Un specialist a realizat, in direct, in emisiunea "Nasul" (B1 TV), un experiment care a demonstrat ca acest contor de gaze nu face corectia volumului de gaze in functie de temperatura gazelor care trec prin el ci in functie de temperatura mediului in care este fixat.

Contorul a fost fixat intr-un mediu rece si apoi s-a dat drumul la aragaz pentru a se incalzi 10 litri de apa. Gazul avea la iesirea din butelie 6 grade Celsius. In mod normal, chiar si pe timp de iarna, gazul nu iese din pamant cu o temperatura mai mica de 3 grade celsius.

Dupa ce s-a incalzit apa contorul afisa tot temperatura de -6 g Celsius desi gazele la iesirea din contor aveau temperatura de 19,4 grade celsius. Ele au pierdut fata de temperatura de intrare cand au intrat in contorul rece 4 grade maxim. Pe masura ce apa fierbea diferentele de temperatura au crescut si mai mult. (vezi experimentul)

Prin urmare, contorul nu face corectia volumului de gaze in functie de temperatura gazului care trece prin el ci in functie de temperatura mediului in care este fixat.

Inginerul care a realizat experiemntul sustine ca directorul de la Metrologie a stiut de aceste probleme si ca ar fi trebuit sa retraga imediat contoarele deoarece problema este una foarte clara si furtul evident.

Conform acestuia, in gazele romanesti era de 30 de ori mai multa apa decat in gazele straine fapt care ne-a atras o teapa 7,5 miliarde lei de la Romgaz si Petrom.

7,5 miliarde de lei teapa de la Romgaz si Petrom

O alta modalitate de furt a reprezentat-o timp de 8 ani coeficientul care stabilea apa din gaz. Mecanismul este simplu si ingenios. S-a inventat un coeficient care stabilea apa din gaz iar conform acestuia in gazele romanesti era de 30 de ori mai multa apa decat in gazele straine. Aceasta in conditiile in care gazul din Transilvania este unul foarte bun.

Prin urmare, la 100 de mii de mc livrati teoretic de Romgaz se livrau in realitate 94 de mii de mc. In decursul a 8 ani de zile, 1999-2007, cat s-a folosit acest coeficient, s-au furat prin acest sistem organizat 5 miliarde de mc care reprezinta acesti 7,5 miliarde de lei.

Productia combinata anuala a Romgaz cu Petron este 12 miliarde, deci s-a furat aproape cat jumatate din productia de gaz a Romaniei. Specialistii au contestat acest sistem inca din 2002, dar nu s-a tinut cont de el. Nivelul tepei nu mai este asa de mare fiindca cele doua firme s-au dotat cu statii de uscare a gazelor.

Contorul care ne incarca factura