Radu Moraru a prezentat in emisiunea "Nasul" (B1TV) imagini cu cartea de munca a lui Adrian Nastase de unde rezulta ca acesta s-a transferat ca angajat in 1990 la Consiliul Frontului Salvarii Nationale. Documentul a a fost prezentat chiar de catre Adrian Nastase unui reporter al B1 TV.

"Mi se pare incredibil ca Nastase a fost angajat inca de la inceput acolo si lua bani cand inca mortii Revolutiei nu se racisera inca", spune Moraru.

Invitat in cadrul emisiunii, Ioan Talpes, fost sef al SIE, spune ca aceste date ar fi putut fi trecute ulterior pe cartea de munca.

Fostul sef al SIE a prezentat in cadrul emisiunii o ordonanta data in 2005 de catre Calin Popescu Tariceanu care modifica legea si crea un avantaj financiar pentru Petromidia de circa 400 de milioane de euro.

Ordonanta spunea ca "expresia produse petroliere livrate se refera la produsele livrate doar pe piata interna". Miza era ca la export se platea un cent pentru fiecare baril exportat. Exportatorii nu au platit niciodata acei bani iar ordonanta venea sa-i scuteasca de plata a vreo 400 de milioane de euro.

"Ordonanta a fost data cu dedicatie pentru Petromidia deoarce era singura care functiona in acel moment in prelucrarea produselor petroliere. Statul avea jumatate de actiuni la Petromidia si putem spune ca a incercat sa se degreveze de plata taxelor ceea ce era oarecum acceptabil. Numai ca singurul care vinde ulterior este Patriciu", spune Talpes.

Ordonanta lui Tariceanu venea dupa o alta ordonanta data cu dedicatie de Adrian Nastase, inainte de a-si incheia mandatul, ordonanta prin care firmele de prelucrare si desfacere a produselor petroliere sunt scutite de TVA, accize, taxe pentru drumurile publice, sa nu plateasca majorari, dobanzi si penalitati de intarziere.

Ioan Talpes la "Nasul"
Foto: B1 TV
Ioan Talpes spune ca Dinu Patriciu este doar pusculita unui joc si totul a fost pregatit "mai sus" din timp ca sa se vinda Rompetrol la Kaz Munai Gaz, Patriciu avand legaturi importante cu oameni care au fost in serviciile secrete.

"Sunt fosti membri ai serviciilor secrete care dupa retragere se folosesc de informatiile culese si intra pe piata economica acaparand afaceri si impunand regulile jocului economic si politic. S-a creat o oligarhie condusa de fosti agenti secreti romani sau straini", spune fostul sef al SIE.

Referindu-se la prerogativele presedintelui de a desemna premierul dorit, Talpes spune ca aceste prevederi au fost introduse in Constitutie "cu dedicatie" deoarece anumiti politicieni se asteptau sa iasa alt presedinte.