Senatorul francez Michel Billout, vicepresedinte al Comisiei pentru afaceri europene, a vorbit intr-un interviu acordat emsiunii 'Jurnalul de noapte' de la RRA despre documentul redactat impreuna cu senatorul Pierre Bernard Raymond, in care avertizeaza asupra pericolului stigmatizarii excesive a Romaniei si Bulgariei.

Fata de perioada preaderarii, atat Romania cat si Bulgaria au facut progrese ce nu trebuie subestimate in combaterea coruptiei. Sunt in continuare, insa, de asteptat rezultate concrete - cred senatorii Pierre Bernard Raymond si Michel Billout.

Aceste rezultate, in opinia lor, trebuie sa se manifeste prin arestari si condamnari efective, prin eficacitate, incepand cu partea de ancheta, pana la cea de judecata, prin asigurarea unei justitii independente, in special gratie actiunii unui Consiliu Superior al Magistraturii credibil si eficace sau prin calitatea recrutarii si formarii magistratilor.

"Mecanismul de coperare si verificare trebuie pastrat, dar trebuie axat mai degraba pe partea de cooperare decat pe cea de verificare, pentru ca este nevoie de mai mult de doi ani de munca pentru a se ajunge la rezultate concrete si verificabile. In plus, acest mecanism nu poate fi mentinut la infinit, existand riscul de a arata cu degetul Romania si Bulgaria, ceea ce ar fi profund injust, pentru ca problemele mai ales de coruptie si evolutie a sistemelor judiciare se pun pe ansamblu in toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene", a declarat Michel Billout pentru RRA.