Nu m-am substituit guvernului in negocierile cu FMI, dar niciodata o delegatie FMI nu a incheiat negocierile fara sa vina la seful statului respectiv si sa-i prezinte un raport, a explicat presedintele Basescu, intr-o editie speciala la Realitatea TV, intalnirile avute cu reprezentantii Fondului.

Presedintele Basescu spune ca nu este vorba numai de o delegatie a Fondului ci de una europeana, UE fiind principalul jucator in aceste negocieri. Imprumutul negociat este pe doi ani, iar banii, circa 20 de miliarde de euro, ar urma sa fie primiti in transe. Romania nu are nevoie de bani in acest moment si de accea e posibil ca suma negociata sa nu fie luata integral daca nu avem nevoie, avertizeaza acesta.

Dupa negocieri, scrisoarea de negociere cu FMI va fi facuta publica. Daca se va intampla astfel voi vrea sa-i vad pe cei care au incercat sa minimalizeze necesitatea acordului cu Fondul, spune Basescu.

Presedintele a facut referire si la vizita esuata a presedintelui Ungariei in Harghita. Seful statului spune ca acesta a anuntat ca vine cu un avion militar la manifestarile de la Targu Mures organizate de "autoguvernarea din Harghita". Puteau sa vina la Consiliul Judetean Harghita sau la alta institutie a statului, dar aceasta "autoguvernare" nu exista in Romania. Partea maghiara si-a reformulat cererea dar era prea tarziu, iar survolul a fost anulat, a explicat Traian Basescu.

"Presedintele maghiar vine des in Romania, dar da declaratii care incalca Constitutia Romaniei. A facut-o si cu mine de fata. Am avut o discutie lunga cu dansul in care i-am explicat ca nu putem tolera abordari in afara Constitutiei noastre. La noi sunt bine veniti toti presedintii de stat ca persoane private cu conditia sa nu faca declaratii care contravin Constituiei Romaniei. Constitutia tarii este un lucru nenegociabil", a fost declaratia transanta a sefului statului.

Declaratii:

  • Se estimeaza o reducere a exporturilor care va avea implicatii serioase pe piata muncii.
  • Trebuie sa negociem marirea deficitului, altfel ar trebui sa reducem drastic salariile.
  • Trebuie sa punem capat pierderilor financiare din aparatul bugetar. Sunt foarte multi bugetari neperformanti.

  • Stiti proverbul acela chinezesc? Unul arata cu degetul luna iar prostul se uita la deget. Nu aveam nevoie de imprumut daca am fi facut ce trebuie atunci cand am avut crestere economica.
  • A fost extraordinar de multa incompetenta in fostul guvern. Ministerul Finantelor nu a fost in stare sa prevada nimic si sa ne ofere informatiile de care avem nevoie. Serviciile secrete nu au avut habar de contractul Stearling.

  • Sunt un sustinator egal al tuturor ministrilor, deci si al Elenei Udrea. De ce a primit bani mai multi? Va spun ca sunt doua activitati ce nu se pot delocaliza niciodata: agricultura (terenul) si turismul (peisajele). Aici trebuie sa avem politici coerente ca sa fim productivi.

  • Nu e niciun serviciu secret si nicio structura informativa la Ministerul Turismului. A fost preluat din ce avea Agentia inainte. Ati dezinformat cateva sute de mii de oameni. Peste tot in lume se noteaza datele personale la hoteluri. Haideti sa citim impreuna hotararea si sa vedem despre ce e vorba.

  • Vom mari varsta de pensionare pentru barbati la 65 iar pentru femei la 60 de ani. Varsta de pensionare in Romania este foarte scazuta, dar schimbarile nu le vom face peste noapte.
  • Nu s-a facut la Cotroceni o analiza a modificarilor aduse Codurilor. Dupa ce vom face aceste analize voi decide daca le retrimit sau nu Parlamentului.

  • Fiica mea e mult mai desteapta decat credeti. Are studii facute in SUA, vorbeste o limba straina. Si acele "succesuri"... daca televiziunea respectiva ar fi lasat inregistrarea ati fi vazut ca a rectificat imediat. Ni se intampla tuturor sa gresim. Alina Mungiu Pippidi mizeaza pe nesimtirea mea, ceea ce nu e caracteristic familie mele. Nu mizati ca fiica mea sau eu nu avem bun simt... Va sugerez sa va uitati mai atent la fiica mea inainte de a o critica. O sa o cunoasteti mai bine de acum inainte... Am avut o discutie cu ea iar chestiunea candidaturii a fost transata. O sa va spuna ea daca mai candideaza sau nu...