fost invitati in studio Corina Suteu, director ICR de la New York si Cristian Neagoe, purtator de cuvant al institutului amintit.

Corina Suteu a declarat ca expozitia a fost prost prezentata in tara, ca a fost un gest artistic facut cu documentare pentru care ne-au felicitat toate Institutele Culturale.

Intrebata de moderatorul emisiunii daca nu se gandeste sa-si dea demisia pentru scandalul creat, Corina Suteu a replicat spunand ca expozitia poate fi analizata doar de expertii interni ai ICR care pot spune daca a fost vorba de o greseala sau nu.

"Sa-ti asumi greseala si sa-ti dai demisia inseamna o ardere a etapelor. Cred ca ICR reprezinta Romania si o reprezinta in mod extraordinar. Nu a gresit decat in a-si imagina ca reuseste sa fie suficient prin succesele avute in SUA. Trebuie sa ne configuram si mai bine in a explica in tara ceea ce facem noi acolo", si-a argumentat pozitia directorul ICR din New York.

Corina Suteu spune ca textele pornografice ale lui Cristian Neagoe pot fi discutate din punct de vedere literar, dar ca ele nu il pot impiedica pe acesta sa-si exercite atributiile in cadrul postului din ICR, "post pe care l-a ocupat prin concurs si in care a facut lucruri foarte bune".

"Imi plac destul de mult textele mele, dar las pe altii sa decida cat de bune sunt. Textele acestea nu intra in contradictie cu postul meu de coordonator de comunicare al ICR de la New York", a spus si Cristian Neagoe care i-a acuzat la randul sau pe cei din trustul Intact si pe moderatorii Antenelor ca incearca sa creeze un scandal in interiorul ICR si-l opune pe el, in acest conflict, impotriva conducerii.

Suteu si Neagoe au incercat sa demonteze acuzele lui Valentin Stan (precum si cele aparute in presa) ca au folosit simboluri naziste interzise de legislatia Romaniei cat si de cea a statului New York aratand, cu articole de cod penal, ca nu s-a incalcat nicio lege in acest caz.

La "Stirea zilei" , moderatoarea Gabriela Vranceanu Firea a pus tunurile pe presedintele ICR, Horia Roman Patapievici. Invitat sa raspunda pentru continutul eseurilor omului de cultura a fost Emil Boc. Moderatoarea a citit mai multe fragmente din opera lui Patapievici acuzandu-l pe acesta ca denigreaza poporul roman.

Emil Boc sustine si el ca e vorba de literatura si a facut o comparatie cu textele lui Emil Cioran. In opinia liderului PD-L, nu trebuie amestecata opera lui Patapievici cu natura postului pe care-l ocupa si in care a facut numeroase lucruri bune. Intervenit telefonic in timpul emisiunii, Augustin Buzura, fost presedinte al ICR a reluat acuzele la adresa expozitiei si a conducerii institutului.