Marian Sarbu despre legea unica a pensiilor: Problema reducerii pensiilor speciale este una juridica - nu vrem sa expunem statul roman la pericolul contestarii la CEDO

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 9 iunie 2009, 20:43 Revista Presei | Radio TV


Marian Sarbu
Foto: Agerpres
"Problema reducerii acestor pensii nu este nici o problema politica, nici una sociala sau financiara, ci una juridica - va trebui sa vedem, din punct de vedere juridic, daca printr-o masura de acest fel nu expunem statul roman la pericolul contestarii la CEDO, din cauza teoriei drepturilor castigate", a declarat, marti, ministrul Muncii, Marian Sarbu, invitat la Realitatea Tv.Marian Sarbu despre legea unica a pensiilor si pensiile speciale:

 • Pentru moment, in Guvern s-au adoptat 7 principii ce vor sta la baza noii legi unice a pensiilor, care tin, in primul rand, de instituirea contributivitatii.
 • Daca e unica, aceasta lege vizeaza si asa-numitele pensii speciale.
 • In acest moment, grupul de lucru lucreaza la elaborarea acestei legi.
 • Problema reducerii acestor pensii nu este nici o problema politica, nici una sociala sau financiara, ci una juridica - va trebui sa vedem, din punct de vedere juridic, daca printr-o masura de acest fel nu expunem statul roman la pericolul contestarii la CEDO, din cauza teoriei drepturilor castigate.
 • Daca principiul recalcularii se va adopta, aceste pensii ar putea scadea.


Marian Sarbu despre legea salarizarii unice:

 • Raportul cel mai mic salariu si cel mai mare salariu in sistemul bugetar va fi de 1 la 15.
 • In conditiile in care avem un salariu minim de 600 de lei, salariul maxim in sistemul bugetar din Romania va fi de 9.000 de lei. Legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2010.
 • Intentia este de a apropia salariile mai mici de cele mari intr-un interval de timp cat mai mic.
 • Cei care au salarii mai mari de 9.000 de lei vor ramane insa cu acele salarii, pentru ca sunt drepturi castigate deja.
 • Salariile de peste 9.000 de lei vor stagna pana vor fi ajunse din urma de cele care vin din urma.
 • Am pornit in dezbaterile pe aceste legi, legea unica a pensiilor si a salariilor, fara sa invinovatesc aceste categorii sociale, pentru ca au obtinut aceste venituri in baza unor legi. Din pacate, s-au produs niste dezechilibre pe care trebuie sa le reparam.


Marian Sarbu despre reducerea contributiei la asigurarile sociale:

 • La noi, nivelul contributiilor sociale este foarte mare, printre cele mai mari din Europa.
 • O scadere semnificativa a contributiilor la fondul de asigurari sociale ar ridica mari probleme pentru fondul de pensii, in conditiile in care la noi, raportul dintre salariati si pensionari este 1 la 1.
 • M-am intrebat daca un posibil imprumut, pe termen lung, cu o dobanda cat mai mica, bine negociat, un imprumut de 10-15 miliarde de euro, ar fi o solutie. Daca acest imprumut ar putea sa finanteze deficitul de bani de la bugetul de asigurari sociale pentru o perioada lunga de timp, contributia ar putea fi redusa cu pana la 25%, adica cu un sfert din ce platim acum, daca am avea bani sa suplinim aceasta diferenta.
 • In momentul in care am face acest demers, agentii economici s-ar simti mai usurati. Daca s-ar adopta o astfel de masura, firmele noastre ar creste in competitivitate.


Marian Sarbu despre rata somajului:

 • Rata somajului maximala pe acest an in scenariul optimist este 7 - 7,5%, foarte optimist vorbind ar fi sub 7%. Scenariu pesimist este intre 7,7 si maxim 8%.
 • In acest moment, rata somajului este 5,8%.


Marian Sarbu despre cazurile sociale:

 • Pentru cazurile speciale, cand veniturile sunt atat de mici, primariile pot face anchete sociale si, cu avizul Prefecturii, in baza acestor anchete sociale, se pot emite hotarari de Guvern in asa fel incat, din cand in cand, acesti oameni sa primeasca un ajutor de 10 milioane, de 5 milioane, de 20 de milioane de lei vechi, in functie de necesitatile din acel moment.
 • Persoanele cu pensii foarte mici din Romania, care au venituri atat de mici din cauza ca nu au lucrat sau au pensii de urmas, oricum nu primesc doar aceste pensii. Prin legea 416, legea venitului minim garantat, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2002, ei primesc lunar si un ajutor social. Una este pensia, si alta este ajutorul social.
 • Primarii trebuie sa faca aceste anchete cu regularitate, insa nu vom putea sa acordam 20 de milioane de lei vechi ajutor social in fiecare luna.
 • Cred ca aceste cazuri speciale, care in tara pot sa reprezinte mai bine de 20 de mii, poate 30 de mii de persoane, singure cele mai multe dintre ele
 • In acest moment avem si 282.000 de familii care, numai in trimestrul I, au primit circa 83 de milioane de lei, intr-o medie de circa 313 lei pe luna. E vorba de familii, adica persoane care au in ingrijire copii si ale caror venituri se afla sub un anumit nivel.
 • Trebuie sa pastram un echilibru intre a acorda ajutoare sociale si a pastra apetitul acestor beneficiari pentru munca. Nu cred ca suntem insa intr-un percol, din acest punct de vedere, adica sumele alocate ca venit minim garantat (prin legea 416, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2002) nu depasesc cuantumuri care sa ii transforme pe acesti oameni in lenesi, desi unele primarii, unele autoritati locale au inceput sa atraga atentia ca ar fi bine sa completam legea cu niste masuri de sanctionare mai mari.
 • Tot sistemul de pensii din Romania va fi reorganizat printr-o lege unica de pensionare, iar in acest context  vom lua in calcul intrarea in acest sistem a celor din mediul rural - peste 2 milioane de persoane care risca sa nu primeasca pensie si care nu sunt asigurate nicaieri.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5433 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  .. (Marţi, 9 iunie 2009, 20:50)

  Mazeta [utilizator]

  'ț-ai draq să fiți cu cine vă mai crede!
 • +4 (6 voturi)    
  am crezut (Marţi, 9 iunie 2009, 21:01)

  odorica ion [utilizator]

  Eu am crezut ca s-a rezolvat problema asta pina acum. iar ne-au mintit? sa le fie rusine !!!
 • +7 (7 voturi)    
  mincinosule ! (Marţi, 9 iunie 2009, 21:15)

  dan [anonim]

  Acest stat este un maestru al aritmeticii cand vine vorba de a-i jumuli pe "fraieri". Cine a zis toa'su ministru sa reduceci pensiile speciale ? Nu trebuie reduse, ca sa nu va dea lumea la CEDO. Impozitati-le cu 90% daca depasesc 10 pensii minime, si ati rezolvat problema.
  Dar NU VRETI ASTA !!!
  De ce ati putut majora contributia la CAS cu 1% fara sa va dea nimeni la CEDO ?
  De ce puteti face oricate jonglerii aritmetice cu impozite de toate felurile, forfetare sau nu, taxe de prima inmatriculare, de mediu, de naiba sa le ia ?
  E greu de pus un impozit cand nu se vrea, nu-i asa ?
  • +2 (2 voturi)    
   Foarte bine ai spus Dane! (Miercuri, 10 iunie 2009, 15:55)

   Tedu [anonim] i-a raspuns lui dan

   Foarte corect, de ce se cramponeaza ca sa scada pensiile uriase si nemeritate. Sa impoziteze special, cu 90 - 99%, partea speciala a pensiei, sa-i dea impozitului ce nume vor ei (eu propun "impozitul pe pensia speciala primita si pentru care nu s-a platit nimic si nu s-a muncit nici o secunda") si gata.
   Ei se fac ca fac pentru ca cei cu pensiile speciale, desi nu sunt multi cat sa creeze probleme sociale sau sa conteze intr-un an electoral, sunt toti rude, cumetrii si prieteni ale politicienilor.
 • +3 (5 voturi)    
  Privilegii (Marţi, 9 iunie 2009, 21:16)

  Ion [anonim]

  Toate explicatiile astea aiuritoare , toate minciunile nesimtite referitoare la privilegiile pe care pe au unii actuali si fosti bugetari de lux... se incadreaza perfect in LUPTA PENTRU PRIVILEGII !
 • +4 (6 voturi)    
  Drepturi castigate ... (Marţi, 9 iunie 2009, 21:22)

  Cetateanul turmentat [anonim]

  prin incalcarea Constitutiei? ("Toti cetatenii sunt egali in fata legii", inclusiv cea a pensiilor, nu?)

  Pai daca-i asa, eu propun ca nici hotii sa nu mai dea inapoi ce-au furat, ca poate-s "drepturi castigate"!

  Sau nu?
  • 0 (2 voturi)    
   Hoti (Miercuri, 10 iunie 2009, 8:58)

   mdan [anonim] i-a raspuns lui Cetateanul turmentat

   Corect, numai ca despre hoti este vorba, hoti cu drepturi castigate (probabil cu vanzari anterioare, cum bine spune cineva). Credeti ca aveau pensii speciale daca in marea lor majoritate nu furau (sunt exclusi cei pt care furau altii, de aceea m-am exprimat asa)? Legi facute de hoti pentru hoti, deci s-a furat legal.
 • +2 (2 voturi)    
  Intrebare pertinenta (Marţi, 9 iunie 2009, 21:41)

  yyy [anonim]

  Inteleg ca salariul de 9000 va fi al presedintelui. VA ASTEPTA SI EL SA FIE PRINS DIN URMA DE CEI CU SALAARIII MAI MICI? dar Bocu?
  • +1 (1 vot)    
   Nu prea ai inteles! (Miercuri, 10 iunie 2009, 12:57)

   Gheorghe [anonim] i-a raspuns lui yyy

   fara suparare dar cred ca multi nu inteleg care este problema cu legea asta a salarizarii unice. odata stabilita grila orice marire de salariu se va aplica salariului minim si de aici in lant toate salariile aplicandu-se grila. deci dl. boc nu va avea niciodata salariul presedintelui iar ajungerile din urma se refera la cei care acum au salarii mai mari decat presedintele si la care nu se poate umbla datorita spiritului constitutional (spirit pe care unii il contesta vechement dar vor democratie).acestea nu vor fi marite pana nu vor ajunge sa intre in grila. eu asa am inteles! si mi se pare un lucru extraordinar!
 • +2 (2 voturi)    
  Hurray (Marţi, 9 iunie 2009, 22:06)

  ramen [anonim]

  Pentru aia mici nu vor fi probleme de genu asta
  (CEDO, probleme juridice, morale, de buget, etc).

  Adica legea salarizarii unice va fi data pentru aia multi, mici si prosti si care mai dau si din coada cand li se mai arunca din cand in cand un amarat de os (cat sa nu scheune prea mult ca atunci incepe sa deranjeze si cine stiu poate sa si muste).
 • +1 (3 voturi)    
  praf in ochi (Marţi, 9 iunie 2009, 22:07)

  Vasile D [anonim]

  asa cum cresc pensiile pot si sa scada ,ungaria a redus pensiile cu 20 % la ei nu e e cedo ???,ma frate da suntem stupizi cu totii si o sa murim fraieri
  • +1 (3 voturi)    
   ...cred ca la tine in ochi (Miercuri, 10 iunie 2009, 9:04)

   Vanatoru [utilizator] i-a raspuns lui Vasile D

   Ai citit articolul inainte de a zice ce ai zis?

   Ungaria a redus pentru TOTI pensionarii nu doar pentru unii deci nu e nici o pb aici (discriminare etc).

   Pb e ca la noi se doreste doar ptr unii si nu ptr toti...
 • +2 (4 voturi)    
  In lumea animalelor (Marţi, 9 iunie 2009, 22:19)

  VM [anonim]

  Problema e ca ce intra in gura lupului e bun intrat
  Oamenii ar trebui sa aiba alte argumente
 • +1 (5 voturi)    
  guvern (Marţi, 9 iunie 2009, 22:39)

  nic [anonim]

  nu inteleg nimic. astia se contrazic de la o fraza la alta. acest guvern este o bataie de joc. nu va suparati cu bune cu rele tariceanu a fost un guvern coerent , poate singurul .
 • +4 (4 voturi)    
  pensii de lux (Marţi, 9 iunie 2009, 22:49)

  george coşbuc [anonim]

  De ce despre ex regele Mihai nimenea nu vorbeşte că este pensionar de lux al Statului Român de la 3O.12.1947, adică de la vârsta de 25 ani? Nici măcar nu a avut carte de muncă! De fapt a parazitat toată viaţa pe spinarea noastră, a părinţilor şi a bunicilor noştrii! Până când? Cuantumul pensiei (rentei) să fie făcut public! De ce nu au primit pensie toţi cetăţenii României de la vârsta de 25 ani, s-au măcar veteranii de război? De ce la reprimirea proprietăţilor nu i s-au scăzut cuantumul pensiei pe atâţia amar de ani, veniturile să fie dirijate către azilele de bătrâni?
 • +1 (3 voturi)    
  DA (Marţi, 9 iunie 2009, 23:33)

  sabo [utilizator]

  CEDO...NU IA CE NU ESTE MERITAT..HAIDE CA ESTE HILAR!
  DAC ESTE LEGE ESTE LEGE...CARE ESTE PROBLEMA?
 • +1 (3 voturi)    
  un nou pct 0 (1) (Marţi, 9 iunie 2009, 23:35)

  salariat la privat [anonim]

  patriotic act,un nou punct 0 pt salariatii bugetari si pensiile sistemului public***
  dlor guvernanti,masinaria(dezmatul,obezitatea salariala si de schema(conf.celor afirmate de dvs),nu se poate remedia prin fitness sau jogging,ci chirurgical, prin liposuctie) trebuie sa poata fi oprita,exact cum,la avarie,tragi un heblu,la nevoie,deconectind curentul. altfel,se alege praful.constitutia,nu contine precizari exprese,in acest sens,dar are un articol generic(53 )[b],cred, pt.cauze de "forta majora"*****deci,intrebare:

  ce se intimpla daca alunecarea economiei nationale (publice si private) pe toboganul crizei mondiale globale actuale se apropie de un punct critic-de faliment(ceeace nu ne dorim sau poate chiar si am atins acest punct, deja)?pt.eliminarea("tunderea") aberatiilor si dezmatului in sectorul de stat(nu uitati, obama, a umblat,recent, chiar la salariile directorilor de banci private) a sporurilor si pensiilor speciale(acumulate in 20 de ani de experimente, asa zis democratice), aducerea lor chiar prin diminuare(recalculare) la acelasi numitor pt. toti cetatenii tarii conf. unor noi legi unitare de salarizare si pensii, care sunt in curs de elaborare la ministerul muncii,pt. o reasezare a lor pe principii economice,predictibile de incadrare in posibilitatile bugetului de stat,in baza actualei constitutii[b],conf cu ARTICOLUL 53- restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati(slava domnului ca, parintii constitutiei s-au gindit si la "forta majora",nedeclarata explicit)- se poate da o lege in parlament de situatie de urgenta(sau altfel denumita),un fel de "patriotic act", care sa rezolve aceste probleme,precum si altele grave cu care ne vom confrunta(de ex criza alimentara,sa),fara a invoca cutuma "bunului odata cistigat..."?trebuie interesat si la ue.****://***.hotnews.ro/stiri-international-5668597-ungaria-pregateste-majoreze-tva-reduca-pensiile.htm
 • +1 (3 voturi)    
  un nou punct 0 (2) (Marţi, 9 iunie 2009, 23:36)

  salariat la privat [anonim]

  nu vad cum s-ar asigura stabilitatea economiei nationale daca nu se vor tine in friu, predictibil salariile si pensiile publice,prin legi unitare si omogene.nu mai vb ca media salariilor publice trebui sa ajunga sub cele din privat,ca si in statele cu regim politic similar noua.e bine sa ne gindim din timp,inainte de a ajunge "acolo".asa ar gindi orice contabil,chiar din fostele cap-uri:intai trebuie tinute in mina cheltuielile cu salariile(forta de munca) si cu mijloacele de productie,binenteles mai mici decit veniturile.ori la noi acum e pe dos: veniturile la buget mai mici decit cheltuielile=> f a l i m e n t!
  ********
  [b]constitutia romaniei-****://***.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339
  ARTICOLUL 53 Restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati
  "(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrâns numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
  2) Restrângerea poate fi dispusa numai daca este necesara într-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata în mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii."
 • 0 (2 voturi)    
  Eu sunt curios (Marţi, 9 iunie 2009, 23:53)

  bogdan [anonim]

  ce raspuns si-a dat la intrebarea aia cu imprumutul a 15 miliarde de euro pe termen lung? Oricum, ingrijorator e ca s-a gandit macar la asa ceva.
 • +1 (3 voturi)    
  reforma salariilor si pensilor se poate face,acum! (Marţi, 9 iunie 2009, 23:58)

  salariatul numai cu sporul de vechime [anonim]

  nu este fezabil ca depasirile de venituri fata de max. sa ramana asa pina cind "dupa 100 ani",grilele, se regleaza de la sine. odata cu legea noua,nu dupa cutuma "bunului cistigat,e bun cistigat...",printr-o lege,conf art 53 din constitutie,toata lumea(salariati bugetari si pensionari din sectorul public) se pot aduce la grilele noii legi de salarizare si a noii legi a pensiilor. aceasta este o reforma a salarizarii de stat si a pensiilor(,se limiteaza punctajul max la 5 puncte/an) din sectorul public,astfel ca bugetul de salarii sa fie cel impus de bugetul general de stat. ordinul se executa,nu se discuta!astfel de reforme ale salarizarii,s-au mai facut in 1974(legea 57) si a fost mult mai echitabila decit se preconizeaza prin noua lege si atunci economia nationala chiar duduia-faceam de toate:petrol,gaze,vapoare, petrochimie, agricultura,constructii de masini, constructii, baraje,poduri, autostrazi,canale,metrou,etc., fata de acum cind nu merge aproape nimic,dar unele caste vor numai salarii si privilegii cit mai mari. se observa ca nu se poate si ei tot insista...
 • +2 (2 voturi)    
  pensii (Miercuri, 10 iunie 2009, 7:57)

  Ana Armanca Ardeleanu [anonim]

  Din câte am înţeles în Ungaria s-au micşorat pensiile. La ei cum s-a putut şi la noi nu se poate?! Dacă o lege intră în vigoare, toată lumea trebuie să primească pensia după acea lege.Trebuia să anulaţi legile acelea speciale după care s-au pensionat unii, dar nene Sârbu, asta este, nu există voinţă politică! Am impresia că doar puneţi frâne la guvernare, voi, ăştia din PSD!
  • +1 (1 vot)    
   chichi.unas,doua psd-ul! (Miercuri, 10 iunie 2009, 10:50)

   echilibru [anonim] i-a raspuns lui Ana Armanca Ardeleanu

   ce-ti veni cu psd-ul?legile speciale de salarizare si pensionare au fost initiate,sunt gestionate de catre ministerele respective(mapn,mi,sa),iar palamentul, le-a aprobat. ministerul muncii gestioneaza doar legea pensionarii pe puncte in sistemul public(19/2000). pt. abrogarea legilor speciale, este raspunzator parlamentul!!
 • +1 (1 vot)    
  legea pensiilor (Miercuri, 10 iunie 2009, 8:47)

  Ana Armanca Ardeleanu [anonim]

  Domnule Sârbu, minţiţi cu neruşinare! În Ungaria s-au micşorat pensiile!
  Şi apoi, ar trebui să anulaţi acele legi speciale, şi efectele lor. Ce nu vă este clar?
  PSD este o frână pentru guvernare.
 • -1 (1 vot)    
  faliment? (Miercuri, 10 iunie 2009, 10:36)

  un contribuabil [anonim]

  mai multa responsabilitate la guvernantii care clameaza criza.
  care criza,cind salariul mediu si cheltuielile cu salariile bugetarilor pe trim I au fost mai mari ca anul trecut?din cauza anului electoral,in care ei insisi sunt f.interesati,guvernantii arata,numai,la misto,pisica cu ce-ar putea face,platind in continuare ,cu o rara inconstienta electorala, abuzurile salariale,de sporuri,al 13lea salar,salar de merit,ore suplimentare,sa,pensii si deconturi de lux,cumuluri de pensii si salarii uriase,etc.,desi veniturile la buget pe trim I au fost cu 15% mai mici fata de anul trecut.de aici,rezulta consumul nesabuit al bugetariilor si cresterea deficitului bugetar,cursul leu/euro ,iar "obezitatea,dezmatul bugetar,pusca si cureaua lata | ce sporuri aveati odata,sa",ramin simple vorbe de claca,in vint.de la :responsabilitate(in dec.08),la austeritate(in ian 09) si solidaritate(in feb 09),ca lozinci ,ar trebui sa ajunga la cuvintul de ordine: fermitate. altfel, nu mai e mult,papa si imprumutul si se ajunge f a l i m e n t !
 • +1 (3 voturi)    
  in chestiuni bune nu ne luam dupa altii (Miercuri, 10 iunie 2009, 10:38)

  un cititor [anonim]

  ****://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5729604-california-arnold-schwarzenegger-reduce-salariile-alesilor-locali-18.htm***
  aici nu ne mai luam dupa superputeri?nu ne convine! ca altfel,toata ziua buna ziua ca: germania,franta,usa,uk,sa merkel,sarcozy,obama,gordon brown,sa au zis si-au facut (pt tara lor).ca noi de ce nu facem asa si asa, uitand sau nestiind de efectul de scara.haideti,cu ocazia asta,sa aplicam si la noi "pisica" fluturata electoral de catre guvernantii nostrii cu: obezitatea birocratica,dezmatul pe banii publici,bugetari de lux,"pusca si cureaua lata|ce sporuri aveam, odata",cuvintele de ordine: responsabilitate,austeritate,solidaritate,fermitate cuvinte ramase fara continut. altfel, atit timp cit cheltuielile cu salariile si bunurile cresc si veniturile bugetare scad => f a l i m e n t , cu tot cu banii imprumutati si papati !
 • +2 (2 voturi)    
  Drepturi castigate (Miercuri, 10 iunie 2009, 10:51)

  bug zileriu [anonim]

  Poate sa ma lamureasca cineva ce inseamna, exact (juridic vorbind) aceasta "teorie a drepturilor castigate?

  Eu cred ca e un basm...
 • 0 (0 voturi)    
  Pensii (Miercuri, 10 iunie 2009, 13:51)

  Gabriel [anonim]

  domnule ministru va rog sa-mi explicati si mie:cum este posbil sa va ganditi sa platiti pensii pentru cei 2 milioane de locuitori de la tara,care nu au platit niciodata contributii la fond,in timp ce spuneti ca nu este normal ca cei cu pensii mici sa plateasca pentru acoperirea pensiilor foarte mari.pensiile foarte mari au platit contributii,si sunt putini.pentru 2 mil.de noi pensionari cu 400 lei/luna,de unde scoatei banii.inebuniti oamenii ca sa va faceti propaganda.spuneti ca va ganditi.ghuvernul nu gandeste.face ce-i spune carmaciul.marionete.asta inseamna 2,3 miliarde de euro pe an.
 • 0 (0 voturi)    
  Extraordinar... (Joi, 18 iunie 2009, 16:40)

  Sergy [anonim]

  ma duc zilele trecute la oficiul postal sa-mi ridic mizeria de ajutor de somaj care mi-a mai ramas dupa ce am fost disponibilizat pe motiv de criza... in fata mea un nene intre doua varste, cu lant si bratara de aur, cu cheile de la audi pe un deget si imbracat la 4 ace astepta nelinistit in fata mea... ii vine randul si ca un fulger incepe sa strige la cucoana de la ghiseu ca lui nu-i mai intra de o luna pensia pe card si ca este deranjat de faptul ca tre' sa stea la coada pentru "niste bani". cucoana ii explica decent ce si cum (lucru rar intalnit) dupa care se pune pe numarat... 1 minut, 2 minute.... mai cere si pe la vecina dupa care pune talonul pe tejghea... suma? vre-o 5.400 ron si ceva...
  ma ia un gol in stomac, in acelasi timp cucoana pune tescalaul (de bani numarati cu greu) pe tejghea, omul ii ia, eu ma oftic inghit in sec, omul pleaca, nimeni nu multumeste...
  concluzia? niciuna...
  dupa ce au pensiile mai mici decat si le-ar fi dorit chiar ne batem joc de ei sa-i chemam sa stea la coada ca toti ceilalti neajunsi?
 • 0 (0 voturi)    
  a se face dreptate (Marţi, 12 ianuarie 2010, 11:42)

  miti [anonim]

  DLE PRIM MIN ISTRU DE CE CIVILII CARE AU LUCRAT IN CARUL MINISTERULUI APARARII NATIONALE PESTE 27 DE ANI NEINTRERUPTI NU POT IESI LA PENSIE LA VARSTA DE 55 ANI DE CE SE FACE ACEASTA DISCRIMINARE RASIALA INTRE MILITARI SI CIVILI OAre nu si noi am fost radiati nu am lucrat cu ei cot la cot in aceleasi conditii chiar si mai grele oare nu avem si noi acest drept nu am cerut pensii nejustificate cum ati dat la toti cei iesiti la 40 41 42 43 45 46 47 48 49 50 51deani dar va imploram sa indreptati aceasta discriminare ca toti cei care au lucrat peste 25 de ani in armata la varsta de 55 ani sa pata iesi la pensie ar fi o reparatie morala va imploram
 • 0 (0 voturi)    
  pensionare pentru limita de varsta (Duminică, 31 ianuarie 2010, 17:12)

  Mirin Anda [anonim]

  Domnule Seitan,
  n- 1.12.1951 - conform trebuie sa ma pensionez la 1 0ct.2010.Am 2 perioade cand al lucrat contabil la CAP nu mi se ia in calcul cu toate ca este trecut in cartea de munca la timpul respectiv.Arhiva fosta s-a disfiintat in 1990.Pentru o perioada am adeverinta original 01 .o1.1976-7 0ct.1976(....scrie pentru a-i servi la cele necesare).Ce-a de-a doua adeverinta 8.oct.1976-30 mai 1977 am adeverinta(scrie la fel ) recuperata de la un curs pe care l-am facut in perioada respectiva si la -am autentificat la notariat prin declaratia a doua colege de serviciu din acea perioada.Repet adeverintele sint scrise in cartea de munca la perioadele respective.De la Casa de Pensii Cta mi s-a comunicat ca adev. nu pot fi luate in calcul
  pentru pensie pt.ca nu specifica contributia si CAS.La Primarie nu mai au arhiva,la Tulcea,ca nu li s-au dus arhiva,ce se face in aceasta situatie este vorba de 1 AN SI 4 LUNI (am 35 ani de munca) .Credeti ca o pensie de 683 lei este echitabila pentru atitia ani de munca?multumesc
  i De unde era sa stiu eu la vremea respectiva ce
  se vireaza ,ce nu.Exista o cale de rezolvare?
 • 0 (0 voturi)    
  grupa 1 si 2 de munca (Duminică, 31 ianuarie 2010, 17:25)

  Tanase Gh [anonim]

  Am lucrat la SNCta.de la 16 ani.Am 24 ani la gr.1 si restul gr.2 din 44 ani de munca.De la data pensionarii ( pensie 380 lei(3 mil.8oo lei v) atit am iesit in 2002 pt.limita de virsta ,dupa o viata de santier.Acum am ajuns la l4 mil.dar lucrez de atunci cu contract de munca,platesc contributie si de aceea am ajuns aici.Cind se recalculeaza acei ani pentru gr.1 si 2 de munca pentru mine (n.16.10.1950) multumesc>Am scris la dv.la Bucuresti dar....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by