Invitat in cadrul emisiunii "Ora de foc" de pe Realitatea TV, ministrul de Finante Gheorghe Pogea a declarat ca suma de 500 de euro ca impozit forfetar a fost stabilita in urma "unei analize atente" si nu este intamplatoare. Acesta a subliniat ca ar fi preferat sa mareasca TVA-ul deoarece era mai simplu si mai usor de urmarit dar nu era corect deoarece masura s-ar fi rasfrant tot asupra contribuabilului corect.

"Si daca n-ar fi fost criza am fi optat pentru impozitul forfetar in locul maririi TVA-ului deoarece analiza facuta de Ministerul Finantelor ne-a aratat un lucru surprinzator chiar si pentru mine: nimeni nu va intra in faliment din cauza acestui impozit. Trebuia sa optam intre impozitarea contribuabilului onest si intre cei care nu-si declara veniturile", a declarat Pogea.

Ministrul finantelor spune ca numarul IMM-urilor care fac evaziune fiscala este foarte ridicat si este practic imposibil sa asiguri un control adecvat asupra tuturor. Mai mult, acesta a declarat ca nu are incredere ca organele abilitate sa faca acest control sunt incoruptibile.

"De cele mai multe ori controlul fiscal nu rezolva situatia sau nu o rezolva in interesul statului. Sa va dau un exemplu in acest sens: in 2007 cele mai mari pierderi erau declarate in dezvoltari imobiliare si firme de publicitate imobiliara, adica tocmai acolo unde lucrurile mergeau din plin. Acestea spuneau ca au rata pierderii de 186%", a argumentat Pogea.

Ministrul Pogea recunoaste ca introducerea impozitului forfetar de la 1 mai incalca prevederile codului Fiscal care prevad ca orice modificare a acestuia se introduce dupa 6 luni, dar spune ca este vorba de o situatie exceptionala si toata lumea trebuie sa inteleaga ca avem nevoie disperata de venituri.

textul se actualizeaza