
Presedintele Traian Basescu a declarat in aceasta seara, la Realitatea TV, ca fondul de pensii este prabusit si nu sunt bani suficienti ca sa se acopere majorarile facute de guvern. Pentru a nu exista probleme cu plata pensiilor trebuie aduse din Buget 1,3 miliarde de euro, spune seful statului.
"Acest lucru arata ca intrebarile mele, din momentul majorarii, privind sursele de finantare, au fost corecte. Atunci partidele au zis ca ele exista si eu am fost criticat ca ma opun majorarii pensiilor. Am cerut doar sa le marim inteligent, in primul rand pe cele foarte mici. I-am spus ministrului de finante atunci sa mearga pe contributivitate si pe solidaritate. Trebuie apelat la principiul solidaritatii si folositi bani din Buget. Cum pensionarii nu au avut nicio contributie la acesta vorbim de un efort pe care-l face toata societatea", a declarat presedintele Basescu.
Proiecte prioritareSeful statului spune ca pe viitor are 3 obiective majore:
Sa avem un guvern pe 24 decembrie
Adoptarea euro in 2014
Anularea clauzei pe Justitie
Despre viitorul Guvern
Mi-as dori un cabinet cu 60-70%. Cred in acest tip de democratie de 50%+1
Trebuie sa stiu ce program are viitorul premier
As vrea un premier care sa faca mai repede descentralizarea
Despre criza economica
Se vorbeste despre posibilitatea prabusirii investitiilor. Nu cred in ea si ea mi-a fost confirmata ca nefiind adevarata de companiile pe care le-am vizitat
Suntem intr-o criza economica la nivel global, generata de criza globala, dar avem mijloacele necesare sa o depasim.
Despre Guvern
Presedintele a declarat ca actualul Guvern a luat multe masuri bune, dar insuficiente in contextul economic in care se afla Romania.
Despre Invatamant si Pensii
"Referitor la marirea salariilor profesorilor eu nu ma puteam dezice de ralitatea sistemul de educatie romanesc. Orice amanare in reasezarea cadrelor didactice este o condamnarea a Romaniei pentru inca un an. Asa nu vom putea avea un invatamant performant care sa scoata oameni capabili si sa dea o sansa Romaniei".
Invatamantul si Sanatatea au dezavantajul ca nu sunt ca drumurile. "Politicienii isi cheama prietenii de la companiile de asfaltari, fac un drum si apoi se duc cu totii la inaugurare si tin discursuri".
Despre Justitie
Inainte, in instante, nu se judecta toata ziua decat Basescu si Bivolaru. Acum, in instanta, exista 14 dosare de parlamentari si fosti parlamentari si 3 dosare de ministri.
Citeste declaratii mai ample facute de Traian Basescu in conferinta de presa organizata, luni, la Palatul Cotroceni
cum sa nu iasa una din astea 3 la guvernare? e practic imposibil
eu sincer ma indoiesc ca acuala conducere pnl este dispusa la un compromis din categoria 'binele public',dar ar fi interesant reactia partidului pnl la posibila numire a lui Razvan Ungureanu in postura de PM desemnat
(1) Legea se trimite, spre promulgare, Presedintelui Romaniei. Promulgarea legii se face in termen de cel mult 20 de zile de la primire.
(2) Inainte de promulgare, Presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii.
(3) Daca Presedintele a cerut reexaminarea legii ori daca s-a cerut verificarea constitutionalitatii ei, promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate dupa reexaminare sau de la primirea deciziei Curtii Constitutionale, prin care i s-a confirmat constitutionalitatea.
Acum, te rog, detaliaza rolul avut de presedinte in toata porcaria asta. Daca e sa aruncati cu pietre , aruncati in PSD. Ei reprezinta factorul principal de destabilizare economica a Romaniei.
sau se plimba si face "bai de multime" - cea mai groaznica expresie.
Presedintele nu este cel care propune legi.El nu are dreptul sa se substitue puterii legislative. El doar le valideaza constitutionalitate unei legi si/sau amana promulgarea unei legi pentru a fi imbunatatita .
Daca presedintele ar incepe sa trimita spre reexaminare tot felul de legi, asta ar fi perceput drept un atac asupra principiului separarii puterilor in stat.
Eu vorbesc de presedintele Basescu, nu de omul Basescu . Te rog fa o diferenta !
Problema a aparut de la PSD si de la romanismul: da-ne ba ca nu dai de la tine ca oricum pleci, pe fondul auto-laudei de si-a facut-o Tariceanu cu realizarile lui. Realizarile nu au fost ale PNL ci a unei guvernari (ce-i drept cu scandal) PNL PD, sau ma rog: realizarile au fost ale tuturor excluzand psd si pc.
"PLOMBE", "marcaje" si des-zapezire:
Tun la Transporturi: 1,7 miliarde de euro pentru deszapezire, plombe si marcaje
http://www.ziare.com/Tun_la_Transporturi__1_7_miliarde_de_euro_pentru_deszapezire__plombe_si_marcaje-489435.html
este vreo stire pe undeva despre asta?
si daca nu sunt bani pentru pensii, de unde o sa gaseasca bani pentru maririle de salarii cu 50%?
Ziua, 22 Nov 2008
Previziuni de obligatiuni
Tinta de deficit bugetar de 2% din Produsul Intern Brut pe care Romania si-a propus-o pentru 2009 va presupune emiterea de obligatiuni in valoare de 16 miliarde de lei (peste 4 miliarde de euro, aproximativ 5,2 miliarde de dolari) si 500 milioane de euro, a declarat directorul Trezoreriei, Stefan Nanu (foto), citat de Reuters.
"Daca planul de buget pe 2009 nu va fi modificat, am avea nevoie anul viitor de aproximativ 16 miliarde de lei cu conditia sa strangem si 500 milioane de euro de pe pietele externe", a declarat Stefan Nanu.
Pentru acest an, Ministerul Economiei si Finantelor si-a revizuit estimarile de emisiuni de obligatiuni la 12,7 miliarde lei, de la 11 miliarde de lei cat preconiza initial. Pana in prezent, Finantele au vandut obligatiuni in valoare de peste 9 miliarde de lei, majoritatea titluri pe termen scurt, avand in vedere ca randamentele au crescut ca urmare a crizei globale a creditelor.
Potrivit directorului Trezo¬reriei, strategia pentru anul viitor are in vedere o rarire a emisiunilor de bonduri, majoritatea pe termen scurt, dar care vor fi orientate mai mult spre fondurile private de pensii. (F.B.)
http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-11-22&id=245829
Dar imi place ca Base are grija sa le dea in cap amaratilor de pensionari care ar mai fi incercat si ei un credit, acolo... ia-le, bai, Base orice sansa sa isi imbunatateasca viata, baga bancile in panica, sa nu le mai dea vreun credit sau sa le mareasca dobanzile insuportabil, ce mama dreacu? Da-i in ma-sa de pensionari, niste deseuri dupa mintea ta, asa e?
Vedeate-as pensionar cersind sub pod (asa cum si meriti)!
Care mariri de salariu, taicutule? Sunt stiri despre asta kklau. Pensiile in mod normal se platesc din fondul de pensii, dar ca mita electorala, se pot mari si peste masura. Se pare ca mita a functionat, dupa ultimul sondaj. Intreaba despre pensii PSD si PNL, poate tie-ti raspund, dar ma indoiesc, pentru ca n-au raspuns presedintelui tarii.
Si apropos de stire ! "Guvernul taie cheltuieli de două miliarde lei şi alocă banii pentru pensii şi ajutoare" asta-i titlul stirii !!!
Dar cifrele astea sunt: la anul va fi nevoie de 1,3 miliarde de euro din bugetul de stat, pentru ca fondul de pensii e insuficient: au pompat astia de la PNL, impinsi de la spate de PSD in pensii de a pleznit balonul.
In mod normal nu ai voie sa faci asa ceva, e destul de simplu sa calculezi cat poti pornind de la numarul de salariati, salariul mediu si cotele de impozitare de CAS. Dar alegerile erau aproape si astia de mai sus (PSD+PNL) si-au bagat picioarele in orice calcule, voturi sa iasa. SI o sa iasa: PSD+PNL vor obtine undeva la 50-55% dintre voturi. Base a incercat sa puna talpi, dar l-a costat rapid 10% din procente la popularitate. A tacut si a inghitit, ca si el tot politician este.
Si ia uite aici sondaj pentru alegeri: PNL are acelasi procent estimat atat in mediul urban, cat si in mediu rural!!! S-au mutat liberalii la tara..
Ok, de unde or sa ia banii in plus? Simplu, cel mai adesea din infrastructura, deci ciuciu autostrazi si altele. Dar se poate lua si din sanatete de exemplu. Asa se face bugetul de stat la noi, si asta in prag de criza economica crunta
Vai de tara asta si de ce ne va astepta la anul. Sfatul meu: faceti pe dracu-n patru si puneti bani deoparte, minim banii de cheltuiala pe 3 luni.
A se citi/interpreta/intelege ca exista un deficit, o dereglare a echilibrului, o prabusire a unor indici, nu a sistemului in sine.
Corolar, nu poti spune ca balanta de plati externe este prabusita in Ro dar poti spune ca este dezechilibrata.
Ca a mea s-a gandit si a plans cand si-a dat seama ca ea primeste in plus 20 de lei iar eu va trebui sa platesc, daca vine PSD-ul la putere impozit marit cam cu 100 de lei, numai pentru ca am 2 slujbe si muncesc 10 ore, 7 zile pe saptamana.
Dar voi alege sa stau acasa sa plang impreuna cu mama si sa nu mai platesc impozite in plus pentru ca muncesc sau sa muncesc la negru.
Si atunci mama ta va putea sa planga mai departe linistita ca bani de pensii oricum nu vor fi.
daca exista vreun partid care face asta, il votez, daca nu, mai astept, mult nu va mai dura....
un singur lucru stiu, indiferent cine va guverna, ce sistem va folosi, nu-mi da numeni nimic degeaba, trebuie sa muncesc ca sa traiesc... mai greu este cu cei care nu stiu nimic altceva decat sa dea din gura, sa comenteze sau asa cum zic ei sa analizeze diferite aspecte, sa faca evaluari, etc., ca este plina tara, lumea de astfel de oameni, care nu produc nimic, dar controleaza totul....
Nu am inteles nici in facultate acest tip de impozitare, care de la un anumit nivel influenteaza productivitatea/profitul, prin neincurajarea muncii si a rezultatelor. In Suedia de exemplu se ajunge (ajungea cand studiasem cazul in facultate, nu cred ca s-a schimbat astazi) si la o impozitare de peste 95% la castiguri salariale ce depasesc un anumit plafon. Prin urmare un angajat de ce ar trage mai mult pentru a primi un plus de 5% ? A nu se interpreta asta in stil comunist (vad ca unii fac d-astea pe aici) ca vezi doamne altii fac foamea, dar angajatul ala / societatea in cauza nu ar mai fi motivata sa traga pentru sa zicem de ex. inca 1.000.000 EUR profit din care el ar primi 50.000 si statul 950.000, iar statul ar pierde si cei 16% din plusul de 1.000.000 EUR. In cazul salariilor problema devine mai complicata ca se pierd si alte 30-40% cat reprezinta cotizatia la diferitele (a se citi sute de) fonduri. Si astfel s-ar reinfinta SRL-urile facute cu unic scop de a masca castigurile, munca la negru, plata prin diferite foloase (concedii/bunuri) care ar face din ce in ce mai greu echivalarea acestora spre a se stabili un impozit.
In plus intreaba un meditator cat are de platit taxe la veniturile suplimentare acum iti zice 16%, stie ca atat are de plata si plateste (a nu se generaliza) pentru confortul lui psihic. Impoziteaza-l progresiv prin zeci de legi aplicate si gandite prost si nu mai declara nimic de frica sa nu il impoziteze statul cu mai mult.
Pe scurt problema nu se pune impozite mai mari (mai ales in conditii de criza, cand trebuiesc facute investitii, si cand tre sa lasi omului bani sa investeasca pentru mentinerea locurilor de munca/dezvoltare de a combate criza) ci venituri mai mari impozitate la fel, aceste venituri neputand fi incurajate prin majorarea impozitelor.
Romania, locul doi in topul evaziunii fiscale din UE
de R.M. HotNews.ro
Marţi, 16 septembrie 2008, 19:00 Economie | Finanţe & Bănci
Romania ocupa locul doi in topul evaziunii fiscale din Uniunea Europeana, potrivit unui raport realizat de Associazione Contribuenti Italiani si Klrs Network of Business Ethics, citat de novinite.com.
Potrivit raportului citat, evaziunea fiscala ajunge, in Romania, la 18% din produsul intern brut.
Pe locul unu se situeaza Italia, valoarea evaziunii fiscale fiind estimata la 23% din PIB.
'Podiumul' este inchis de vecinii nostri din sud, bulgarii, care ne sufla in ceafa: evaziunea fiscala ajunge la aproape 18% din PIB.
Tarile cu cei mai 'constiinciosi' contribuabili sunt Marea Britanie (6% din GDP), Belgia (5%), si Suedia (3%).
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-4387436-romania-locul-doi-topul-evaziunii-fiscale-din.htm
acum vii sa ne spui ca este criza, da pana acum ce a fost?
cine a castigat din aceasta impozitare?
cel care are un salariu sa zicem de 4000 lei, cam ce crezi tu ca afacere deschide? cum creaza locuri de munca?
cati oameni muncesc la negru sau cu salariu minim pe economie la care se platesc taxele, dar in realitate castiga mai mult?
cine nu-i lasa sa aplice legea pentru a stopa acest fenomen?
avem atatea organe si organisme interne care ar trebui sa aplice aceste legi dar care nu fac altceva decat sa manance banii statului(a se citi contribuabililor) degeaba...
impozitarea progresiva se aplica in multe tari, este normala si teama pe care o invoci tu este anormala... daca se dau cateva exemple de cazuri prinse ca nu au platit corect impozitele, ca nu au declarat toate veniturile, daca s-ar aplica legile, daca ar face puscarie, daca.., ar creste si baza de impozitare...
stii ca in america se face puscarie pentru asa ceva?
ba si al capone pentru asta a fost inchis...
acolo trebuie sa ajungem si noi, nu sa facem scutiri de impozit ( la multi dintre ei 16 % asta inseamna) la niste oameni putrezi de bogati, bogatie obtinuta pe cai necurate, ca asa vor declara toti veniturile...
Marius Oprea: Se vor micsora pensiile securistilor
RL, 27 Mai 2008
Marius Oprea, presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR), si-a exprimat, marti, speranta ca pensiile fostilor securisti vor fi reduse pana la nivelul minim pe economie, asa cum o prevede un proiect de lege aflat la consultari la Ministerul Muncii.
Oprea a facut acest anunt la lansarea primului volum de memorii din seria "Marturie si document", Constantin Ticu Dumitrescu, care a sarbatorit si implinirea a 80 de ani, relateaza NewsIn.
Ulterior, el a explicat ca proiectul de act normativ elaborat de institutul pe care il conduce se afla inca la consultari la Ministerul Muncii, pentru definitivarea ultimelor detalii.
Potrivit lui Oprea, reducerea pensiilor va veni ca sanctiune dupa ce, potrivit noii legi a CNSAS, o decizie a justitiei va consimti in fiecare caz in parte calitatea de ofiter de Securitate.
Presedintele IICCR a aratat ca majoritatea acestor ofiteri au ca ocupatie de baza calificari ca lacatus, sculer-matriter, dar primesc pensii foarte mari ca urmare a gradelor detinute.
din care Romania NU S-A ALES CU NIMIC :
1999 - 2000 = cdr (pdl+pnl+pntcd)
2001 - 2004 = psd
2005 - 2006 = pdl+pnl
2007 - 2008 = psd+pnl
psd = 6 ani
pnl = 5 ani
pdl = 3 ani
PSD+PNL = 7 ani
PDL+PNL = 3 ani
Acum, cand cresterea economica se va apropia de ZERO, si banii vor fi din ce in ce mai putzini
In timp ce ei: PSD+PNL+PC+UDMR sunt mai multi si mai uniti ca niciodata
Credeti ca mai multi (7 ani) - vor face din mai putzin, mai mult ?
Sau credetzi ca mai putzini (3 ani) - vor face din mai putzin - MAI MULT ?
A stat la indemana PD sa fie "unit" cu PNL si sa scape dreacu de securisti si comunisti... dar daca ocupatia preferata a lui Base e sa-si sape aliatii iar a PD sa se planga mereu ca n-au facut pt. ca "n-au fost lasati"...
Lasa, poate ajunge PD sa aiba 51%, guvernul si prim ministrul lui... sa vada cu totii la ce ii duce capul!
impozitarea progresiva este aplicata in tari deja celebre ca fiind capitaliste, dar daca nu intelegi sistemul tu, asta nu inseamna ca nu este bun
iar placa asta cu mai rentabili, mai nu stiu cum, pune-o la alta masa, profitul nu-l realizeaza cel cu salariul mare si foarte mare, avand de cele mai multe ori o contributie infima...., beneficiind de cele mai multe ori de niste privilegii sau posturi privilegiate, si asta nu numai la stat, ci chiar si in mediul privat, vezi gen "baietii destepti"....
si un alt lucru extrem de important, tocmai ritmul ametitor de crestere a profiturilor, a rentabilitatii muncii, a productivitatii muncii, etc., ne-au impins in criza financiara, respectiv economica...
daca nu intelegi, oricum este mai greu decat cu impozitarea progresiva, revin cu o noua postare sa te lamuresc
" argumentele tale nu sunt logice si de ordin economic ci subiective. Daca iti plange sufletul eu nu te pot contrazice (si nici nu vreau asta).
Ca si clarificare, intr-adevar ce spui: "impozitarea progresiva este aplicata in tari deja celebre ca fiind capitaliste" dar tarile alea celebre sunt celebre si prin altceva vezi postul de mai sus al lui PSD+PUR, iar la noi situatia se prezinta ca in postul lui rino: "avem atatea organe si organisme interne care ar trebui sa aplice aceste legi dar care nu fac altceva decat sa manance banii statului(a se citi contribuabililor) degeaba..."
Insa partea aia cu criza aparuta din rentabilitate si productivitate este pe aratura.
Pt rimo: daca din 4000 dupa noua impozitare eu raman cu 3500 nu mai cumpar de 500 ron sa zicem fructe iar altul nu va putea sa vanda. Angajatorul meu nu va mai putea angaja/mentine sau motiva personalul pentru ca ii cresc si lui costurile. Iar daca va face asta va suprima investitiile.
Sunt prea multe chestiuni de luat in calcul care sa intre in casuta asta de postare, eu doar mi-am exprimat opinia negativa ref la impozitarea progresiva din punctul meu de vedere: daca fac lunar un profit de 100.000 EUR ca sa mai fac inca pe atata nu ar trebui sa muncesc (sau sa risc investind) dublu ci de 3 sau 4 ori mai mult, suprimandu-mi timpul ca angajat (sau riscand mai mult pentru mai putin ca angajator).
imi pare rau, dar n-ai inteles tocmai partea cea mai interesanta din mesaj, dar nici nu ma asteptam
ce-mi pare rau te-am rugat sa-mi ceri sa-ti explic...
daca afacerile de genul "baietilor destepti" (energie electrica, un exmplu) tie ti se par logice, nu prea mai avem ce discuta si nu ma mir ca am ajuns unde am ajuns...
ex. pentru rimo este dea dreptul hilar, oare asa gandesc toti marii economisti si analisti nascuti in aceasta economie de piata?
Hai sa punem punct.
2.prestatia din cei patru ani de guvernare, lasa de dorit, prin concesiile facute in ultimii doi ani...
3. pentru punctul 1 cred ca merita un vot pnl-ul, dar cui sa-l dau pe al doilea?
4. basescu a dezamagit pe tot parcursul celor 4 ani, chiar daca a incercat sa faca ceva cu marii corupti, nu a reusit nimic, astea sunt legile din romania
5.desi stia acest lucru, a insistat pe aceasta problema, ba chiar a creat el intrigi atunci cand nu erau, creand un climat de lucru nefavorabil guvernului, care pana la urma ar fi trebuit sustinut de pdl, ca doar era un plan de guvernare al aliantei da...
5. psd din umbra a reusit sa impune niste masuri populare, care l-a facut sa creasca in sondaje, iar criza care sigur nu ne va ocoli, il recomanda pentru urmatorii 4 ani, tinad cont ca peste tot in lume sa iau masuri protectioniste si se vorbeste tot mai des de "capitalismul de stat", de impozitarea mai severa a celor bogati (lucru de altfel foarte normal, tinand cont ca-si fac averile pe munca, nerentabila, a celor multi si saraci)... aici o sa sara multi in sus, dar nu-i nimic, sigur nu sunt cei care nu au bani de caldura, lumina, mancare, chirie, casa, concedii, etc., oare de ce muncesc acesti oameni?
6. pacat ca s-a aliat psd cu pc, stiu ca pentru antene, dar isi permit sa-i lase pe dinafara? stiu ca psd inca nu este un partid reformat total, dar are un program mai aproape de realitate, iar cu votul uninominal putem sa mai selectam pe unii grei din partid (nu si influenta lor probabil, dar acest lucru se intampla la toate partidele)
7. in 2004 am votat cu basescu si alinta da, cu ce s-a schimbat viata mea? dar a milioanelor de romani? in afara de circ politic, nu ni s-a servit nimic...
8. eu cu cine sa votez?
9. sunteti la curent cu lucrarea dreptul la lene a lui lafarge?
De ce a promulgat legea mariri salariilor profesorilor Pt ca ii cardasie cu partidul prezidential sa-si construiasca campania electorala pe aceasta idee
De ce nu a atacat-o la CC dupa cu ii obiceiul
Pentru cei tineri, interesul personal se intinde pe o arie de timp foarte extinsa.
Pentru pensionari, interesul se refera la prezent si la viitorul imediat..Nu avem dreptul sa pretindem unui pensionar ca interesul sau personal sa se extinda asupra viitorului.mai indepartat. In acest sens, un pensionar care mai are cativa ani de trait este firesc sa-si spuna : eu am muncit patruzeci de ani, am realizat bunuri de care beneficiaza si tinerii de azi (cei cu o arie de interes extinsa mult peste ani), cum ar fi energia electrica, locuinte, metrou, rafinaria Navodari , fabricile de ciment, de ingrasaminte, santierele de constructii navale, combinatul de aluminiu, etc.. Pe mine ,varstnicul, nu ma mai intereseaza sa se construiasca autostrazi, sa se cumpere avioane de lupta, eu vreau sa primesc de la societate o rasplata pe masura contributiei mele la construirea acestei tari, chiar daca se amane construirea de autostrazi pentru a mi se asigura o pensie decenta.
Ce sa-i raspundem pensionarului? Sa-i cerem sa se sacrifice pentruca generatia urmatoare sa poata circula pe autostrazi? Sa-l consideram un egoist, un nostalgic care nu-si poate scoate din minte cum l-a crescut, ca medic, pe tanarul de azi, cum i-a pus creionul in mana, cum a construit centrale electrce ca sa aiba tinerii energie electrca la priza, ca sa nu invete tanarul de azi la lumina lumanarii,sa nu fi trait in apartamente, ci in pesteri sau in colibe incropite dupa '89, din putinii bani ramasi nefurati de mafioti.
Se scoate mereu in fata pensia, dar nu se scoate la suprafata economia subterana, evaziunea.
apropo, ce facultate a-i terminat de-ti vine asa greu sa faci o analiza?
de ce nu ceri ajutor? eu oricum m-am oferit...