Marian Sarbu despre legea unica a pensiilor si pensiile speciale:
- Pentru moment, in Guvern s-au adoptat 7 principii ce vor sta la baza noii legi unice a pensiilor, care tin, in primul rand, de instituirea contributivitatii.
- Daca e unica, aceasta lege vizeaza si asa-numitele pensii speciale.
- In acest moment, grupul de lucru lucreaza la elaborarea acestei legi.
- Problema reducerii acestor pensii nu este nici o problema politica, nici una sociala sau financiara, ci una juridica - va trebui sa vedem, din punct de vedere juridic, daca printr-o masura de acest fel nu expunem statul roman la pericolul contestarii la CEDO, din cauza teoriei drepturilor castigate.
- Daca principiul recalcularii se va adopta, aceste pensii ar putea scadea.
Marian Sarbu despre legea salarizarii unice:
- Raportul cel mai mic salariu si cel mai mare salariu in sistemul bugetar va fi de 1 la 15.
- In conditiile in care avem un salariu minim de 600 de lei, salariul maxim in sistemul bugetar din Romania va fi de 9.000 de lei. Legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2010.
- Intentia este de a apropia salariile mai mici de cele mari intr-un interval de timp cat mai mic.
- Cei care au salarii mai mari de 9.000 de lei vor ramane insa cu acele salarii, pentru ca sunt drepturi castigate deja.
- Salariile de peste 9.000 de lei vor stagna pana vor fi ajunse din urma de cele care vin din urma.
- Am pornit in dezbaterile pe aceste legi, legea unica a pensiilor si a salariilor, fara sa invinovatesc aceste categorii sociale, pentru ca au obtinut aceste venituri in baza unor legi. Din pacate, s-au produs niste dezechilibre pe care trebuie sa le reparam.
Marian Sarbu despre reducerea contributiei la asigurarile sociale:
- La noi, nivelul contributiilor sociale este foarte mare, printre cele mai mari din Europa.
- O scadere semnificativa a contributiilor la fondul de asigurari sociale ar ridica mari probleme pentru fondul de pensii, in conditiile in care la noi, raportul dintre salariati si pensionari este 1 la 1.
- M-am intrebat daca un posibil imprumut, pe termen lung, cu o dobanda cat mai mica, bine negociat, un imprumut de 10-15 miliarde de euro, ar fi o solutie. Daca acest imprumut ar putea sa finanteze deficitul de bani de la bugetul de asigurari sociale pentru o perioada lunga de timp, contributia ar putea fi redusa cu pana la 25%, adica cu un sfert din ce platim acum, daca am avea bani sa suplinim aceasta diferenta.
- In momentul in care am face acest demers, agentii economici s-ar simti mai usurati. Daca s-ar adopta o astfel de masura, firmele noastre ar creste in competitivitate.
Marian Sarbu despre rata somajului:
- Rata somajului maximala pe acest an in scenariul optimist este 7 - 7,5%, foarte optimist vorbind ar fi sub 7%. Scenariu pesimist este intre 7,7 si maxim 8%.
- In acest moment, rata somajului este 5,8%.
Marian Sarbu despre cazurile sociale:
- Pentru cazurile speciale, cand veniturile sunt atat de mici, primariile pot face anchete sociale si, cu avizul Prefecturii, in baza acestor anchete sociale, se pot emite hotarari de Guvern in asa fel incat, din cand in cand, acesti oameni sa primeasca un ajutor de 10 milioane, de 5 milioane, de 20 de milioane de lei vechi, in functie de necesitatile din acel moment.
- Persoanele cu pensii foarte mici din Romania, care au venituri atat de mici din cauza ca nu au lucrat sau au pensii de urmas, oricum nu primesc doar aceste pensii. Prin legea 416, legea venitului minim garantat, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2002, ei primesc lunar si un ajutor social. Una este pensia, si alta este ajutorul social.
- Primarii trebuie sa faca aceste anchete cu regularitate, insa nu vom putea sa acordam 20 de milioane de lei vechi ajutor social in fiecare luna.
- Cred ca aceste cazuri speciale, care in tara pot sa reprezinte mai bine de 20 de mii, poate 30 de mii de persoane, singure cele mai multe dintre ele
- In acest moment avem si 282.000 de familii care, numai in trimestrul I, au primit circa 83 de milioane de lei, intr-o medie de circa 313 lei pe luna. E vorba de familii, adica persoane care au in ingrijire copii si ale caror venituri se afla sub un anumit nivel.
- Trebuie sa pastram un echilibru intre a acorda ajutoare sociale si a pastra apetitul acestor beneficiari pentru munca. Nu cred ca suntem insa intr-un percol, din acest punct de vedere, adica sumele alocate ca venit minim garantat (prin legea 416, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2002) nu depasesc cuantumuri care sa ii transforme pe acesti oameni in lenesi, desi unele primarii, unele autoritati locale au inceput sa atraga atentia ca ar fi bine sa completam legea cu niste masuri de sanctionare mai mari.
- Tot sistemul de pensii din Romania va fi reorganizat printr-o lege unica de pensionare, iar in acest context vom lua in calcul intrarea in acest sistem a celor din mediul rural - peste 2 milioane de persoane care risca sa nu primeasca pensie si care nu sunt asigurate nicaieri.
Dar NU VRETI ASTA !!!
De ce ati putut majora contributia la CAS cu 1% fara sa va dea nimeni la CEDO ?
De ce puteti face oricate jonglerii aritmetice cu impozite de toate felurile, forfetare sau nu, taxe de prima inmatriculare, de mediu, de naiba sa le ia ?
E greu de pus un impozit cand nu se vrea, nu-i asa ?
Ei se fac ca fac pentru ca cei cu pensiile speciale, desi nu sunt multi cat sa creeze probleme sociale sau sa conteze intr-un an electoral, sunt toti rude, cumetrii si prieteni ale politicienilor.
Pai daca-i asa, eu propun ca nici hotii sa nu mai dea inapoi ce-au furat, ca poate-s "drepturi castigate"!
Sau nu?
(CEDO, probleme juridice, morale, de buget, etc).
Adica legea salarizarii unice va fi data pentru aia multi, mici si prosti si care mai dau si din coada cand li se mai arunca din cand in cand un amarat de os (cat sa nu scheune prea mult ca atunci incepe sa deranjeze si cine stiu poate sa si muste).
Ungaria a redus pentru TOTI pensionarii nu doar pentru unii deci nu e nici o pb aici (discriminare etc).
Pb e ca la noi se doreste doar ptr unii si nu ptr toti...
Oamenii ar trebui sa aiba alte argumente
DAC ESTE LEGE ESTE LEGE...CARE ESTE PROBLEMA?
dlor guvernanti,masinaria(dezmatul,obezitatea salariala si de schema(conf.celor afirmate de dvs),nu se poate remedia prin fitness sau jogging,ci chirurgical, prin liposuctie) trebuie sa poata fi oprita,exact cum,la avarie,tragi un heblu,la nevoie,deconectind curentul. altfel,se alege praful.constitutia,nu contine precizari exprese,in acest sens,dar are un articol generic(53 )[b],cred, pt.cauze de "forta majora"*****deci,intrebare:
ce se intimpla daca alunecarea economiei nationale (publice si private) pe toboganul crizei mondiale globale actuale se apropie de un punct critic-de faliment(ceeace nu ne dorim sau poate chiar si am atins acest punct, deja)?pt.eliminarea("tunderea") aberatiilor si dezmatului in sectorul de stat(nu uitati, obama, a umblat,recent, chiar la salariile directorilor de banci private) a sporurilor si pensiilor speciale(acumulate in 20 de ani de experimente, asa zis democratice), aducerea lor chiar prin diminuare(recalculare) la acelasi numitor pt. toti cetatenii tarii conf. unor noi legi unitare de salarizare si pensii, care sunt in curs de elaborare la ministerul muncii,pt. o reasezare a lor pe principii economice,predictibile de incadrare in posibilitatile bugetului de stat,in baza actualei constitutii[b],conf cu ARTICOLUL 53- restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati(slava domnului ca, parintii constitutiei s-au gindit si la "forta majora",nedeclarata explicit)- se poate da o lege in parlament de situatie de urgenta(sau altfel denumita),un fel de "patriotic act", care sa rezolve aceste probleme,precum si altele grave cu care ne vom confrunta(de ex criza alimentara,sa),fara a invoca cutuma "bunului odata cistigat..."?trebuie interesat si la ue.****://***.hotnews.ro/stiri-international-5668597-ungaria-pregateste-majoreze-tva-reduca-pensiile.htm
********
[b]constitutia romaniei-****://***.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339
ARTICOLUL 53 Restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati
"(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrâns numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
2) Restrângerea poate fi dispusa numai daca este necesara într-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata în mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii."
Şi apoi, ar trebui să anulaţi acele legi speciale, şi efectele lor. Ce nu vă este clar?
PSD este o frână pentru guvernare.
care criza,cind salariul mediu si cheltuielile cu salariile bugetarilor pe trim I au fost mai mari ca anul trecut?din cauza anului electoral,in care ei insisi sunt f.interesati,guvernantii arata,numai,la misto,pisica cu ce-ar putea face,platind in continuare ,cu o rara inconstienta electorala, abuzurile salariale,de sporuri,al 13lea salar,salar de merit,ore suplimentare,sa,pensii si deconturi de lux,cumuluri de pensii si salarii uriase,etc.,desi veniturile la buget pe trim I au fost cu 15% mai mici fata de anul trecut.de aici,rezulta consumul nesabuit al bugetariilor si cresterea deficitului bugetar,cursul leu/euro ,iar "obezitatea,dezmatul bugetar,pusca si cureaua lata | ce sporuri aveati odata,sa",ramin simple vorbe de claca,in vint.de la :responsabilitate(in dec.08),la austeritate(in ian 09) si solidaritate(in feb 09),ca lozinci ,ar trebui sa ajunga la cuvintul de ordine: fermitate. altfel, nu mai e mult,papa si imprumutul si se ajunge f a l i m e n t !
aici nu ne mai luam dupa superputeri?nu ne convine! ca altfel,toata ziua buna ziua ca: germania,franta,usa,uk,sa merkel,sarcozy,obama,gordon brown,sa au zis si-au facut (pt tara lor).ca noi de ce nu facem asa si asa, uitand sau nestiind de efectul de scara.haideti,cu ocazia asta,sa aplicam si la noi "pisica" fluturata electoral de catre guvernantii nostrii cu: obezitatea birocratica,dezmatul pe banii publici,bugetari de lux,"pusca si cureaua lata|ce sporuri aveam, odata",cuvintele de ordine: responsabilitate,austeritate,solidaritate,fermitate cuvinte ramase fara continut. altfel, atit timp cit cheltuielile cu salariile si bunurile cresc si veniturile bugetare scad => f a l i m e n t , cu tot cu banii imprumutati si papati !
Eu cred ca e un basm...
ma ia un gol in stomac, in acelasi timp cucoana pune tescalaul (de bani numarati cu greu) pe tejghea, omul ii ia, eu ma oftic inghit in sec, omul pleaca, nimeni nu multumeste...
concluzia? niciuna...
dupa ce au pensiile mai mici decat si le-ar fi dorit chiar ne batem joc de ei sa-i chemam sa stea la coada ca toti ceilalti neajunsi?
n- 1.12.1951 - conform trebuie sa ma pensionez la 1 0ct.2010.Am 2 perioade cand al lucrat contabil la CAP nu mi se ia in calcul cu toate ca este trecut in cartea de munca la timpul respectiv.Arhiva fosta s-a disfiintat in 1990.Pentru o perioada am adeverinta original 01 .o1.1976-7 0ct.1976(....scrie pentru a-i servi la cele necesare).Ce-a de-a doua adeverinta 8.oct.1976-30 mai 1977 am adeverinta(scrie la fel ) recuperata de la un curs pe care l-am facut in perioada respectiva si la -am autentificat la notariat prin declaratia a doua colege de serviciu din acea perioada.Repet adeverintele sint scrise in cartea de munca la perioadele respective.De la Casa de Pensii Cta mi s-a comunicat ca adev. nu pot fi luate in calcul
pentru pensie pt.ca nu specifica contributia si CAS.La Primarie nu mai au arhiva,la Tulcea,ca nu li s-au dus arhiva,ce se face in aceasta situatie este vorba de 1 AN SI 4 LUNI (am 35 ani de munca) .Credeti ca o pensie de 683 lei este echitabila pentru atitia ani de munca?multumesc
i De unde era sa stiu eu la vremea respectiva ce
se vireaza ,ce nu.Exista o cale de rezolvare?