BNR va semna un acord cu bancile-mama ale filialelor din Romania la care va aplica si FMI, rezultatul fiind acela ca din rezerva Bancii Nationale "nu se va elibera niciun euro daca nu se garanteaza faptul ca sucursalele nu vor scoate banii din Romania si ii vor trimite la bancile-mama care au dificultati", a declarat, miercuri seara, presedintele Traian Basescu la Antena 3.

  • Basescu: La inceputul lunii ianuarie nu credeam ca vom avea nevoie de imprumut

Referitor la imprumutul extern pe care Romania este pe cale sa il contracteze de la FMI, seful statului a afirmat ca "La inceputul lunii ianuarie eram convins ca nu vom avea nevoie de un imprumut. Pe 12 ianuarie am mers la CE impreuna cu demnitari din PD-L si PSD si l-am informat pe Jose Manuel Barroso ca, probabil, Romania va avea nevoie de un imprumut, care nu poate fi luat de la UE decat in parteneriat cu FMI", a afirmat Traian Basescu.

"Realitatea profunda a acestui angajament financiar se numeste prudenta. Toate previziunile revizuite de luna aceasta arata ca previziunile din luna ianuarie au fost optimiste. Previziunile internationale vin de la luna la luna cu revizuiri ale pozitiei precedente si arata ca situatia economica se agraveaza."

"Am luat acest imprumut pentru ca nu stim cum va evolua economia. In primul rand, pentru a ne pune o centura de siguranta pe evolutii care vor fi mai rele decat cele de pana acum."

"Ne confruntam cu reducerea masiva a investitiilor straine directe in economia romaneasca. Noi nu mai avem rating de investitii de la 2 din 3 agentii. Ei au exagerat in zona de datorie publica externa, dar ei au pus la un loc datoria publica si cea privata. Nu avem cum sa compensam lipsa investitiilor straine directe."

"Bancile nu mai au predispozitie sa dea credite, nici pentru economie, nici pentru persoane fizice. Intr-un fel, se tem. Sistemul bancar sta relativ confortabil - nu da credite firmelor, nu da credite persoanelor fizice."

"Vom face un imprumut care va merge in rezerva BNR - unde nu putem utiliza decat bani de la FMI. O alta suma de bani, de cateva miliarde, trebuie sa fie la dispozitia Ministerului de Finante."

"Este foarte posibil sa intrevina un acord la care sa aplice si FMI in relatia filialelor din Romania cu bancile-mama. Nu se va elibera din rezerva BNR niciun euro daca nu se garanteaza faptul ca sucursalele nu vor scoate banii din Romania si ii vor trimite la bancile-mama care au dificultati."

"Noi vom utiliza banii de la UE si de la FMI doar daca vom avea nevoie."

Jumatate din rezerva BNR sunt bani ai bancilor comerciale. Iar BNR este obligata sa elibereze bani din aceasta rezerva intr-o singura situatie. Daca Banca X dispune de linii de finantare de 100 de milioane de euro, 40 de milioane intra automat in rezerva BNR. BNR e obligata sa elibereze bani numai in cazul in care, va dau un exemplu, Banca X isi reduce liniile de finantare la jumatate. In acea situatie, BNR trebuie sa returneze diferenta si sa ramana cu 40% din cele 50 de milioane de euro. Dar acest lucru nu s-a intamplat, ceea ce reprezinta o dovada ca bancile-mama sunt responsabile fata de filialele din Romania."

"Bugetul de stat imprumuta oricum bani, dar o facea de pe piata interna. Prin acest imprumut, punem o conditie Ministerului Finantelor sa nu mai absoarba toti banii de pe piata si sa ii duca la buget."

"Stiti ce ministru de Finante excelent a avut Romania? Mihai Tanasescu. In 2004, an electoral, Mihai Tanasescu a lasat Guvernului urmator un deficit de 1,53%. Asta in conditiile in care PIB-ul Romaniei nu era atunci nici jumatate din cat este acum."

  • Presedintele nu crede ca FMI va cere majorarea taxelor

"Daca previziunile pesimiste nu se vor adeveri, banii din imprumutul extern vor merge intr-un fond de dezvoltare. O alta parte, daca va fi cazul, Guvernul trebuie sa ii puna in rezerva BNR, si sa isi ia de acolo cand are nevoie."

Traian Basescu nu crede ca FMI va pune conditia majorarii taxelor: "Alte tari au facut reduceri de TVA, dar noi avem deja un TVA redus la 19%. A doua masura care poate fi facuta - reduceri de fiscalitate. Noi avem deja 16%. Ar fi antieconomic ca FMI sa ceara majorarea acestor taxe."

"O sa-mi aduceti argumentul - dar Ungariei i-au crescut TVA-ul de la 20 la 22%. Nu. Aceea a fost optiunea Guvernului maghiar, in schimbul unei concesii facute in alta parte."

"Nu ma intereseaza efectul alegerilor pentru PE, nu ma intereseaza cat va fi afectata simpatia pentru mine in eventualitatea alegerilor prezidentiale. Prioritatea mea in acest moment este gasirea de solutii intr-un moment greu."

"Eu nu pun pe seama Guvernului Tariceanu criza economica. Criza economica din Romania e efectul crizei globale. Ce pun eu pe seama Guvernului Tariceanu este fragilitatea cu care intram in aceasta criza, pentru ca au risipit nepermis resursele."