Presedintele Traian Basescu este invitat in acest moment la "Editie speciala" pe TVR 1. Seful statului si-a inceput discursul sustinand ca toata societatea romaneasca trebuie sa fie foarte unita in acest moment, austeritatea fiind cuvantul cheie in urmatoarea perioada. Acesta sustine ca lipsa de coerenta si solidaritate nationala poate arunca tara in dezastru.

Fonduri de peste 9 miliarde de euro neutilizate

Presedintele a acuzat guvernul Tariceanu (dar si pe cel Nastase) de lipsa proiectelor pentru consumarea imprumuturilor contractate si fondurilor europene sustinand cu exemple ca Romania a inceput sa plateasca comisioane de neutilizare a fondurilor.

Acesta a reluat argumentele prezentate in fata Parlamentului declarand ca fondurile structurale pentru 2007, 2008, 2009, neutilizate, se ridica pana la 5,5 miliarde de euro in timp ce fondurile totale neutilizate sunt de 9 miliarde de euro.

Seful statului a a adus si cateva exemple concrete. Romania a contractat din 2003 un credit de peste 200 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor nationale, iar pana in prezent au ramas necheltuiti peste 160 de milioane de euro.

Aceeasi situatie o intalnim si in cazul autostrazii Bucuresti-Constanta, pentru terminarea careia s-a luat un credit de 260 de milioane de euro in 2006 si nu s-a utilizat nici un leu pana in prezent.

Acordul cu FMI

Traian Basescu a explicat si de ce si-a schimbat parerea intre timp fata de necesitatea contractarii unui imprumut de la FMI. Acesta sustine ca imprumutul se impune ca urmare a noilor realitati economice, dar spune ca relatia cu FMI va fi diferita fata de anii anteriori, iar aceasta institutie nu ne va mai putea impune anumite masuri ca in trecut cum ar fi marirea TVA-ul sau renuntarea la anumite impozite.

"Costuri sociale vor exista cu siguranta, dar nu populatia va fi chemata sa sustina costurile acestui imprumut. Nu se vor da bani la societati ci ne vom realiza propriul nostru buget si finantam rezerva Bancii Nationale pentru a putea elibera sume catre populatie", spune seful statului.

Referitor la relatia PDL-PSD. I-a oferit lui Mircea Geoana o "centura de castitate"

"O intentie nefericita" asa a calificat, razand, presedintele Basescu intentia lui Mircea Geoana de a candida la presedintia Romaniei. Seful statului s-a aratat deranjat de atacurile liderului PSD si a altor pesedisti amintindu-le ca el nu este parte a acordului PDL-PSD si ca le va da dur replica daca vor sa-si faca imagine atacand Presedintia.

Traian Basescu s-a aratat deranjat de criticile aduse de Mircea Geoana pe tema acordului cu FMI care declarase ca spera ca "centura de siguranta a presedintelui privind un imprumut extern sa nu devina una de castitate". Acesta nu a pierdut momentul sa-l ironizeze pe seful PSD despre care a mai spus ca este influentat in mod negativ de Marian Vanghelie.

"Mircea Geoana o sa ramana virgin daca-si va pune centura de castitate. Noi vom face tot ce se poate sa-i oferim aceasta centura fiind al doilea om in stat. Daca ar sta mai mult in Bucuresti si nu s-ar plimba la munte cu dl Marean Vanghelie ar fi inteles negocierile cu FMI. L-am ajutat sa supravietuiasca. Daca nu era la guvernare nu mai era seful PSD acum. Nu-mi e dator cu nimic, dar ar putea sa aiba macar putin bun simt fata de mine", a declarat presedintele.

Traian Basescu spune ca actuala coalitie functioneaza bine deocamdata si a calificat drept aberante declaratiile lui Adrian Nastase care sustine ca presedintele urmareste sa scoata PSD de la guvernare in viitorul apropiat. "Cum sa distrugi o structura pentru formarea careia ai lucrat?", a fost replica sefului statului.

Despre candidatura Elenei Basescu la europarlamantare

Traian Basescu spune ca va avea o discutie lamuritoare cu Elena Basescu pe tema candidaturii sale la alegerile europarlamentare si s-a aratat dezamagit de gestul Alinei Mungiu -Pippidi.

"Si ea o sa-si faca timp sa discute cu ta'su si eu sa discut cu ea si o sa astept reactia. Nu am fost niciodat brutal cu fetele mele, dar trebuie sa avem o explicatie. Nu stiu daca o sa mai candideze sau nu dupa aceasta discutie. Fata asta are 29 de ani de acum si nu pot eu sa-i impun ce sa faca si ce nu. Cand am zis ca nu are ce cauta cu baiatul lui Hrebenciuc ati zis ca sunt dictator. Acum daca m-as baga nu mai sunt dictator? Decizia ii apartine", si-a explicat pozitia seful statului.

Acesta s-a aratat dezamagit de atitutidea Alinei Mungiu Pippidi si spune ca ar fi fost mai normal ca aceasta sa-l sune daca avea vreo indoiala cu privire la neimplicarea sa in punerea Elenei Basescu pe lista PDL pentru europarlamentare, mai ales ca-i leaga o relatie de prietenie.