Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara la TVR ca scopul vizitei sale la Vatican nu a fost invitarea Papei Benedict al XVI-lea in Romania si a amintit de interventia Papei in cazul imigrantilor romani din Italia. Seful statului si-a manifestat convingerea ca "trebuie schimbate mecanismele de negociere si de mentinere a pacii ale Consiliului de Securitate ONU pentru a tine Europa in pace si a vorbit despre problema conflictului din Transnistria si sustinerea Republicii Moldova pentru aderarea la UE.

Traian Basescu a vorbit mai intai despre vizita sa la Vatican si a precizat ca scopul nu a fost invitarea Papei Benedict al XVI-lea in Romania. Basescu a subliniat ajutorul dat de catre Biserica Catolica romanilor din Italia si a amintit de interventia Papei in cazul imigrantilor romani din peninsula. "Eu am convingerea ca romanii se vor intoarce in tara; este un fenomen demonstrat si in Portugalia si in Spania", a mai spus seful statului.

Referindu-se la cazul extrem de mediatizat al tiganilor romani din Italia, presedintele Basescu a spus ca si " Romania face expulzari destul de consisitente, fara sa le mediatizam. In jurul Bucurestiului erau tabere de rromi, care au fost desfiintate pentru protejarea cetatenilor", a spus Traian Basescu.

Un alt capitol important al discutiei l-a constituit Republica Moldova, fiind abordate teme precum: in ce masura criza georgiana are un impact asupra problemei transnistrene, exista riscul ca vocea Moscovei sa fie din ce in ce mai ascultata la Chisinau sau care sunt perspectivele reale pentru Moldova de aderare la Uniunea Europeana.

"Trebuie schimbate mecanismele de negociere si de mentinere a pacii ale Consiliului de Securitate ONU. Declararea independentei Ksosvo s-a facut iin conditiile in care exista celebra rezolutie a consiliului de securitate care garanta intergitatea teritoriala a Serbiei. Pentru intergitatea teritoriala au existat cel putin 30 de rezolutii care au fost incalcate si ele. Ce valoarea mai au hotararile cConsiliului de Securitate pentru statele mici si mijlocii daca marile puteri nu le iau in considerare?", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a mai declarat ca trebuie sa existe o solutie de principiu care restabileasca autoritatea Consiliului de Securitate. "Solutia de principiu ar fi respectarea independentei si a integritatii teritoariale a Serbiei, a Georgiei, a Ucrainei, a Republicii Moldova si a altor state. Este un principiu fundamental ce a tinut Europa in pace.

Acum, in Europa, ne sunt date primele lectii de incalcare a tratatului de la Helsinki si Cartei ONU. Romania nu este o forta militara, nu este o super-putere, este o tara mijlocie, dar trebuie sa razbata pe caile diplomatiei. Trebuie sa ne facem prieteni. Prieteni buni si membri in Consiliul de Securitate", a precizat Basescu.

Traian Basescu a abordat si problema conflicutului din Transnistria si a declarat ca doreste ca Romania sa faca parte din statele care negociaza acesta problema. "Cred ca trebuie schimbat formatul de negociere 5+2 in privinta conflictului din Transnistria. Ar trebui un format in care sa fie implicata Romania, Rep. Moldova, Transnistria, Ucraina sau Fed. Rusa. Sunt convins ca participarea Romaniei la discutiile privind transnistria ar dinamiza gasirea unei solutii".

"Romania sustine accelerarea proceselor de apropiere de UE si in cluderea Moldovei in pachetul Balcanilor de Vest. Ucraina este o tara mare si vor trece ani buni pana va indeplinii conditiile sa inceapa un proces de aderare la UE. Moldova vrea sa intre in UE, am discutat cu presedintele Voronin de curand. Ucraina o sustinem decent si cu toata forta. Pe Moldova o sustinem si cu sufletul", a mai aduagat seful statului