Piata imobiliara are toate sansele sa-si revina anul viitor. Un inceput al normalizarii pe piata imobiliara in termen de incredere si revenire a tranzactiilor ar fi undeva la finalul anului 2009, estimeaza specialistii prezenti la dezbaterea “Unde investim in 2009” de pe The Money Channel. Ei se asteapta ca tranzactiile sa fie reluate, daca Banca Nationala va accepta modificarea normelor pentru creditul imobiliar. Dezvoltatorii imobiliari acuza noul mod de calcul al impozitarii persoanelor fizice care vind locuinte in scop comercial deoarece nu este foarte clar.

"Un inceput al normalizarii pe piata imobiliara in termen de incredere si revenire a tranzactiilor ar fi undeva la finalul anului 2009, insa cred ca 2009 va fi oportun pentru investitorii cu cash, care au resurse proprii pentru a finanta achizitii, nu si pentru cei care ar trebui sa apeleze la creditele atat de scumpe, asa cum sunt in ziua de azi", este de parere Radu Zilisteanu, analist imobiliar.

Presedintele BCR Banca pentru Locuinte, Petre Tulin considera ca posibila separare a creditului imobiliar de creditul de consum va influenta pozitiv piata imobiliara.

"Ne aflam intr-o pozitie favorabila, in sensul ca vom avea crestere economica, va exista alternativa finantarii in lei, bancile de locuinte isi vor intra in rol pentru finantarea sectorului imobiliar. Sunt convins ca odata cu masurile pe care le va lua Banca Nationala, adica sa separe creditul imobiliar de cel de consum, piata va porni", a precizat Petre Tulin.

Schita programului de guvernare a viitorului Guvern prevede impozitarea persoanelor fizice care vor vinde locuinte in scopuri comerciale cu un TVA de 19 la suta, precum si impozitarea cu 16 la suta a castigurilor din real estate. Pentru dezvoltatorii imobiliari insa, noul mod de calcul este inca neclar.

Seria dezbaterilor The Money Channel se va incheia azi cu gala “Unde investim in 2009? Cum economisim in 2009?”, incepind cu ora 19:00, in transmisiune directa de la sediul CEC.