PD-L nu a avut nicio clipa intentia sa negocieze cu PNL o eventuala coalitie de guvernare, a declarat, duminica seara, presedintele liberalilor, premierul Calin Popescu-Tariceanu, la Antena3.

El a explicat ca PNL a expus, in cadrul primei discutii cu PD-L, intentiile liberalilor, dar, ulterior, democrat-liberalii nu au mai oferit niciun raspuns.

"Nu au dat nici cel mai mic semn ca ar fi dispusi sa intre in negocieri. Daca ar fi avut intentia reala sa discute cu noi ar fi venit cu o contrapropunere. Nu a mai fost nicio discutie si nimeni de la PD nu a mai dat vreun telefon", a spus Tariceanu.

El a precizat ca ceea ce unii au interpretat drept o pozitie inflexibila a liberalilor in cadrul negocierilor, respectiv solicitarea postului de prim-ministru, nu a reprezentat decat o incercare a PNL de a obtine garantii ca "ceea ce s-a intamplat in 2005 si in 2006 nu se va mai repeta".

Calin Popescu-Tariceanu a adaugat ca liberalii ar fi acceptat o formula cu PD daca se se agrea varianta de program propusa de PNL si daca se reusea "impunerea unei formule de echilibrare de forte".

"PD nu misca in front fara aprobarea presedintelui. PD isi doreste mai mult sa fie la putere, decat cu cineva anume. Am mare indoieli ca PD este un partid de dreapta, desi ne-am batut cu ei pe acelasi electorat", a comentat el.

Tariceanu a recomandat, in perioada urmatoare, "sa fim foarte atenti cu schimbarile constitutionale", in conditiile in care "este un risc cu o majoritate de 70% ca anumite derapaje sa aiba loc".

De altfel, Tariceanu a avut o discutie cu presedintele Basescu, joi, la Bruxelles, "despre coalitie". "Discutia s-a terminat cum a inceput (...) M-a intrebat cum vad lucrurile, i-am spus acelasi lucru pe care l-am discutat cu PD. Discutia s-a incheiat fara foarte multe si complicate alte comentarii. Aceleasi temeri i le-am exprimat si presedintelui, inclusiv cele legate de republica prezidentiala. El a spus ca nu ne indreptam spre o republica prezidentiala", a declarat primul-ministru.

"La noi, presedintele poate sa joace un rol mai mare sau mai mic nu dupa Constitutie, ci dupa caracter", crede Tariceanu.

Pe toata durata interviului acordat Antenei3, Tariceanu s-a referit la democrat-liberali cu apelativul PD. Intrebat daca foloseste intentionat aceast nume, premierul a precizat ca face acest lucru "dinadins", pentru ca "la ei, particula aia de liberal merge ca nuca in perete".

Tariceanu: S-a urmarit refacerea FSN-ului

In opinia sa, prin aceste negocieri s-a urmarit refacerea FSN-ului iar guvernul Stolojan va fi mai de stanga decat Cabinetul condus de Adrian Nastase in perioada 2000-2004.

"Viitorul prim-ministru nu are o anvergura politica, are o pricepere destul de limitata, dar depasita, in ceea ce priveste chestiunile economice, bugetare", considera Tariceanu, care crede ca problemele politice vor trece cvasi-totalitar in zona presedintelui Basescu.

Tariceanu: Basescu a venit la mine precum catelul de pe strada, plouat, amarat, jegarit, fugarit, care cauta un adapost.

Calin Popescu Tariceanu a relatat si viziunea sa despre nasterea Aliantei D.A.

"In 2003, la un moment dat cand PD-ul era practic terminat - PSD-ul avusese o actiune de destructurare a PD-ului, ii luase parlamentari, ii luase lideri, primari, tot ce se putea, Basescu a venit la noi, la PNL, disperat, ca sa vada daca suntem dispusi sa facem o alianta.

Cu putin timp inainte, eu, in calitate de vicepresedinte responsabil politic al partidului, facusem un document de stratgegie pentru alegerile din 2004 in care propuneam ca singura solutie o coalitie, o alianta cu PD-ul.

Si a venit Basescu practic, stiti cum? cum vezi catelul ala de pe strada, plouat, amarat, jegarit, fugarit, care cauta un adapost.

A venit la noi ca sa facem o alianta si, daca alianta merge bine, ulterior putem sa facem si o fuziune. Asa a demarat proiectul Aliantei".

Liderul PNL sustine ca, inainte de algerile din 2004, l-a intrebat pe Traian Basescu cum ramane cu proiectul de fuziune. "A zis dupa alegeri".

Dupa alegeri, povesteste Tariceanu, Basescu a amanat iar discutia, iar PD a inceput trecerea spre PPE, care a creat semne de intrebare la nivelul PNL.

Ultima discutie? "Mi-a zis: Nu vreau eu sa iau acum o decizie, vreau sa-l las pe Boc sa se aleaga la congres, ca sa nu-l pun intr-o postura delicata, sa iau eu iar decizii in locul lui".

Dupa congresul PD, "nu mai era cazul, era clar ca suntem in competitie, o actiune coordonata de a distruge PNL, de a-l rupe si de a-i lua electoratul", a mai spus Tariceanu.

Un ministru UDMR a refuzat sa semneze un act aprobat de Guvern

Intrebat daca a simtit o schimbare de atitudine din partea colegilor liberali dupa anuntarea noului prim ministru, Tariceanu a precizat ca nu a existat asa ceva, dar a recunoscut ca unul dintre membrii Cabinetului, dar nu de la PNL, "a avut o atitudine care m-a surprins neplacut".

"Nu a vrut sa semneze un act aprobat, a vrut probabil sa-si protejeze profilul politic, crezand ca acest lucru ii va aduce o anumita popularitate".

Cu ce se mandreste Tariceanu in perioada mandatului sau? Cu faptul ca a luat decizia de a pune punct finantarii presei cu bani guvernamentali.

Primul ministru a facut si un scurt comentariu asupra vietii sale particulare: Intrebat de Ion Cristoiu cum a ajuns la a patra sotie, Tariceanu a raspuns: "Cu femeile pe care le-am iubit m-am si insurat".