Comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, a declarat la RFI ca negocierile in vederea aderarii Romaniei la spatiul de libera circulatie Schengen in 2011 se anunta extrem de dificile, iar cele mai delicate probleme vor fi cele legate de infractionalitate si de comunitatea rroma.

Romania va trebui sa poarte negocieri intense cu statele membre pentru a adera la spatiul european de libera circulatie in 2011. Dincolo de criteriile obiective care trebuie atinse punctual, autoritatile romane va trebui sa se angajeze in negocieri bilaterale cu acele state retincente fata de probleme cum ar fi migratia fortei de munca romanesti, rromii sau infractionalitatea "exportata" de Romania, sustine Leonard Orban.

  • "Negocierile vor fi foarte, foarte dure...E vorba de o decizie unanima a statelor membre si, desigur, inclusiv probleme bilaterale vor fi puse in discutie in aceste negocieri. Nu e vorba de reprosat. E vorba ca sunt anumite chestiuni care trebuie clarificate: prezenta romanilor in diferite state membre, infractionalitatea...Inclusiv, daca vreti in anumite state nu exclud sa fie pusa pe masa problematica prezentei persoanelor apartinand comunitatii rroma...".

Recent, state precum Olanda sau Italia au pus sub semnul intrebarii capacitatea Romaniei de a combate infractionalitatea transfrontaliera si de a securiza granita de est a Uniunii Europene.

Formal, Romania trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru ca romanii sa poata calatorii fara nicio opreliste in spatiul european: de la realizarea sistemului informatic ce va asigura legatura directa cu bazele europene de date, la integrarea in sistemul european comun de vize, care presupune modernizarea ambasadelor si a consulatelor romanesti. Romania e monitorizata din 2009.