Andreea Vass, consiliera lui Boc, la RFI: Crestem taxele, reducem salariile sau trecem la concedieri. PIB-ul in trimestrul II: -9%
"Ceea ce ramane sub semnul intrebarii tine de reforma administratiei publice, unde avem de ales intre trei optiuni: ori vom creste taxele pentru a colecta mai multe venituri bugetare, ca sa reusim sa acoperim cheltuielile, ori diminuam numarul de angajati in aparatul public, ori diminuam salariile in acest domeniu", a declarat miercuri Andreea Vass.
Consilierul premierului Emil Boc precizeaza insa ca, deocamdata, nu s-a luat o decizie ferma intr-un sens sau altul. "Niciuna dintre cele trei solutii nu a fost transata definitiv, se regasesc pe masa de lucru a Guvernului", spune Andreea Vass.
Consilierul prim-ministrului mai afirma ca trimestrul doi al acestui an ar putea avea o contractie extrem de puternica, de pana la minus noua procente.
In orice caz, Guvernul va fi capabil sa plateasca salariile si pensiile pe fondul crizei, mai declara Andreea Vass. "Salariile, pensiile vor fi platite fara doar si poate. Salariile, pensiile, repet, sunt protejate", asigura consilierul premierului.

VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 fațîă de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
si din moment ce la stiri, in urma cu cateva zile in capitala, am observat ca pe cateva santiere mari, toti muncitorii lucreaza la negru, nu are rost sa vorbim despre ce se intampla in provincie.....
problema este alta, o gramada de necalificati, fara nici o pregatire si fara a face un studiu concret de piata au deschis tot felul de afaceri iar acum vad ca se duce totu draqu', dar ei nu sunt de vina, cum sa recunosti ca esti tampit, de vina este criza, guvernu, taxele, parlamentu, etc.....,
Sigur ca plec din tara daca au curajul numai sa mareasca cu 1% impozitele deja existente. Nu ma intereseaza masinile scumpe, mi-am cumparat casa prin credit, nu am vacante luxoase si muncesc 15 ore/zi. Eu trebuie sa fiu impozitat?
Nesimititi compatrioti am!
aaaa... scuza-ma tu cautai ceva slugi sa-ti aduca in firma zeci de mii de eur si pe care sa ii platesti "bine" cu 500 pe luna...
Intrebare: mai crezi ca cei 24000 euro sunt asa multi????
Tu nu stii sa delegi competentele.
Asa-i ca esti patron peste o firma cu maxim 10 angajati? Sa stii ca intrucat nu stii sa delegi competentele, firma ta nu va creste niciodata si tu o sa muncesti pana la 50 de ani cate 15 ore pe zi si vei muri brusc cu o vena sparta la tampla si iti vei lasa si familia cu creditul neplatit. Problema nu sunt oamenii, problema esti tu care nu stii sa te inconjori de oamenii de care ai nevoie si sa ai incredere in ei.
Si eu sunt tot patron. Tot de IMM. Si nu imi doresc mai mult.
Du-te si consulta multinationalele. Ei au bani de aruncat pe consultantii de fise Excel.
Nu sunt oameni competenti. Multi au mentalitatea comentatorilor de aici: patronii ne fura puterea de munca si ideile. Ei nu inteleg procesul de angajare ca pe un raport de egalitate, ci ca pe unul de genul "cine profita de cine". De aia cer bonificatii pe care le folosesc in interes propriu: telefon, masina de serviciu, bonuri de benzina. De aia vorbesc pe fix in interes personal cu cine au chef, cand au chef si cat au chef. De aia mai iau cate juma de top de hartie acasa, pentru ala micu', de aia printeaza / xeroxeaza la slujba chestii personale. De aia muncesc pentru alte joburi chiar si in timpul programului. De aia stau inutil pe mess si pe twitter si pe forumuri in timpul orelor de lucru. Ca sa nu se simta furati de patron.
De aia acestui gen de angajat ii sta cel mai bine la stat, unde leafa curge, vremea trece.
omule! nu te gandi ce poate face tara asta pentru tine! gandeste-te ce a putut sa faca pentru altii! si apoi nu o sa te mai plangi de putori... nu o sa te mai simti in siguranta nici pe un munt4e de bani, cu asa oameni in stat.
iar daca taxele vor creste, romania va deveni inca si mai neinteresanta pentru business
Am convingerea ca baieti cu Ferari vor exista,indiferent cat de mare va fi fiscalitatea,din simplul motiv ca,au perfectionat de-a lungul timpului metode de eludare a fiscului,si mai cunosc si pe cine trebuie unde trebuie,iar asta nu se va schimba in Romania prea curand.
cred ca in sistemul bugetar este un surplus de personal neproductiv si neperformant. sa nu mai vorbim ca sunt tinuti ca in puf de toata lumea ca nah daca se supara bugetarul iese in strada si face galagie ca acum nu mai e fun sa lucrezi la stat sa freci menta si inca pe bani putini.
diminuarea salariilor nu este o solutie .. de altfel nici nu se gandesc la ea, in noua grila de salarizare, salariile sunt trase inspre varf in loc ca cele din varf sa fie aduse la realitate. pai asa reducem cheltuielile bugetare?
deci ce se va intampla probabil:
1. taxele crescute = cel mai probabil
2. diminuarea numarului de salariati ai statului = total exclus in acest sector se lucreaza pe viatza
3. diminuarea salariilor = hai sa facem o greva
Un impozit corect este unul unic. Oricum cei care castiga mai mult platesc mai mult, 16% din 1 milion inseamna 160 mii, pe cand din 1000 lei inseamna 160 lei. Nu asta este solutia, cei care castiga mult vor gasi intotdeauana solutii sa faca evaziune daca sunt taxati exagerat asa cum s-a intamplat inainte de 2004. Singura solutie este scaderea taxelor si aducerea economiei negre la suprafata. Guvernul greseste daca mareste taxele, acestea trebuie micsorate.
Cresterea taxelor nu inseamna neaparat ca si reusesti sa colectezi mai multi bani.
Fara diminuari de salariu si concedieri nu se poate scapa. Majoritatea firmelor au recurs deja la aceste masuri. Credeti ca bugetarii scapa?
Cum crezi ca se intra acolo....?
ca sa sune smeker,
ca vad ca asa se poarta,
”Andreea”,
”Ferrari” sau
”Vass”.
buna logica.
ce mi-a dat statul mai mult lui decat tie astfel incat sa platesc mai mult inapoi?
in ce fel eu, care platesc la stat taxe de cateva salarii minime pe economie lunar, beneficiez de aportul suplimentar de contributie pe care il aduc, fata de un somer? fac acelesi boli, ma costa la fel medicamentele, "donez" in aceleasi buzunare, daca vreau sa traiesc. nu ma intreaba nimeni cata contributie am platit. de ce nu-ti ajunge daca primesti 100 lei cand ai platit 50? pe ceilalti 50 ti-i dau eu, care poate platesc proportional, dar de 10 ori mai mult. nu-ti cer nimic in schimb decat sa ma lasi in pace.
ca daca ma lasi in pace, am de unde-ti da si saptamana viitoate. altfel plec. si atunci ii ceri lu' tac'tu
In paralel merge si impozitarea "pasivelor": case de vacanta, masini de lux etc.
cei bogati oricum nu o sa le plateasca, din muuuuulte motive, din care enumar doar doua: traim intr-o tara unde justitia nu functioneaza, deci nu am vazut nici un hiperbogat care a facut evaziune fiscala si sa faca puscarie sau sa dea banii inapoi/2. ei oricum au destui bani sa plateasca o armata de contabili si specialisti sa le gaseasca metode semilegale sa evite plata impozitelor/.
Cresterea volumului impozitelor incasate e cea mai eficienta prin scaderea cotei de impozitare, caci creste aria de impozitare, este dovedit in practica internationala.
Asa ca nu va mai bucurati ca prostii daca cresc impozitele, ca tot voi le veti plati, nu Voiculescu/Vantu/Patriciu/Becali/Tiriac/etc.
Apropos, sunt angajat la privat, deci parerea mea nu e partizana, ci doar in cunostinta de cauza.
Aceste masuri luate de cei ce conduc destinele acestei tari (apropos, mai exista Romania?) sunt dictate de afara, de catre FMI/Banca Mondiala/carteluri bancare , al caror unic scop este indatorarea tarilor, saracirea crunta a populatiei, spolierea tarilor de bogatiile naturale, etc, in scopul sugrumarii independentei statelor nationale, si crearii NWO, cu un singur centru de putere financiara.
Ah, si apropos, urmariti pe youtube documentarul "Colapsul economic al Argentinei", ca un prim pas in intelegerea anumitor aspecte, evenimentele premergatoare colapsului sunt trase la indigo cu ce s-a intamplat si la noi in ultimii ani, asa ca...sa speram sa scapam, desi semnele sunt ingrijoratoare.
Micsorati numarul de angajati - schemele sunt mult supradimensionate - sa nu mai zic de sporuri si alte cele.
Guv. tariceanu in '08-intr o perioada de boom economic- a redus contributia la asigurari sociale cu 3;2%,rezultatul un deficit la bugetul de asigurari de 400 milioane euro si asta repet intr o perioada de inflorire economica,sigur ca acest deficit in bugetul de asigurari nu are ca sursa numai reducerea contributiei,deficitul a fost accentuat si de supra-dimensionarea sistemului bugetar,mariri necontrolate de pensii si salarii in sistemul bugetar,etc,asadar este o solutie o fiscalitate redusa intr o perioada de recesiuni cand presiunea sociala poate usor degenera intr o miscare necontrolata ,alimentata si de o presa care prea adesea nu face dovada unei maturitati ? Economia Ro s a prabusit nu din cauza fiscalitatii excesive-si asta o spune si statistica UE unde Ro -din fericire-ocupa un loc meritoriu in domeniul fiscalitatii-poti reduce fiscalitatea la zero,daca piata s a prabusit nimeni nu v a produce pe stoc fiindca fiscalitatea este zero
Sunt de acord ca economia sub-terana este o capusa uriasa,insa nu stiu daca numai o legislatie 'beton' ar rezolva problema atat timp cat noi 'genetic' avem o placere din a fenta fiscul
Solutia imorala dar cea mai putin dureroasa la nivel macro este deprecierea leului. Asa vom plati toti prostia celor care si-au luat case in ultimii ani. Vom exporta si vom crea locuri de munca. Concedierile, chiar si de la stat, reduc consumul si duc la concedieri in sistemul privat. Statul trebuie sa compenseze scaderea economiei private. Nu poti schimba o economie peste noapte. Deprecierea leului i-ar aduce pe pensionari cu picioarele pe pamant. Pensia in euro trebuie sa fie ca inainte de mariri.
In Letonia, unde au avut -18% principala cauza a fost cursul fix lat-euro. Si la noi e fix din februarie, desi economia se duce in jos
cresterea taxelor afecteaza pe toti, desi cheltuielile cu salariile la bugetari cresc in timp ce la privat te bucuri ca mai esti inca angajat.
eu vad 2 solutii:
- pastrarea taxelor;
- reducerea nr de angati de la stat pentru ca micsorarea salariilor nu cred ca are rost ca in afara de unii care castiga f bine restul o duc prost;
numai ca nu se va intampla pt ca sindicatele la bugetari sunt destul de puternice si pentru ca cei care vor ramane daca se fac concedieri vor fi toti cei angajati pe pile si total incapabili sa rezolve problemele care oricum nici acum nu le rezolva ei ci cei capabili si care vor fi dati afara.
pb care o vad eu acum e ca sunt deja multi someri care vin din mediul privat si cei care nu au un sindicat in spate insa care daca incep sa protesteze in grup si vor pune presiune pe guvernanti vor genera unele masuri de genul: o sa se angajeze la stat in continuare sa aiba si aia un salar ceea ce va duce la diluarea veniturilor prin devalozrizarea cursului si scaderea economiei
Desi Boc se batea in piept ca el taie sporurile...
Deci se pot scadea salariile si sporurile cu cel putin 16% si se ajunge la nivelul din 2008.
Deci care e problema???????????
Mie mi se pare super-super riscant sa maresti taxe siimpozite in acest moment.
Solutia cred ca este reducerea drastica a cheltuililor, concedieri de bugetari, taieri de salarii, etc
parca romania detine recordul mondial in ceea ce priveste cel mai scump kilometru de autostrada nu?
nu stiu cum de nimeni nu aminteste de acest lucru.
sa se dea o lege prin care toate cheltuielile din bani de la buget sa fie facute publice, de la pixuri la avioane, si pana la urma vor fi fortati sa plateasca "pretul corect", nu preturi umflate de zeci de ori.
Sa spuna populatia: vrea sa plateasca sobolani care nu fac nimic in administratie, vrea taxe mai mari sau vrea concedieri?
Ar fi un referendum corect, in conditiile in care 1 din 2 romani traieste din bani ne-munciti dati sub forma de "ajutor social" de guvernul PSD+PNL al lui Tariceanu ?
11.135.000 dintre romani primeste din cauza Guvernului PSD+PNL, pomana (bani gratis) din munca celorlalti
Si daca e vorba de ceea ce banui eu te mai intreb ceva:
Pensionarii primesc "pomana (bani gratis) din munca celorlalti"?
Copii si ceilalti oropsiti (nu vorbesc de teparii cu acte obtinute fraudulos) care primesc asistenta sociala primesc "pomana (bani gratis) din munca celorlalti"?
Mamele in concediu maternal primesc "pomana (bani gratis) din munca celorlalti"?
Bugetarii - medici, profesori, magistrati, polititsi, militari, functionari din administratie - chiar toti primesc "pomana (bani gratis) din munca celorlalti"?
Sa adoptama solutia "cianura" in cazul acestora?
Concediați jumate din angajații de la stat care o freacă, măriți-le la restul salariile ca să facă ce trebuie când trebuie.
Cei concediați încurajați-i către domeniul privat, dar asigurați-le următoarele două facilități: nici urmă de impozit pe salariu nici pentru ei, nici pentru angajator. Așa, privații îi vor angaja, ba chiar vor declara salariile lor total. Și mai iese o mică parte din economia subterană la suprafață.
Și așa mai departe, soluții sunt. Dar suntem în an electoral, nu? La naiba cu alegerile astea, hai să le facem în fiecare an, ca să nu mai aibă așa importanță și să putem să ne concentrăm asupra celor importante.
- criza mondiala
- guvern incompetent
- alegeri in permanante
Solutii:
- scaderea taxelor (nu e posibil sa platesti la stat pana la 50% din cat incasezi - mai ales daca faci servicii)
- scaderea in termeni reali a salariilor de la stat cu cel putin 40%
- incurajarea angajarilor in sectorul privat (1-2 ani fara taxe pt angajator si angajat)
- incurajarea investitiilor straine (multi din europa vor sa cape de costuirle de productie locale si sa le transfere undeva tot in Europa.. insa in conditii mult mai profitabile)
- privatizarea sistemului medical (in proportie de min 70%)
- privatizarea in proportie de 30-40% a sistemului de invatamant
Scaderea taxelor, in conditiile evaziunii fiscale de proportia unei pandemii, cum e in Romania, nu e posibila.
Salariile la stat nu pot scade cu 40% - ar insmena ca domenii intregi sa ajunga sa primeasca sub salariul minim pe economie.
Nu poti scuti angajatorii privati de plata taxelor pe 2 ani pentru angajati noi- bagi bugetul in coma.
Apartenenta la UE face imposibila oferirea unor avantaje neconcurentiale investitorilor. UE tine mult la acest principiu.
Daca privatizezi sistemul medical condamni 75% din populatie la moarte. In plus, privatizand sistemul medical faci o nedreptate tot pentru contribuabilului, care plateste si CAS si serviciul medical privat.
Unei populatii saracite nu poti sa ii impui un sistem de educatie privat - falimentezi educatia, in conditiile in care majoritatea nu si-l permit. Plus ca vei condamna si generatiile viitoare la saracia oferita de lipsa unei educatii.
Solutiile sunt altele - una importanta ar fi oprirea jafului si a risipei. Sau impunerea unei discipline fiscale mai eficiente si mai severe, ca sa elimini aceasta evaziune fiscala salbatica.
cei care vorbesc de "salariile bugetarilor" in bloc au mai multe probleme - prima, ca nu fac diferenta dintre educatoarea asta si "bugetarul de lux" ingrasat din greu cu sporuri pana cand ajunge sa se uite de sus la amaratii de privati; a doua, ca toti bugetarii sunt niste trantori tinuti din banii nostri, ceea ce e fals.
statul aloca prost si clientelar resursele intr-o multime de sectoare - de pilda, se plang ca nu au aparat suficient pentru colectarea impozitelor. dar asta nu inseamna ca trebuie privatizat fiscul "ca sa nu mai traiasca bugetarii pe spinarea noastra", ci trebuie restructurate institutiile asa incat sa se reduca personalul plimbator de hartii, compus din asa-zisi consilieri, asistente, bagatori de seama adusi pe pile. zic "sa se reduca", fiindca nicaieri nu s-a eradicat sistemul asta de promovare. nici macar in sectorul privat!
Nu mai mariti impozitele ca nu va mai plateste nimeni nimic...
Si mai vindeti din Opel-urile/Passat-urile secretarilor de stat, consilierilor si altor specii de bugetari cu girofar - ca pana acum criza a ajuns numai la amaratzii care mai produceau ceva in tara asta
Mi se pare ciudat sa petreci atata vreme ca si consilier al unor persoane care, la fel, nu prea au avut tangenta cu mediul de afaceri privat ori chiar cu cel de stat, cu economia reala, acolo unde se creeaza valoarea.
Chiar nu-mi explic si mi se pare foarte riscant ca o persoana precum D-ra Vass, foarte agreabila de altfel, sa consilieze si sa influenteze decizii majore care afecteaza activitatea mediului privat, cand dansa nu are nicio experienta profesionala legata de acesta, si seful pe care il consiliaza la fel.
Sa nu ne miram ca nu exista nicio strategie rationala, coerenta pentru combaterea crizei economice, ca nu exista niciun plan de masuri macroeconomice bine structurat, ca singura "foaie de pilotaj" pe criza asta e data de F.M.I.
Sa nu ne mai mire mentalitatea asta paguboasa, gen "crestem taxele", masura post factum, masura agresiva pentru mediul economic, in loc sa prevenim si sa stimulam.
In plus, nicio vorbulita despre evaziunea fiscala, evaluata de U.E. la 36% din P.I.B., adica peste 20 miliarde de EUR...O fi mult, o fi putin, parca tot atat a fost si imprumutul minune...
despre cel consiliat de andreea vass n-as comenta, el a fost numit strict politic dupa ce a refuzat stolojan functia. nu pot sa nu ma gandesc totusi cati manageri din sectorul privat, formati intr-o multinationala sau cu experienta de antreprenoriat, ar fi fost mai potriviti decat el pentru functia de prim-ministru in vreme de criza.
- marirea taxelor, care e o cretinatate, exceptie facand introducerea unui impozit progresiv (bogatia trebuie impozitata corect, ca doar bogatul a devenit bogat in ... Romania, nu in pampas, drept pentru care are o datorie sociala fata de Romania; numai in unele bantustane africane si in ... economiile "emergente" din Europa de Est exista aceasta inventie nociva numita "cota unica")
- concedierile la stat si marirea productivitatii celorlalti angajati (cred ca un birocrat poate linge lejer 10% mai multe dosare; sigur nu va muri!)
Daca si guvernul recunoaste ca-i grava situatia...cred ca ne ducem spre faliment.
Cresterea taxelor este exclusa atata vreme cat vecinii bulgari sau slovacii au taxe deja mai mici ....acest fapt ar duce la migrarea afacerilor catre aceste tari sau catre offshoruri.
Scaderea salariilor ar demotiva tot personalul bugetar.
Prin urmare reducerea personalului bugetar ar fi cam singura metoda de echilibrare a bugetului.
eu zic sa mariti forfetaru.
ha ha ..ce-mi plac glumele mele !
normal ca se vor mari taxele si vor concedia un numar nesemnificativ dintre ei, asa de ochii lumii, ...si ne vor scoate ochii cu sporuri scoase..
...frateee, dati afara pe lenesii care stau la cafele si fumeaza ca turcii, si nu produc nimic, si care se vaita de oboseala doar ca fac drumul zilnic dus-intors panala servici
oricum sistemul bugetar e de rahat in romania
adevarata munca e in sistemul privat unde se munceste eficient si unde se produc adevaratii bani
Ar putea? Sa reduca acum!
Cel care chinuie e impozitat ... si mai tare. Cel care numai sta, castiga bine. "Romania Te Iubesc" :)
Tre sa fi naiv sa-ti imaginezi ca vor reduce 1 leu din salariul unui functionar de stat. Nu vor da afara pe nimeni, din contra, vor mai angaja: cresc, termina scolile si si copii lor au nevoie de un loc de munca sigur si bine platit.
Poate ca sunt iresponsabil social dar mie mi se pare aberant ca salariul mediu al angajatului bugetar sa fie substantial mai mare decat salariul mediu obtinut in mediul privat (estimare personala care poate fi corecta sau nu).
eu totusi parca as incepe cu functionarii publici care sunt mult mai multi si care tot nu fac nimic si parca acolo as reduce, dar un functionar public nu cred ca va fi de acord vreodata sa se dea afara pe el... sau pe fisu sau pe amanta sau pe nora etc... parerea mea
Statul trebuie sa impoziteze progresiv veniturile foarte mari si veniturile pasive, de genul: chirii, mosteniri etc. In felul asta se incurajeaza munca, nu statul degeaba. Inclusiv impozitarea mai mare a veniturilor mari incurajeaza munca, pentru ca ala care castiga 80 de milioane si e impozitat tot ca amaratul care face 5 isi permite sa munceasca 5 ani, apoi sa cumpere 2-3 proprietati si sa traiasca o viata din chirie.
Daca banii care le trebuie pentru buget ar fi fost putini si populatia pregatita , taxarea suplimentara ar fi fost o solutie. Dar vor intelege - sper - cu impozitul forfetar ca populatia si companiile se considera oricum mult prea mult taxata si ca urmare orice taxare suplimentara nu va avea decat efect negativ....
Solutia de avarie va fi devalorizarea leului. Cine primeste bani de la buget va constata o scadere a puterii de cumparare, cel de la privat va putea intr-un an doi sa refaca castigul angajatilor - sa fie mai mare decat la stat si economia sa-si revina. Poate si invata ceva din asta cetateanul roman - desi ma indoiesc...
Am simplificat destul de mult, dar in mare nu prea e altceva de facut. Necunoscuta de fapt nu e CE se va intampla, ci CAND. Si in consecinta cine castiga din asta.
Stiti de ce guvernantii nostrii nu sunt stresati de criza? Cititi declaratiile de avere si veti afla, ca au pus deoparte pentru 3 generatii (de unde nu stiu, ca salariile sunt cam mici la bugetari)
Singurul stresat e Basescu, ca risca sa piarda scaunul. Ceilalti sunt deja antamati pe 4 ani,vsi poate trece criza si ii mai votam o data :-)...
Sa auzim numai de bine
In paralel, n-ar fi rau daca ati mai reduce din numarul de nepoti, fini, cumetri, amante si alti frecatori de menta si plimbatori de hartii din randul bugetarilor. Celor competenti care raman ar trebui sa le mariti salariile.
Legalizati marijuana si prostitutia. Milioane de turisti ar fi atrasi in Romania, care vor cheltui aici miliarde de euro in fiecare an. Turismul nostru anemic ar primi o mare gura de oxigen, dar ar avea de castigat si alte sectoare: comert, servicii, entertainment si chiar agricultura! O sa murim de foame de ipocriti ce suntem sau o sa ne vedem interesul si o s-o ducem bine? Cred ca stiu raspunsul, dar cine stie, poate ma insel si ii vine romanului mintea cea de pe urma.
Trebuie sa atragem bani din afara, daca ne jumulim intre noi tot saraci vom ramane. Cum ii atragem nu are absolut nici o importanta.
O alta varianta: facilitati pentru firmele private, pentru a putea creste nivelul salariilor la nivelul celor din sectorul bugetar.
sa cresti taxele care si asa sunt f. mari este o prostie
opriti consumatorii din buget : gen regii asfaltului, regii parcarilor, etc
Numai bine!!