Intr-un interviu acordat RFI Romania, Maxime Verhagen vorbeste despre recenta intalnire cu seful diplomatiei romane, Cristian Diaconescu. Ministrul olandez de Externe spune ca nu a fost vorba de sanctiuni suplimentare la adresa Bucurestiului, dar avertizeaza ca Romania nu poate adera la spatiul Schengen daca nu aplica reforme, daca nu combate coruptia si daca nu isi controleaza frontierele. Verhagen recunoaste ca opinia publica olandeza este ingrijorata de coruptia din Romania si Bulgaria si insista asupra faptului ca Europa nu este numai o piata libera, ci si o uniune de valori.

Rep : Domnule ministru, l-ati intalnit pe omologul dumneavoastra roman la Haga. Ce a schimbat aceasta intalnire in pozitia olandeza, daca a schimbat ceva?

M.V. : In ceea ce ne priveste, am fost de acord de indata cu o cooperare in domeniul pazei frontierelor, al combaterii coruptiei si reformei justitiei, astfel incat Romania sa poata adera la spatiul Schengen. Olanda a sustinut aceasta dintotdeauna. Am oferit si sprijin necesar Romaniei pentru aceste transformari, mai mult de 40 de milioane de euro in ultimii ani, chiar dinainte ca Romania sa fie membra a UE. Acestea sunt elementele pe care le-am discutat cu colegul meu intr-un mod foarte deschis si prietenos. Am inteles necesitatea unor reforme viitoare in Romania si am fost de acord sa cautam si alte modalitati de a ajuta Romania sa se amelioreze.

Rep : Vi se pare Comisia Europeana suficient de critica la adresa Romaniei sau ar fi mai mult de facut la Bruxelles?

M.V. : Comisia este destul de critica si este clar ca un acord politic si social de anvergura este necesar pentru ca in Romania sa fie aplicata reforma.

Rep : Parlamentul olandez nu mai vorbeste acum despre sanctiuni referitoare la blocarea aderarii Romaniei la Schengen si taierea fondurilor structurale?

M.V. : Nici n-a fost vorba de sanctiuni ! Intrebarea care se pune este urmatoarea : e Romania gata de a adera la Schengen, din vreme ce reformele de care vorbeam n-au fost facute, coruptia nu este combatuta in mod sincer si nici un bun control al frontierelor ? Cata vreme aceste criterii nu sunt indeplinite, Romania nu poate fi membra a spatiului Schengen. Criteriile care vizeaza aderarea la spatiul Schengen sunt foarte clare si ele trebuie respectate.

Rep : Cum merge in schimb cooperarea Olandei cu Romania pe alte planuri in UE si NATO, ma gandesc la Afganistan intre altele?

M.V. : Sunt foarte multumit de aceasta cooperare mai ales in Afganistan, luptam impreuna in partea de sud. Nu e vorba numai de domeniul militar, ci si in discutiile avute pentru pregatirea conferintei pentru Afganistan, am avut aceeasi opinie privind integrarea dimensiunii diplomatice in aparare si dezvoltare.

Rep : Coruptia existenta in Romania si Bulgaria ingrijoreaza opinia publica olandeza?

M.V. : Bineinteles ! Unul dintre principalele subiecte cand vine vorba de pozitia in Uniunea Europeana si de extindere este acela ca UE nu este doar o piata libera, ci si o uniune de valori si printre aceste valori se gasesc statul de drept, un sistem juridic puternic si un sector public necorupt. Si deci daca asta e Uniunea pe care ne-o dorim, trebuie sa luam masuri, astfel incat toate statele membre sa se conformeze.

Rep : Ce impresie v-a lasat atitudinea ministrului Diaconescu, care mai intai si-a anulat vizita si apoi s-a razgandit si v-a intalnit la Haga?

M.V. : In seara dinaintea vizitei lui am avut o conversatie telefonica. El si-a cerut scuze pentru neintelegerea creata si a zis ca ar vrea sa vina in Olanda, iar eu am fost bucuros sa-l intalnesc in Haga. Este important acest lucru pentru relatia bilaterala a tarilor noastre, cum ar fi investitiile, Olanda este cel mai mare investitor strain in Romania. E important deci ca in UE, intre doua tari cu asemenea relatii sa existe un dialog, chiar daca avem pozitii diferite privind anumite subiecte.