Presedintele casei de brokeraj WBS Holding, Cristian Sima, a comentat luni la Money Channel falimentul Lehman Brothers, unul dintre gigantii pietelor financiare globale, care a transmis o unda de soc pe bursele asiatice si europene. Cristian Sima a declarat ca SUA sunt interesate sa salveze sistemul si nu actionarii, adaugand ca: "America fara criza este precum crestinismul fara iad".

Cristian Sima a explicat ca actionarii nu vor recupera nimic, dar clientii isi vor putea recupera pierderile.

Presedintele casei de brokeraj WBS Holding a amintit ca sistemul bancar si cel de asigurari reprezinta baza economiei mondiale. "Momentan suntem intr-o criza a sistemului bancar, dar fara recesiune", a mai spus Sima.

In intreaga lume, preturile actiunilor sunt in scadere, date fiind recentele tulburari aparute, luni, pe piata financiara din Statele Unite. La New York, pe Wall Street, principalul index bursier, Dow Jones, oscileaza intre scaderi de 2 si 2,5 procente, in timp ce indicele londonez a scazut cu 5%.

Luni banca Lehman Brothers, cea de-a patra ca marime din Statele Unite, si-a anuntat oficial falimentul, dupa ce a inregistrat pierderi de miliarde de dolari, mai ales in domeniul creditelor.